Natuurplaats Noordsche Veld in Donderen.

Natuurplaats Noordsche Veld in Donderen.

10 oktober 2019 0 Door Jeanet

Vanaf zaterdag geopend, maar wij waren er vanmiddag al tijdens de opening. Vanaf zaterdag kan je Natuurplaats Noordsche Veld,van Staatsbosbeheer, in Donderen bezoeken. Een plaats waar iedereen de natuur kan ontdekken. Speelplaats, diverse wandelroutes, lezen in de natuurbibliotheek en ook een plek waar je wat kan eten en drinken. Komend weekend (12 en 13 oktober) en volgend weekend (19 en 20 oktober) zijn er diverse openingsactiviteiten georganiseerd.

Het begon allemaal met Theehuis de Bosrand, aan de overkant.
Peter en Marianne van Wijk hadden tot 1 september 2019 Theehuis de Bosrand aan de overkant. Samen met Staatsbosbeheer organiseren ze diverse activiteiten om meer bekendheid te geven aan het Noordsche Veld en de Peestermaden. Om die samenwerking nog meer vorm te geven is er nu de Natuurplaats ontwikkeld.

De Natuurplaats.
Op de Natuurplaats is een beheerderswoning (het liefdesnestje van Peter en Marianne), een kantoorpand (voor een aantal hardwerkende Staatsbosbeheer medewerkers) én een Paviljoen waar je wat kan eten en drinken, kan lezen in de natuurbibliotheek, informatie kan krijgen over de omgeving van nu maar ook van vroeger en waar diverse activiteiten kunnen worden georganiseerd. En er omheen, is de natuurspeelplaats (met o.a. kabelbaan, klimtouwen in het bos, waterspeelplaats), diverse akkers en kan je het bos in om (een van de routes) te wandelen. Op de parkeerplaats is rekening gehouden met elektrische auto’s én fietsen, tijdens een wandeling in de natuur of het nuttigen van wat lekkers kunnen de voertuigen opgeladen worden voor de verdere rit. Een plek die nog niet af is, samen nog verder ontwikkeld wordt en altijd in ontwikkeling zal blijven.

Samen met elkaar en door elkaar.
Tijdens het opbouwen is er gebruik gemaakt van bedrijven in de omgeving bouwbedrijf, architect, installateur, allemaal mensen uit de omgeving. Maar ook de medewerkers en cliënten van zorgboerderij Prins, die hun werklocatie op het terrein er naast heeft zitten, hebben geholpen om alles zo mooi voor elkaar te krijgen. Hout wat uit het bos opnieuw gebruikt is in de speeltuin en in meubels. Op deze manier hebben ze samen met elkaar de krachten gebundeld om samen een mooie locatie te maken, waar we weer samen van kunnen genieten.Openingsweekenden
Tijdens de openingsweekenden worden er diverse activiteiten georganiseerd op de Natuurplaats, maar ook op Donderboerkamp, het terrein er naast.
Kinderen kunnen knutselen uit de natuur, schatzoeken met GPS, Scharrelkids Norg is aanwezig, er is een bellenblaasfiets en er kinderen kunnen natuurlijk spelen in de natuurspeelplaats.

Verder is er een lezing door de Imker, een typemachine, een muziekvoorstelling en een openbare lezing van de theaterorganisatie De Peergroup.  Je kan diverse beeldende kust op het terrein, een presentatie van de Wereldwinkel én informatie over de Koude oorlog bekijken.
Er zijn diverse theatervoorstellingen. Groensproet en Blad van kindertheater Bloem nemen je in de ochtend mee in de herfstMient probeert in de voorstelling van Garage TDI (voor iedereen vanaf 6 jaar) samen met zijn vader een presentatie over de kanoet (dat is een trekvogel). En in de theatervoorstelling van Collectief Walden (voor iedereen vanaf 12 jaar) zie je hoe het verband van alles met alles is, en het fijn is om te weten waar je staat.
Tijdens het weekend van 12 en 13 oktober is er diverse keren een demonstratie waarbij er hout uit het bos wordt gehaald met een trekpaard.
Kortom: er is voor elk wat wils en dit alles is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, de Gemeente Noordenveld en de Gemeente Tynaarlo.
! De meeste activiteiten zijn gratis, bij een aantal voorstellingen moet je vooraf betalen en de theatervoorstellingen van Collectief Walden en Garage TDI hebben een entreeprijs.

Meer informatie over De Natuurplaats van Staatsbosbeheer vind je op hun website.
Meer informatie over de openingsweekenden vind je op de website van Huis van de Natuur.

Deze website wordt sinds november 2019 op uitgebreid naar UitjesinNederland.com,  uitjes die ik eerder heb geschreven, kan je blijven vinden bij op deze website