Noorderzon Groningen

Noorderzon Groningen

22 augustus 2018 0 Door Jeanet

Noorderzon in Groningen is een jaarlijks terugkerend internationaal festival in het Noorderplantsoen. Het festival is gratis toegankelijk, duurt elf dagen en kan je bezoeken vanaf de middag tot middernacht.

Noorderzon Groningen
In 1991 werd voor het eerst Noorderzonfestival georganiseerd. Een lokaal festival dat toen bestond uit een aantal zeer muzikale zondagen op verschillende plekken in de stad Groningen in combinatie met een afsplitsing van festival ‘De Parade’.  Inmiddels is Noorderzon uitgegroeid tot een internationale kunstenmanifestatie die ver buiten Nederland bekend is.
De 28e editie van het 11 daagse festival vindt plaats van donderdag 23 augustus tot en met zondag 02 september 2018 in het Noorderplantsoen en op vele locaties in de stad Groningen. De voorstellingen worden gegeven én bezocht door mensen vanuit de hele wereld.

Diverse voorstellingen.
Er zijn diverse voorstellingen die je kan bekijken, muziek, theater,
De tickets kan je het beste vooraf bestellen via de website, om zeker te weten dat je ook bij de voorstelling aanwezig kan zijn. Wil je gewoon op de gok heen? Dit kan ook, maar dan heb je wel kans dat een voorstelling die je graag wil zien uitverkocht is.  De meeste voorstellingen zijn voor volwassenen, maar er zijn ook voorstellingen voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor kinderen onder de 4 jaar zijn er geen voorstellingen te bekijken.
Er is veel keus aan wat je wilt bekijken en de prijzen van de voorstellingen zijn erg verschillend. Ik bekeek het programma en het lijkt mij best lastig nog uit te zoeken wat ik zou willen zien of jou zou aanraden. En dit zal ook weer per persoon weer anders zijn. Ik zag een groot divers aanbod in het programma staan in elk geval. Diverse dingen die me opvielen zoals een theaterstuk waarbij de taboe op suïcide wordt geprobeerd te doorbreken, een lezing over opvoeden met hoop en optimisme, muziek van Waiting for the sun, een hangmatten-reuzenrad, Tjerk Ridder én nog veel meer kan je vinden op Noorderzon.

Gratis live muziek. 
Elke avond gratis live muziek bij het DOK muziekpodium. Om 22.30 speelt er op het podium,  boven de vijver midden in het Noorderplantsoen, een (inter)nationale artiest. Geniet van de muziek, de sfeer en de mensen om je heen. Maak nieuwe contacten of praat bij met die vriendin die je al lang niet hebt gezien. Op een picknickkleedje met je eigen flesje wijn of op een van de terrasjes.

Noorderzondag.

De laatste dag van Noorderzon betekent de start van een nieuw cultureel seizoen. Tijdens de Noorderzondag is er van 13.00 uur tot 18.00 uur een culturele markt. Hier kan je informatie krijgen over het nieuwe culturele jaar, je eigen talenten zien en nog eventjes genieten van live optredens op verschillende locaties in het plantsoen.

Mystery route of voorstelling.
Best lastig om een keuze te maken wat je dan nou wil zien of wil je je gewoon laten verassen? Dan kun je kiezen voor een Mystery route of voorstelling. De organisatie stelt dan een geheim programma voor je samen en op de dag zelf hoor je welke voorstellingen uit het hoofdprogramma je gaat zien.

Kinderen en Noorderzon. 
Ook voor kinderen is Noorderzon geschikt. In de speelweide kunnen de kinderen spelen. En voor de kinderen ouder dan 4 jaar zijn er ook voorstellingen te bekijken en workshops te doen.

Bij het Rund-O-Rama Theater Spektakel Festijn! gaat de maker van de varkentje Rund van het klokhuis, in gesprek met de tekenfilmfiguren uit de serie. Bekijk tijdens de voorstelling wie de baas is, Michiel of Varkentje Rund?!
Bij de voorstelling Vrouw Holle in een snelkookpan, wordt het sprookje van Grimm, net even anders gespeeld. Een humoristische familievoorstelling.

Liever iets doen met je kind, dat kan tijdens de diverse workshops. Kinderen kunnen bij de diverse workshop volgen bij De Jonge Onderzoekers met het thema beweging, bij GRID een eigen tas bedrukken en bij Viesueel Geweld een eigen GIF bestandje maken.
Maar er zijn nog meer voorstellingen en workshops op de speelweide.  In de speelweide is natuurlijk ook ruimte, waar de kinderen kunnen spelen.

Eten en drinken.
Eten en drinken kan je bij een van de vele eettentjes die aanwezig zijn. Zo kan je tussen de voorstellingen door, ervoor of erna ook genieten van wat lekkers zodat je daarna weer door kan naar de andere voorstelling of nog even gezellig kan kletsen met diegene waarmee je bent.
Ook als je geen voorstelling volgt, kan je genieten van een lekker hapje of drankje. Genieten van de sfeer, kijkend naar de mensen die aanwezig zijn en gezellige gesprekken hebben.

Weinig te besteden? En toch willen genieten van Noorderzon? Dat kan!
Je kan ook je eigen drankje meenemen en op een picknickkleedje op het gras gaan zitten. Geniet van de sfeer, mooie verlichting in de avond, bekijk alle mensen, luister naar de gratis muziek en geniet op deze manier op een gratis manier van Noorderzon.
Maar als we het allemaal op deze manier zouden doen, dan zal Noorderzon niet lang meer bestaan. Ik heb gelezen dat ze er heerlijke poffertjes te verkrijgen zijn ;).

Ik heb er diverse verhalen over gehoord maar ben er zelf nog nooit geweest, het valt tegelijk met de feestweek in ons dorp én het onbekende doet me twijfelen om te gaan. Maar wie weet komt daar dit jaar verandering in, aangezien het dit jaar een week is verschoven. Ben jij al eens bij Noorderzon geweest?