Tips voor activiteiten tijdens een vakantiedag thuis.

Tips voor activiteiten tijdens een vakantiedag thuis.

8 juli 2020 0 Door Jeanet

Op mijn website uitjesinnederland.com heb ik al diverse uitjes staan die je kan doen. Er zijn waarschijnlijk ook wel dagen dat je er niet op uit gaat, maar thuis toch iets leuks wilt doen en daarvoor tips zoekt. Of misschien ben je wel een van de vele gezinnen die geen geld heeft om er op uit te gaan, maar wil je wel dat je kind een leuke zomervakantie heeft. In deze blog daarom 21 tips met leuke dingen die je thuis kan doen. 21 omdat dit gelijk staat aan 3 week zomervakantie, maar als je 6 week vakantie hebt heb ik ook nog genoeg andere leuke tips op mijn websites staan. 

Maak mooie waardevolle herinneringen. 
Geld maakt het leven gemakkelijker. Je kan naar dure pretparken gaan of op vakantie met het vliegtuig naar Curaçao, maar als de sfeer niet gezellig is, je alleen maar loopt te stressen en daardoor niet kunt genieten, is het alsnog geen mooie vakantie. Mooi én fijn is het als je het leuk en gezellig hebt, je samen plezier hebt, leuke dingen doet, iedereen ontspannen is, plezier heeft en aan het genieten is.

Kinderen hebben geen besef geen geld, maar wel van geluk. Het gaat om de ervaring/herinnering en niet om de waarde in geld. Een kind is veel gelukkiger met een gratis uitje, waarbij je kind lekker kan spelen, de meegebrachte picknickspullen en waar iedereen het naar zijn zin heeft. Dan een duur pretpark/vakantie, waar je lang in de wachtrij moet staan, een lange autorit naar toe hebt, er veel stress is, er ergernissen zijn en weinig plezier te beleven is. Zorg ervoor dat je kind herinnert hoe leuk het was, hoeveel plezier jullie hadden en hoe gelukkig jullie samen waren. Als jij uitstraalt en laat voelen hoe leuk het is, in plaats van maar te blijven benadrukken wat er niet mogelijk is, zal je kind jou enthousiasme en blijdschap ook voelen en dat ook zo gaan ervaren.

Denk in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden, kijk naar wat er wel mogelijk is in plaats van te focussen op wat er niet mogelijk is. Kijk bij de kringloop, op marktplaats, op weggeefhoeken op Facebook en/of vraag je buren eens voor nieuwe materialen/spelletjes/puzzels e.d.. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Wees relaxed en maak er wat leuks en gezelligs van.

Vergeet niet je kind(eren) zelf te vragen. Kinderen hebben vaak hele leuke ideeën, waar wij volwassenen niet aan denken. En als je kind het zelf bedacht heeft, vind hij/zij het vaak nog leuker om te doen.

