De Lastige kinderen? Heb jij even geluk-Omdenkshow, een geweldige theatershow over opvoeden!

De Lastige kinderen? Heb jij even geluk-Omdenkshow, een geweldige theatershow over opvoeden!

27 maart 2019 0 Door Jeanet

Vrijdag 22 maart was ik bij De Lastige kinderen? Heb jij even geluk-Omdenkshow in Hoogeveen. Een geweldige interactieve lachwekkende en herkenbare theatershow. Een dikke vette aanrader voor iedereen die werkt met kinderen of zelf kinderen heeft. Het zet je tot denken en geeft je een andere kijk.

Omdenken.
Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen, kijken naar de ja en manier in plaats van de ja maar manier. Een een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt de de energie van het probleem voor iets nieuws. En daardoor wordt het werken/opvoeden/leven van en met kinderen een stuk leuker van.
De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster en samen met zijn collega’s geeft hij trainingen, shows en workshops aan bedrijven en particulieren. Daarnaast hebben ze diverse boeken die je kan lezen en een leuke scheurkalender voor op de wc of op het kantoor. En je kan diverse podcasts en filmpjes van hun bekijken op o.a. Youtube (zeker een aanrader én een mooi alternatief i.p.v. tv kijken).

 

Via social media ontdekte ik Omdenken. Mijn vriendin had de scheurkalender op de wc hangen, elke keer weer een leuke quote die je weer even op een andere manier liet kijken. Prachtig om op deze manier steeds meer dingen in het leven om te denken. Minder denken in problemen en meer mogelijkheden te gaan zien. Het opvoeden van mijn zoontje vind ik echt regelmatig best pittig. Ik ging dan ook met veel enthousiasme en vol verwachting naar de theatershow om omdenktips te krijgen om het ouderschap fijner te laten verlopen. Door de verlangens te kunnen zien in plaats de problemen. Meer liefde, plezier en avontuur te krijgen in plaats van irritatie, frustratie en helaas ook wanhoop. Binnenkort ga ik zeker de boeken lezen om mezelf nog meer te verdiepen en om het omdenken nog beter te kunnen gaan toepassen.

De theatershow.
De theatershow was geweldig om bij aanwezig te zijn, enorm veel gelachen en ook zeker veel herkenbare dingen gehoord. Ik ga zeker niet alles verklappen van de show, want je moet gewoon er bij aanwezig zijn geweest. Het is niet te omschrijven wat er allemaal gezegd is die avond én hoe je manier van denken daardoor al wat veranderd. Het is een feest én een goed excuus voor een geweldige avondje uit met vooral veel lachen en toch ook een leerzame aspecten erin. Leuk voor jou en je man, maar ook zeker om met een vriendin heen te gaan, of met collega of alleen kan natuurlijk ook.

In de zaal zaten diverse mensen, ouders, pleegouders, opa’s, oma’s, collega’s van elkaar, dit weet ik doordat er van te voren vragen werden gesteld waarbij als het antwoord voor/bij jou klopte je moest gaan staan en anders moest blijven zitten. Op deze manier was het gelijk al interactief en was iedereen gelijk écht aanwezig.
Berthold, de schrijver, spreker en grondlegger van Omdenken vertelde diverse voorbeelden die je als opvoeder tegenkomt. Herkenbaar voor iedere opvoeder. Hierin benoemde hij hoe het vaak gaat én hoe je dat dan weer kan Omdenken. Regelmatig werd er een stukje gespeeld door de acteur om het nog meer inzichtelijk en herkenbaarder te maken.  De acteur speelde het geweldig goed, enorm herkenning bij wat ik zelf al had mee gemaakt als opvoeder, maar ook wat ik regelmatig hoor van anderen. Niet alleen voor het samen leven/werken met kinderen kreeg je tips om om te denken, maar omdenken kan je ook zeker gebruiken bij volwassen mensen. Ik heb enorm veel gelachen om de herkenbare voorbeelden, maar ook om het prachtige goed gespeelde acteurswerk.

De tip die ik je dan ook zeker mee wil geven is:
– Stop met opvoeden.
– Kijk naar het onderliggende probleem. Als je kind treuzelt om naar school te gaan, push het dan eens niet en onderzoek dan waarom je kind treuzelt. Is het omdat je kind geen ochtendmens is, of heeft je kind wellicht een probleem op school waarom je kind niet naar school wil.
– Volg het kind in zijn/haar behoefte.
– Laat je kind merken dat je het fijn vind dat hij/zij er is en neem ook echt de tijd voor je kind wanneer je kind erom vraagt.
– Lees het boek Lastige Kinderen? Heb jij even geluk. Of ga naar de theatershow.