Recycle Sint, speelgoed ruilen in plaats van nieuw kopen.

Recycle Sint, speelgoed ruilen in plaats van nieuw kopen.

4 november 2019 0 Door Jeanet

Speelgoed, in vele huizen is het in grote getallen aanwezig. Elk jaar wordt met verjaardagen, Sinterklaas (of kerst) en soms op nog meer momenten de speelgoedverzameling aangevuld. Maar waarom zou je aanvullen als je ook kan ruilen? Recycle Sint is een speelgoed ruilmarkt, meer daarover vertel ik je in deze blog.

Het ontstaan van Recycle Sint. 
Elif Algu isde bedenker van Recycle Sint.  Zes jaar geleden kwam ze op het idee om een ruilmarkt te organiseren. Ze besefte dat zijzelf én ook andere moeders om haar heen uit automatisme nieuw speelgoed bleef kopen. Dit terwijl veel huiskamers uitpuilen door een overvloed aan speelgoed. Hier wilde ze een oplossing voor bedenken!
De eerste ruilmarkt was bij haar kids op school. Na jaren ruilmarkten te organiseren op deze school, wilde ze dat heel Nederland dit idee zou oppakken. Haar doel: een ware cultuuromslag creëren en mensen laten zien dat we bewuster kunnen omgaan met onze spullen. We doen vaak dingen uit gewoonte terwijl dit helemaal niet het juiste of meest logische is.
Inmiddels worden er honderden ruilmarkten in november door het gehele land georganiseerd. Een groot succes!

Waarom nieuw kopen als je ook kan ruilen?
Recycle Sint wil zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven op de speelgoedruilmarkt. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.
Je kan zelf een speelgoedruilmarkt organiseren of naar een van de speelgoedruilmarkten bij jou in de buurt gaan.

Zelf een ruilmarkt organiseren. 
Er is een handige Toolkit voor je samengesteld die je op weg helpt bij het organiseren van een ruilmarkt. In de Toolkit vind je een flyer die je op maat kunt maken, een actielijst en een voorbeeld van een puntentelling voor de waarde van het speelgoed. Dit maakt het organiseren net een wat gemakkelijker.

Ruilmarkt bij jou in de buurt. 
Liever langskomen bij een Recycle Sint speelgoedruilmarkt in de buurt? Op de website kan je gemakkelijk zien waar bij jou in de buurt een speelgoedruilmarkt wordt georganiseerd.

TIP: betrek je kinderen bij een duurzaam Sinterklaasfeest!
Om de kinderen ook actief te betrekken bij het recyclen van speelgoed heeft Recycle Sint een mooie tip: laat de kinderen een krat vullen met speelgoed en zet deze bij de schoen. Sinterklaas zal de krat meenemen en het speelgoed verdelen onder andere kinderen. Hij weet tenslotte wat er op de verlanglijstjes staat! Op deze manier kunnen de kinderen zelf ook een aantal stukken tweedehands speelgoed krijgen uit kratjes van andere kinderen. Je kunt dit speelgoed dan via de Recycle Sint ruilmarkt ruilen of naar een kringloopwinkel brengen.