De Wobbel.

De Wobbel.

5 januari 2018 5 Door Jeanet

De Wobbel is een houten balansboard en kan op diverse manieren worden gebruikt. We hadden hem al vrij snel na de uitgave in huis, nu ongeveer 2 jaar, en wordt nog dagelijks mee gespeeld.

Oorsprong
De Wobbel komt van oorsprong uit de Waldorf-scholen, de internationale naam voor wat we in Nederland de Vrije school noemen.
In 2015 hebben Hannelore Blauw en Wouter Haine samen de Wobbel Balance Board ontwikkeld en zijn ze deze gaan verkopen. Al snel werd dit een grote hit en nog steeds is hij populair.

Waarvan is de Wobbel gemaakt.
De Wobbel is gemaakt van duurzaam geperst Europees beukenhout dat behandeld is met watergedragen lakken en eventueel beitsen. Ook het EKO wolvilt en duurzame kurk zijn natuurproducten.

Voor welke leeftijd?
Geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor volwassenen. Voor de jongere kinderen is het er soms wel even om denken met het samen er op spelen en met de kleinere vingers.

Open end speelgoed.
Open end speelgoed, is speelgoed dat diverse ontwikkelingsgebieden stimuleert. Kinderen, maar ook volwassenen worden gestimuleerd om te fantaseren, te bewegen, te rusten, te ontdekken, samen te spelen en te experimenteren. Hierdoor kan het speelgoed op meerdere manieren gebruikt worden en kan het alles zijn wat het kind of de volwassene er in ziet. Het kind groeit, waardoor er steeds meer mogelijkheden worden ontdekt en het voor alle leeftijden geschikt is. Kinderen, maar ook volwassenen, er lang plezier mee kunnen hebben.
Voorbeelden van bekende merken van open end speelgoed zijn Grimms, Grapat en Ostheimer, maar er zijn meerdere merken die open end speelgoed hebben.
Met de Wobbel kunnen kinderen op meerdere manieren spelen, waardoor Wobbel ook behoort tot open end speelgoed.

Meer dan alleen maar speelgoed.
Door op de Wobbel te bewegen worden diverse spiergroepen gebruikt en wordt het lichaamsbewustzijn en het evenwicht ondersteunt. En bewegen is voor kinderen erg belangrijk en gezond, op deze manier kan er ook binnen veel beweegt worden.
Op de website van Praktijk Oefentherapie Cesar De Doktershoek, kwam ik 10 tips en oefeningen tegen die je met de Wobbel kan doen op de motorische ontwikkeling te stimuleren en op diverse plekken in Nederland wordt Wobbelyoga gegeven.

Hoe en waar te verkrijgen?
De Wobbel is te verkrijgen in diverse kleuren en je kunt er vilt of kurk onder laten zetten. Inmiddels zijn er 3 formaten van de Wobbel, een gewone, de xl versie en de Wobbel360. De gewone Wobbel heeft een afmeting van 90 x 30 centimeter, de xlWobbel heeft een afmeting van 115×40 centimter. Beide Wobbels zijn geschikt tot 200 kilo, waardoor ook volwassenen er op kunnen wobbelen! De Wobbel 360 is rond, in mijn andere blog kan je hier meer over lezen.

We hebben de wobbel360 getest!

De Wobbel, kan je verkrijgen via hun eigen website of via andere webshops. Inmiddels zijn er ook diverse stenen winkels die de Wobbel verkopen, zo kan je de Wobbel eerst even in het echt zien of uitproberen voordat je hem koopt.
Op de website van Wobbel staat een overzicht van de dealers, zowel webwinkels als stenen winkels.

Namaak en alternatief 
Diverse bedrijven hebben een variant van de Wobbel gemaakt, vaak net even anders dan de echte Wobbel, maar wij hebben zelf de échte.
Mamaliefde schreef vorig jaar een blog over de verschillende namaak en de alternatieve Wobbels die er te krijgen zijn.

Wat is mijn ervaring met de Wobbel.
De Wobbel heb ik nu 2 jaar in huis en wordt nog dagelijks op diverse manieren mee gespeeld. Sommige opvangkinderen spelen bijna de hele tijd op verschillende manieren, andere kinderen kijken er weinig of niet naar om. Ik merk wel hoe ouder het kind, hoe meer variatie er ontstaat.
De Wobbel wordt gebruikt als brug, als wipwap, als deur, als stuur, als glijbaan, als rustplek, als toevoeging bij ander speelgoed, als krukje, als stoel, als bedje voor de pop, als afscheiding en nog zoveel meer andere dingen die de kinderen er al mee hebben gedaan. Veel herhaling, maar ook zeker worden er nog nieuwe dingen mee gedaan. Ik heb absoluut nog steeds geen spijt van deze aankoop.