Winkelen in Groningen.

Winkelen in Groningen.

28 maart 2018 0 Door Jeanet

Laatst konden jullie op Instagram en Facebook al zien dat ik een dagje was gaan winkelen in Groningen. Een gezellig dagje met een van mijn vriendinnen. Samen er even op uit, rond snuffelen in (nieuwe) winkeltjes, leuke dingen gezien, lekker gegeten, gezellig gekletst én leuke dingen gekocht (zie foto).

In deze blog neem ik je mee op de route die we hebben gelopen, beschrijf ik de winkels en vind je een link naar de website (met webshop). Verder noem ik ook een aantal winkels die ik niet heb bezocht, maar wel enthousiast over ben.

Hoe vaak ga ik naar de stad Groningen om te winkelen. 
Ik woon in de provincie Groningen, de binnenstad is zo’n 20 minuutjes van ons vandaan dus op zich prima te doen, al kom ik er niet heel vaak. Meer met de reden dat ik mijzelf niet de rust en tijd geef/gun voor een dagje winkelen. Maar als ik me die rust en tijd wel gun, dan is het wel erg leuk om een rondje door de binnenstad te doen.
Mijn MBO diploma heb ik behaald in de stad Groningen, regelmatig kwam ik dan in de binnenstad. Maar dan wel in de bekendere winkels en vooral in de Herestraat. Ik had toen eigenlijk nog weinig interesse én weet van de leuke kleinere en/of onbekendere winkeltjes. Nu ik moeder ben én ouder ben is mijn interesse veranderd, waardoor ik ook naar andere winkels ga. Deze winkels deel ik in deze blog graag met jullie.

Er is absoluut meer dan de Herestraat. 
Als ik ging winkelen, was vaak de Herestraat die ik alleen bezocht. Maar inmiddels weet ik dat er meer leuke winkels zijn. Welke winkels dit zijn vertel ik jullie in deze blog. Groningen heeft meer winkels dan alleen de Herestraat. 
In de Herestraat vind je de bekendere winkels zoals de Lady Sting, Only, Vera Moda, Zara en nog meer. Maar er zijn ook nog meer leuke kleine winkeltjes die absoluut een bezoekje waard zijn! Dit zijn vaak de mooie bijzondere unieke winkeltjes, waar de spullen worden met veel liefde, nauwkeurigheid en aandacht worden uitgezocht. De meeste van deze winkels vind je niet in elke stad, maar zijn er maar een paar van in Nederland.

De winkels en eetgelegenheden die we bezochten.
We hebben diverse winkels en eetgelegenheden bezocht. Sommige was ik zelf nog nooit geweest, maar volgde ik wel op Facebook hoog tijd voor een bezoekje in het echt. Hieronder lees je meer over de winkels, ze staan op volgorde hoe we hebben gelopen.

Website (met webshop).
Wil je meer weten van/over een van de winkels of online alvast een kijkje nemen, klik dan op de naam van de winkel zo kom je terecht op de website. Maar het allerleukste is natuurlijk zelf een bezoekje te nemen in het echt.

Brownies&downieS, Oosterstraat 40.
Hier begonnen we met een lekkere kop thee en heerlijke brownies. De brownies zijn gemaakt van Tony Chocolonely chocolade.
Bij Brownies en Downies werken mensen met een beperking, erg mooi dat ze op deze manier kunnen werken. We werden geholpen door een van de medewerkers die doof was, ze had een kaartje waarop dit stond en met de vraag of we aan wouden wijzen wat we wouden hebben. Erg handige oplossing en natuurlijk wouden we dat wel even aanwijzen.

Leger des Heils Reshare store, Oosterstraat 41.
Een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils. En een werkplek voor mensen die buiten de samenleving dreigen te vallen. Wat de een overheeft aan kleding, kan voor de ander een mooie nieuw kledingstuk zijn. Niet alleen de mensen maar ook het milieu heeft wat aan deze manier van verkopen. Door minder nieuwe kleding, hoeft er ook minder geproduceerd te worden. Tijdens de openingstijden kan je ook kleding doneren die jij overhebt.

Hartendief, Oosterstraat 8. 
Een leuke winkel én plek waar je wat kan eten en drinken. In de winkel kan je kleding, accessoires, boeken, cadeaus of gewoon iets leuks de kinderen vinden. Er is een speelhoekje waar de kinderen kunnen spelen en in de winkel staan ook meubels waar de kinderen in/uit kunnen klimmen. Hierdoor is het niet alleen een leuke plek voor ouders, maar ook voor kinderen.
Achterin de winkel is een plek waar je kan zitten en even wat kan drinken of eten. Hier kan je genieten van bijvoorbeeld een kop koffie met een taartje, of voor een sapje met een gezonde lunch. Er is een gezond afwisselend aanbod voor groot en klein. Hartendief maakt gebruik van de ambachtelijke Groningse ondernemers. De zoete lekkernijen zonder suiker komen van SUE uit Rotterdam (hier schreef ik al eerder wat over). Er kan rekening gehouden worden met suikervrij en diverse allergieën (bijvoorbeeld lactose, gluten) en andere dieetwensen (vegetarisch of veganistisch).
Verder  biedt Hartendief op bepaalde dagen gezonde afhaalmaaltijden aan, erg handig na een drukke werkdag!
Hartendief heeft maar 1 winkel in Nederland!

