Hoe zorg je dat de sinterklaastijd leuk is voor iedereen.

Hoe zorg je dat de sinterklaastijd leuk is voor iedereen.

14 november 2019 0 Door Jeanet

Sinterklaastijd, vaak een drukke indrukwekkende periode voor kinderen. Sommige kinderen vinden het erg leuk, sommige kinderen zijn vooral erg bang en gespannen. Op diverse manieren worden kinderen overprikkeld met Sinterklaas en zijn Pieten. In deze blog geef ik je diverse tips hoe je ervoor kan zorgen dat het wat rustiger kan zijn. 

Hoe was het vorig jaar?
Blik eens terug naar de sinterklaastijd van vorig jaar,  wat voor sinterklaasactiviteiten hebben jullie vorig jaar allemaal gedaan én hoe reageerde je kind toen erop? Het kan natuurlijk dit jaar compleet anders zijn, maar de reactie van vorig jaar kan je zeker mee nemen voor je sinterklaasplannen dit jaar. Was het vorig jaar teveel? Doe dan dit jaar minder. Ga niet naar alle sinterklaasactiviteiten die er in de buurt worden georganiseerd, maar hou het bij de intocht, de viering op school én de pakjesavond thuis.

Hoe heb jij het vroeger beleefd? 
Ga na hoe jij het vroeger de sinterklaastijd hebt beleefd. Vaak weet je nog wel wat je absoluut niet leuk of spannend vond. Of juist erg leuk hebt gevonden. Jou ervaringen, kan je meenemen in wat jij doet bij jou kinderen. Zo zal ik niet tegen mijn zoon zeggen dat als hij niet luistert hij dan mee moet met zwarte Piet in de zak of dan geen cadeautjes zou krijgen. En vindt ik het belangrijk dat hij evenveel cadeautjes krijgt als de andere kinderen waarmee we Sinterklaas vieren. Ik weet namelijk nog goed dat er vroeger bij mij thuis na afloop daar altijd veel gezeur om was. Mijn zoon mag als hij bij mij is op zaterdag zijn schoen zetten én krijgt er dan een cadeautje bij. Ik weet nog goed dat een cadeautje namelijk leuker en fijner te krijgen is dan alleen pepernoten.

Wat een ander doet, hoef jij niet te doen.
Bedenk wat jij wil én wat past bij jou kinderen én niet wat anderen doen én de klasgenootjes van je kind(eren) doen. Je kan van alles gaan doen, wat een ander doet. Maar als je aanpast aan de ander, ga je jezelf en/of je kinderen vaak voorbij, wat juist voor enorm veel onrust zorgt. En die onrust heb jij en/of je kinderen weer last van. Bedenk daarom wat jij wil én wat past bij jou kinderen!

Beperk het schoen zetten.
Laat de kinderen niet elke dag schoen zetten, maar bijvoorbeeld alleen op woensdag en zaterdag, of alleen op zaterdag. Hierdoor hebben ze niet elke dag spanning of zwarte piet is langs geweest om wat in hun schoen te doen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen schoen te zetten.

Maak er een traditie van.
Wordt de sinterklaasdrukte te spannend, is het geheim nu al een last die op de kinderen en jou schouders drukt? Maak het dan klein en knus. Als een traditie, net als Sint Maarten.

Je hoeft niet te liegen.
Stelt je kind vragen over Sinterklaas? Laat hem dan zelf het antwoord bedenken. Vraagt hij bijvoorbeeld of Sinterklaas echt bestaat? Vraag dan wat hij zelf denkt. Op deze manier kan hij zelf bedenken hoe hij het voor zich ziet. Ongetwijfeld kloppen hierin dingen niet, maar de Spiderman die de tegels kapot heeft gemaakt bestaat ook niet ;). Het is een kind én kinderen hebben een heerlijke magische belevingswereld. Laat vooral je kinderen hierin de leiding hebben, speel in op wat ze vragen. En laat hun eerst het antwoord invullen.
Wordt je kind wat ouder én vraagt het meer door. Ook dan hoef je niet te liegen. Je kan vertellen dat Sinterklaas vroeger heeft geleefd en dat we nu nog jaarlijks zijn verjaardag vieren met lekker eten en cadeautjes. Je kan de gehele geschiedenis vertellen óf het kort uitleggen.