 1. Tent in de tuin.
  Kamperen hoeft niet persé op de camping. Dit kan ook in de tuin. Leen een tent van iemand, zet je eigen tent op of maak zelf een tent met dekens (bijvoorbeeld over de trampoline heen).
 2. Slapen in de woonkamer.
  Matrassen naar beneden, tv kijken en chips/popcorn eten in de avond en dan samen in slaap vallen in de woonkamer.
 3. Thuisbioscoop.
  Bekijk samen op de bank een film. Pak er eventueel wat lekkers zoals popcorn bij, erg leuk om deze met kinderen samen te laten ploffen in de pan. Maar ook zonder lekkers kan je natuurlijk een film kijken.
  Via Zappbios kan je diverse films terug kijken die al eens op tv zijn geweest en/of kijken welke films er op Zappbios nog worden uitgezonden.
  Via Disney+ kan je oor €6,99 kan je een maand lang Disney-, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic films kijken.
  Via Netflix kan je vanaf €7,99 per maand diverse films en series bekijken.
  Via je interactieve tv abonnement is er ook een mogelijkheid om diverse gratis films te bekijken, kijk daarvoor bij je eigen tv aanbieder welke dit zijn.
 4. Proefjes doen.
  Proefjes zijn erg leuk om met kinderen te doen. Een leuke, maar ook nog eens leerzame activiteit. Op de website van proefjes.nl staan diverse proefjes die je thuis kan doen. De meeste ingrediënten heb je vaak wel in huis.
  Zo kan je bijvoorbeeld smurfensnot maken (weet je nog van “vroeger”), een blikje laten bewegen zonder dat je het aanraakt, een slang maken van zeepbellen en/of een automatische speedboot maken.
 5. Geniet van de regen.
  Er zullen ongetwijfeld ook regenachtige dagen zijn. Ga niet lopen mokken, maar maak er wat leuks van. Ga rennen of fietsen door de regenplassen, dans in de regen, ga naar buiten een wandeling maken met een paraplu. Van regen gaan we niet dood, worden we niet ziek van, alleen maar nat. Maak buiten plezier en doe droge kleren aan bij binnenkomst.
 6. Alles mag dag.
  Bedenk een alles mag dag, alles wat de kinderen willen mag. Een hele dag tv kijken, alle snoepjes op eten, in de pyjama lopen, etc.. Alles wat mogelijk is, wat geen geld kost, maar wat gewoon in huis is en thuis gedaan kan worden. Even een dag geen nee hoeven zeggen, geen gemopper en gezeur maar gezelligheid en verbazing.
 7. Zelf ijsjes maken.
  Maak zelf ijsjes van fruit, water, ranja of wat anders lekkers wat je in huis hebt. Op de site van smulweb vindt je diverse recepten hoe je ijs kan maken, zonder een ijsmachine te hebben.
 8. Bakken.
  Duik de keuken in om wat lekkers te maken. Dit kan zijn een cake, maar ook een complete high tea, avondmaaltijd zoals pizza of sushi of lunch met zelfgemaakte broodjes.
  Op mijn website vind je diverse recepten, zoals gevulde koeken, wortelcake en easy peasy pasta. Maar natuurlijk kan je ook op internet een lekkere recepten vinden.
 9. Bekijk de zonsondergang of zonsopkomst.
  Bekijk aan het eind van de dag samen hoe de zon ondergaat of aan het begin van de dag hoe de zon opkomt. Dit kan aan zee, maar vaak ook op een landelijke plek bij je in de buurt. Vooral op een zonnige dag is dit prachtig om te bekijken.
 10. Spelletjes.
  Speel samen spelletjes, dit kunnen spelletjes zijn die je in de kast hebt liggen, met bijvoorbeeld Monopoly ben je zo een paar uur zoet.
  Waterspelletjes zijn ideaal voor warme zomerse dagen zoals een watergevecht met waterpistolen of flessenvoetbal.
  Tijdens een regenachtige dag zou je in huis een escaperoom kunnen maken.
  Kiind heeft een buitenspelletjes ABC gemaakt, doe bijvoorbeeld alle spelletjes die bij de letters van de naam van je kind staan.
  Op internet zijn nog meer leuke ideeën voor spelletjes met kinderen te vinden.
  Heb je geen spelletjes? Vraag je buren/vrienden, kijk dan eens bij de kringloop, op marktplaats en/of op ruilhoeken op Facebook.
 11. Stoepkrijtkunstwerk.
  Maak met stoepkrijt een prachtig kunstwerk op de stoep.
 12. Puzzelen
  Puzzelen kan op diverse manier door een grote legpuzzel, puzzelboekje of een kleinere puzzel. Heb je geen puzzels, kijk dan bij de kringloop, op marktplaats en/of op ruilhoeken op Facebook.
 13. Meidendag
  Heb je een dochter? Maak er dan een leuke meidendag van. Samen een maskertje op, nagels lakken en een make-upje op.
 14. Knutselen, kleuren en/of verven.
  Ga samen wat moois knutselen. Geen idee? Kijk dan eens op Pinterest of Google voor leuke ideeen om te knutselen. Ga samen kleuren, erg leuk is bijvoorbeeld de stippentekening of pak de verf spullen, maak een schilderij en/of ontdek welke kleuren je krijgt door kleuren te mengen.
 15. Kleien
  Kleien kan je doen met klei uit de winkel, maar je kan ook zelf klei maken. Of maak zoutdeeg, waardoor je het gemaakte kunstwerk in de oven kan zetten en daarna kan verven. Mamaliefde heeft in een blog een recept voor zoutdeeg, met mogelijkheden beschreven in haar blog.
 16. Logeren
  Niet helemaal thuis, maar wellicht vind je kind het leuk om een nachtje bij opa/oma, vriendje/vriendinnetje, oom/tante o.d. te slapen. Een hele beleving voor je kind en het kost jou niets. Of laat iemand bij jullie logeren.
 17. Op safari in de tuin.
  Ga in de tuin op zoek naar dieren. Kijk onder de tegels, in het gras, bij de planten, wat voor dieren kom je allemaal tegen?
 18. Vleermuizen kijken.
  Als het schemerig wordt komen de vleermuizen te voorschijn. Ga op een zomerse zonnige dag samen in de schemering bekijken hoe de vleermuizen vliegen in de lucht.
 19. Speel met het speelgoed wat er is.
  In de zomervakantie is er tijd om de hele dag met speelgoed te kunnen spelen. Verkleden, bouwwerken maken van Lego, Dulp of houten blokken, hele verhalen kunnen gemaakt worden tijdens het spelen met Playmobil, barbies of poppen.
 20. Maak gezichtjes met wiebeloogjes tijdens je wandeling.
  Bij Niet volgens boekje, las ik een onwijs leuke wandeltip. Neem tijdens het wandelen wiebeloogjes mee en probeer tijdens je wandeling diverse gezichten te maken. De wiebeloogjes leg je neer, je maakt er een foto van en neemt de wiebeloogjes dan weer mee (op deze manier verspreid je niet onnodig afval en kan je ze vaker gebruiken). De foto’s kan je natuurlijk delen via social media om anderen er mee te inspireren.

Geef je kind ook de ruimte om te spelen, je hoeft je kind écht niet altijd de hele dag te vermaken. Vervelen is juist goed om je kind uit te dagen. En even niksen mag ook hé we hoeven niet altijd maar bezig te zijn!

Meer tips voor activiteiten thuis lees je in de blog met 100 activiteiten die je thuis kan doen in de Corona tijd.

Benieuwd naar welke (gratis) uitjes wij al eens gedaan hebben? Lees dan de blog Leuke uitjes die we al eens gedaan hebben. 
Tips voor (gratis) uitjes lees je op mijn website uitjesinnederland.com, zo is er voor elke provincie een lijst met gratis uitjes, uitjes voor zonnige dagen  en nog meer blogs vol met uitjestips.

Ik wens iedereen een leuke gezellige en zonnige vakantie toe!