Vaderdag

Vaderdag

17 juni 2018 0 Door Jeanet
Vandaag is het vaderdag. Een dag waarbij alle vaders in het zonnetje worden gezet. Een dag van blijdschap en dankbaarheid, maar helaas ook van verdriet en gemis.
Dankbaar ben ik met ons zoontje, prachtige kunstwerken heeft hij gemaakt. Maar er is ook zeker iemand die vandaag éxtra wordt gemist.
Ik schreef al een soortgelijke blog voor moederdag en vaderdag kan dan natuurlijk niet ontbreken.

Knutsels voor de vader.
Diverse knutsels zijn er gemaakt op kinderdagverblijven, scholen en andere plekken. Kunstwerken, gemaakt door de kinderen zelf en daarna ergens verstopt in huis (of al eerder gegeven). Op vaderdag mogen de kunstwerken dan gegeven worden met een eventueel lekker ontbijtje en wie weet nog een ander cadeautje. Een dag waar alle papa’s even extra worden verwend. Wel vind ik vaderdag (en moederdag) iets wat voor jonge kinderen is, waarbij er iets aan de vader wordt gegeven, wat zoveel mogelijk door het kind zelf is gemaakt.

Commercieële feestdag, liever herinneringen dan cadeaus.
Eigenlijk vind ik vaderdag, net als moederdag en valentijnsdag, een commerciële feestdag. En dit is ook wel zo met verjaardagen, waarbij je cadeaus heen en weer geeft. Spontaan iets krijgen vind ik namelijk veel leuker omdat het moet vanwege een feestdag. Maar eigenlijk is gewoon bij elkaar op bezoek of samen wat leuks doen, even tijd voor elkaar, samen gezellig samen zijn en herinneringen maken nog veel leuker.
Zelf ben ik aan het minimaliseren in huis, waardoor ik liever alleen nog cadeaus heb, krijg en geef waar je écht wat aan hebt, op kan eten of na gebruik weg kan gooien. Zodat je niet steeds meer in je huis krijgt. Al is een cadeautje krijgen ook wel leuk hoor! Het is niet zo dat ik niet blij wordt van de reep Tony, bos bloemen of envelop met geld 
😉. Een herinnering zoals een dagje samen weg, samen uit eten, gewoon iets samen doen, het gezellig hebben en herinneringen maken is misschien nog wel het allerleukste. Of iets voor elkaar doen, zoals een dag oppassen zodat de ander even tijd kan nemen voor zichzelf, de ramen wassen omdat de ander er een hekel aan heeft of iets anders wat vaak niet gebeurd vanwege tijd/geldtekort.  Wij als volwassenen zijn daarin een groot voorbeeld, als wij het blijven doen op deze manier, dan zal dat bij de kinderen ook niet veranderen. Ik probeer dit daarom ook wel te doen bij/met ons zoontje, maar er zijn meer mensen in de maatschappij en omgeving. 

Je kan wel het allerduurste cadeau kopen, maar liefde, gezelligheid en aandacht voor elkaar is vind ik  veel meer waard. Ik heb liever een hoofd vol herinneringen dan een huis vol met spullen.

 

De vaderdagcadeaus van dit jaar bij ons.
De afgelopen weken heeft ons zoontje lekker geknutseld op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, maar ook bij mij thuis.  Het is natuurlijk wel erg leuk, dat hij speciaal voor mijn man iets heeft gemaakt.
We maakten een ontbijtje en brachten deze samen met de kunstwerken naar mijn man op bed. Vol trots en blijheid gaf hij vanmorgen de cadeautjes. Prachtig om te zien!
Bij het kinderdagverblijf had ons zoontje een bord geverfd, erg handig natuurlijk want een bord gebruik je altijd.
De parkeerkaart, met mooie kleurplaat had ons zoontje gemaakt bij de peuterspeelzaal. Wel zat er een briefje bij met de tip om er een officiële parkeerkaart bij te doen, omdat ze niet weten of deze parkeerschijf wettelijk gezien mag.
De sokken hebben we thuis gemaakt, met een tekening er om heen waarop stond voor mijn held op sokken.
Alle drie cadeautjes die gebruikt kunnen worden én allemaal gemaakt door Jarne zelf (met een klein beetje hulp van de leidsters).

knutsel cadeaus vaderdag

Niet voor iedereen is vaderdag een fijne dag.
Vaderdag zorgt niet alleen voor leuke knutselwerken en mooie herinneringen. Vaderdag zorgt ook bij diverse mensen voor verdriet en gemis, zo ook bij ons.
Verdriet kan bij om diverse redenen, en dit kan weer per persoon verschillend zijn. Verdriet om het gemis van een vader, omdat ze geen vader meer hebben vanwege overlijden, of omdat ze geen contact meer hebben met hun vader om diverse redenen. Verdriet om een vader die ze graag hadden willen hebben. Maar er zijn ook mannen die vandaag verdriet hebben omdat ze graag vader hadden willen zijn maar waarbij het (nog) niet is gelukt omdat zijn vrouw niet zwanger kan worden, omdat ze niet de juiste partner hebben, omdat ze (nog) geen partner hebben of om een andere reden geen kind kunnen krijgen. En er zijn zullen ook mannen zijn die verdriet zullen hebben vanwege het gemis van hun kindje die ze zijn verloren. En zo zullen er meer redenen zijn waarom deze dag juist voor verdriet en/of gemis kan zorgen.
Het gemis en verdriet is er niet alleen vandaag, is er elke dag ongetwijfeld een beetje. Maar op een dag als vandaag is het toch wel extra moeilijk en aanwezig.
Sterkte voor alle mensen die het vandaag éxtra moeilijk hebben, die verdriet hebben.
Met verjaardagen worden er ook al cadeaus gekregen en ons zoontje maakt regelmatig wat leuks. Voor mij hoeft zo nodig vaderdag en moederdag dan ook eigenlijk niet. Want ook al zijn we dankbaar dat we vader en moeder mogen zijn van ons zoontje, er zijn genoeg mensen waarbij deze dag een kwetsende en verdrietige dag is. Een dag waarom ik me daarom dan ook echt afvraag, waarom deze dag is bedacht.

Maak mooie herinneringen, want de herinneringen zijn de dingen die bij blijven en nooit weg zullen worden gegooid.