Op een speelse én leerzame manier bezig met Sinterklaas. 
Er zijn natuurlijk diverse activiteiten die je kan doen tijdens de sinterklaastijd. Hieronder 5 tips waarop je op een speelse, leerzame én rustige manier bezig kan zijn met Sinterklaas.
– Glundercompany heeft een aantal filmpjes, die je wellicht kunnen helpen. Zo kan je met de vraag “Wat zal Sinterklaas nu aan het doen zijn?”, kinderen van alle leeftijden op een rustige en leerzame manier elk moment laten nadenken over Sinterklaas.
– Tekenen, zorgt vaak ook voor even een rust moment. Even rustig stil zitten én kleuren. Laat je kind zelf een tekening maken van Sint en zijn pieten, hoe denkt hij dat Sinterklaas en zijn Pieten er uit zien? Op deze manier stimuleer je de fantasie van je kind meer dan dat je je kind een kleurplaat laat inkleuren.
TouchingchildCare heeft op Pinterest een leuke kindermassage staan over de pepernotenfabriek. Een ontspannen momentje wat voor rust, betere concentratie en verbinding zorgt.
– Maak wat lekkers. Er zijn diverse recepten die passen bij de sinterklaastijd. Door samen iets te bakken, stimuleer je alle zintuigen, tijdens het wegen kan je je kind stimuleren op rekengebied en door samen bezig te zijn heb je verbinding met elkaar.
– Verkleden. Laat je kinderen zichzelf verkleden net als Sinterklaas en zijn Pieten. Koop ook een groot pak, zodat ook jij als ouder je kan verkleden én kinderen zien dat Sinterklaas een verkleed persoon is. Op deze manier stimuleer je de fantasie én inlevingsvermogen.
Nog op zoek naar meer inspiratie of een andere activiteit? Kijk dan eens op Pinterest, daar kan je namelijk énorm veel activiteiten, recepten e.d. vinden rondom o.a. Sinterklaas.

Bekijk Sinterklaas op tv.
In de bioscoop en op internet zijn er diverse tv programma’s en films te zien in het teken van Sinterklaas en zijn Pieten. Je kan er voor kiezen om deze programma’s en/of films te bekijken om zo meer in de sinterklaassfeer te komen. Bekijk ze samen met je kind, zodat je weet wat je kind ziet, waar je kind vragen over kan gaan stellen en op welke manier je kind reageert op het kijken van tv programma’s of films met Sinterklaas en zijn Pieten in de hoofdrol. Is dit te spannend voor je kind? Kijk dan uiteraard deze programma’s en films niet.

Maak het klein en knus, maar houd de magie.
Maak er geen groots en meeslepend feest van, maak het niet te geheimzinnig, maar zorg nog wel voor de verwondering en de magie, want dat hoort gewoon bij Sinterklaas. Of je er nu voor kiest niets te zeggen, je kind in de goedheiligman te laten geloven of dat je vanaf het begin duidelijk vertelt wie Sinterklaas was en waarom wij zijn bijzondere leven nog elk jaar vieren, dat maakt niet uit. Magie is iets wat je zelf maakt en geeft juist vaak het mooiste resultaat wanneer je het klein houdt.

Inspirerende artikelen van Kiind. 
Kiind is de website én tijdschrift voor artikelen over het natuurlijk én bewust ouderschap. Met veel plezier, herkenning maar ook zeker inspiratie heb ik diverse artikelen van Kiind gelezen.
Ook hoe om te gaan met je kind tijdens de sinterklaastijd heeft Kiind diverse artikelen geschreven. Zo schreven ze een artikel over het Sinterklaasfeest zonder liegen, het geheim van Sint, goedkoop en duurzaam Sinterklaas vieren en een blog over rituelen bij het schoen zetten
Hoe zorg jij dat de sinterklaastijd leuk is voor iedereen.