Speelgoed wat we op dit moment in huis hebben.

Speelgoed wat we op dit moment in huis hebben.

9 april 2018 0 Door Jeanet

We hebben veel speelgoed in huis, maar hebben dit wel gesorteerd en op een bepaalde manier opgeruimd. Het speelgoed wat we hebben, hebben we ook wel bewust gekozen en de manier waarop het in de woonkamer of opgeruimd is hebben we ook bewust voor gekozen.

Woonkamer inrichting veranderen.
De woonkamer veranderd hier regelmatig van inrichting. Voor mijn werk als gastouder pas ik namelijk vaak de woonkamer aan wat bij de leeftijden en interesses van de kinderen past. Maar ook omdat ik het zelf na een tijdje weer anders wil hebben.
Ik merk dat elke keer als ik heb veranderd, de kinderen weer op een andere manier spelen met de spullen die we in de woonkamer hebben staan.

Hoe heb ik het speelgoed in huis.
De afgelopen tijd ben ik het speelgoed aan het minimaliseren geweest. Op dit moment hebben we in de woonkamer staan aan speelgoed.
Onder de eettafel staat de Bruder tractor met aanhangwagen en Bruder vrachtwagen.
In de vensterbank bij het raam staan de Grimms regenbogen, in 3 verschillende maten, en de grimms bakjes.
In de vensterbank naast de houtkachel staat de houten kraan, houten tractor en de bus van Grimms.
Onder de vensterbank, naast de houtkachel hebben we de Wobbel en de Wobbel360 liggen. Maar de Wobbel360 kan ook onder de bank.
Naast de bank staat het Skippypaard en de houten loopfiets.
Op een plank aan de muur hebben we de leesboekjes staan.
Op een plank in de tv kast liggen de grote zoekboeken.
Naast de houtkachel hebben we een speelhoekje gemaakt. In dit speelhoekje staat de Ikea keuken, waarin bordjes, kopjes, theepot, diverse bakjes en pannentjes en houten eten in een dienblad in zit. Onder het keukentje liggen 2 koffertjes waar in 1 wat poppenspulletjes zitten zoals een flesje, luiers, dekentjes. In het andere koffertje zitten tasjes.  Bovenop het keukentje staat een houten kraan. Naast het keukentje staat de houten kinderwagen met knuffels en poppen. Verder staat er een tafeltje met 2 stoeltjes aan en op het tafeltje staat op dit moment het poppenhuis met de poppetjes van Grimms.
Onder de houtkachel hebben we diverse dekens liggen.
Tegen de muur, vlak naast het tafeltje staat nog de Coole Kids Box.
Daarnaast hebben we in de bijkeuken een 5 vakken kast staan van de Ikea. Hierin zit een bak met duplo, een bak met blokken, een bak met treintjes en treinsporen, een bak met muziekinstrumenten, bak met ballen, bak met boekjes, doos met knutselspullen, doos met klei,kastje materialen om mee te kleuren, kastje met verfspullen,  doos met verfschorten, vak met spelletjes en een vak met foamblokken. Bovenop de kast staat nog een autogarage
Boven hebben we een speelkamer hier staat de glijbaan. In de inbouwkast liggen nog meer spelletjes, dvd’s, kerst- en sinterklaasspullen, strijkkralen, bak met babyspeelgoed en een houten boerderij. In de ladenkast ligt een la met voorraad met knutselspullen, een la met lego en een la met barbiespullen.

Speelgoed voor 0 tot 12 jaar. 
Veel speelgoed, maar dit komt ook grotendeels dat ik doordat ik volledig werkte als gastouder. En hierdoor veel speelgoed heb voor de leeftijden van 0 tot 12 jaar.
Het speelgoed wat ik in huis heb is voor eigenlijk elk kind wel geschikt. Voor de baby’s vaak nog wat minder, maar al snel kunnen die ook met steeds meer speelgoed spelen.
Elke leeftijd speelt weer op een andere manier met hetzelfde speelgoed. Een kopje kan bijvoorbeeld eerst leuk zijn om alleen op elkaar te stapelen, daarna wordt er echt gericht kopjes thee/koffie gezet en later echt rollenspellen mee gespeeld. Zo is het eigenlijk hier met elk speelgoed, ieder kind kan er mee spelen op zijn/haar eigen manier en wat hij/zij er in ziet en mee wilt doen.
Dit wordt ook wel ‘open ended toys’ genoemd.  ‘Open ended toys’ is namelijk speelgoed wat de creativiteit en fantasie van het kind stimuleert, doordat het op meerdere manieren te gebruiken is. Kinderen doen ermee wat hun fantasie hen ingeeft en dat kan steeds iets anders zijn. Vaak gaat het om ‘simpel’ speelgoed, maar het stimuleert juist de ontwikkeling en nieuwsgierigheid van je kind. Het speelgoed is vaak iets duurder, doordat het vaak van hout is, duurzamer is en betere kwaliteit heeft, maar vaak kan je kind er lange tijd mee spelen waardoor de prijs vaak wel te overzien is.

De Coole kids box.
De Coole kids box is een leuke houten kist met mooie spelmaterialen. Elke 2 maand wordt de Coole kids box omgeruild voor een andere box. Hierdoor is er elke maand toch nieuw speelgoed, maar wordt mijn huis niet voller met speelgoed. Naast dat er nieuw speelgoed is, is dit speelgoed ook gericht op diverse ontwikkelingsgebieden. Hierdoor worden de kinderen op een spelenderwijs uitgedaagd om dingen te ontdekken en zich te ontwikkelen. Net als het andere speelgoed wat ik al in huis heb.

Speelgoed wat een kind ziet, pakt een kind eerder dan speelgoed in een speelgoedmand verstopt. 
Veel speelgoed in de woonkamer, besef ik me nu ik het zo opschrijf, maar het oogt naar mijn idee wel rustig. Het staat wel soort bij soort en niet te storend of te aanwezig. Door speelgoed te sorteren bij elkaar en niet in een mand te hebben kunnen de kinderen gemakkelijk kiezen en zien met welk speelgoed ze willen spelen.
Ik heb bewust gekozen om in de woonkamer geen speelgoedmand of dichte speelgoedkast neer te zetten, wat een kind niet ziet speelt het kind ook minder snel mee. Maar het moet natuurlijk geen schreeuwende speelgoedwinkel worden, waardoor ik wel bewust de keuze heb gemaakt op het te verdelen in de woonkamer en een speelgoedkast in de bijkeuken te hebben.
Voor de Coole kids box, hebben we een lijst op de muur gemaakt. Zodat we gemakkelijk kunnen zien welk speelgoed in de Coole kids box zit.
Het speelgoed in de bijkeuken zit in bakken en kan gewoon gepakt worden of ik bekijk samen met de kinderen waarmee ze graag willen spelen.

Met minder spelen kinderen meer.
Door minder speelgoed zichtbaar te hebben voor de kinderen, spelen de kinderen meer. Ze hebben dan namelijk minder moeite met wat ze moeten kiezen en worden tijdens het spelen minder snel afgeleid door ander speelgoed.
En het voordeel van minder speelgoed is dat het gemakkelijk op is geruimd als er moet worden opgeruimd.

Hoe heb jij het speelgoed opgeruimd in de woonkamer?