Søstrene Grene, Grote Markt 43-44.
Een winkel met heel veel leuke hebbedingetjes voor een klein prijsje. Ben je op zoek naar een cadeautje, kookgerei, houten speelgoed, knutselspullen, thee, diverse accessoires dan is deze winkel absoluut een aanrader.
Søstrene Grene heeft strenge eisen waaraan alle leveranciers zich moeten houden, niet alleen wat betreft de kwaliteit, maar ook op het gebied van arbeidsomstandigheden en productveiligheid. Waardoor je met een goed gevoel, mooie leuke betaalbare dingen kan kopen!

H&M, Grote markt 3. 
Een bekendere kledingwinkel die in de meeste steden wel te vinden is. Kleding voor alle leeftijden in diverse prijscategorieën. Ik denk dat meeste mensen wel weten wat de H&M voor winkel is.

Expo, Zwanestraat 1-1. 
Een bekendere winkel waar je terecht kan voor diverse cadeaus, woonaccessoires, posters, kaarten, boekjes en grappige dingetjes.

Lien & Giel, Zwanestraat 23. 
Ben je dol op kleurrijke kleding? Dan is deze winkel absoluut een aanrader voor jou! Er zijn maar een aantal winkels van Lien & Giel te vinden, maar een daarvan bevindt zich in Groningen!
De kleding van Lien & Giel kenmerkt zich bij de liefhebber vooral door het kleurgebruik en het comfortabele draagcomfort.
Lien & Giel is een merk met kleurrijke kleding van eigen productie. De kleding wordt bewust gemaakt in Europa en er wordt streng gecontroleerd op de kwaliteit en eerlijke werkomstandigheden tijdens de productie.
De items uit verschillende Lien & Giel collecties kunnen oneindig met elkaar gecombineerd worden.

Musjes, Zwanestraat 25. 
In deze winkel kan je terecht voor diverse kleurrijke kleding, handige accessoires, speelgoed, rugtassen, regenkleding, laarsjes van Druppies, Wobbel, wasbare luiers, ergonomische draagdoeken en dragers, vrolijke stoffen per meter en nog veel meer andere duurzame producten. Alle producten bij Musjes zijn duurzaam en daarnaast kind- én milieuvriendelijk.
In het café achterin de winkel, kan je wat eten en te drinken. Wil je je kindje borstvoeding geven? Daar doen ze hier absoluut niet moeilijk over en kan gewoon op de bank.
Dagelijks worden er diverse online bestellingen verstuurd door heel Europa en zelfs daarbuiten, maar er is maar een winkel. En deze winkel kan je alleen vinden in Groningen.

Flying Tiger, Vismarkt 16.
Een winkel waar je terecht kan voor leuke cadeautjes, speelgoed, gadgets en/of hebbedingetjes, maar ook zeker kan lachen om de grappige producten die ze er verkopen. De producten die ze verkopen staan synoniem aan speelsheid, creativiteit en sociale activiteiten.
De enige Flying Tiger in het Noorden van Nederland, bevindt zich in Groningen!

Wijsneus, Vismarkt 26. 
Een leuke winkel met diverse mooie spullen voor kinderen van 0 tot 8 jaar. Je kan er naast kleren ook knuffels, speelgoed, boeken, broodtrommeltjes, rugtasjes en nog veel meer mooie hebbedingetjes vinden. Van deze winkel is er maar 1 in Nederland!

Laif & Nuver, Vismarkt 40. 
Een leuke winkel met mooie unieke bijzondere woonaccessoires en een groot aanbod met diverse tekstborden, ansichtkaarten en zinken letters.
Ook deze winkel is er maar 1 van in Nederland!

BAQ, Folkingestraat 19.
Hier hebben we geluncht.  BAQ is een eigentijdse ambachtelijke bakkerswinkel met broodcafé.
BAQ kiest bewust voor de grondstoffen voor zijn producten. Zo verkopen ze biologische broden en ook e-nummer en lactose vrij brood, maar ook voor taartjes, slagroomtruffels en Engelse Fudge kan je hier terecht. Ze werken nauw samen met lokale molenaars en boeren, waardoor het brood zowel verbouwd als verwerkt is in de regio.
Achter het bakkerswinkelgedeelte zit een klein café waar je kan wat kan eten en drinken. Als ik het goed heb onthouden staan er zo’n 10 tafeltjes, klein maar het eten is er zeker fijn!

FOLK Conceptstore en Cookie Dosis, Folkingestraat 17.
FOLK conceptstore is een winkel waar je een mix van design, interieur, kleding, food en papierwaren kan vinden. De producten worden met liefde uitgezocht door twee Groningse ontwerpers die hun liefde voor hun vak graag willen delen met iedereen.
Bij Cookie Dosis kan je terecht voor eetbaar koekjesdeeg. Je kan het hier komen om mee te nemen naar huis of voor onderweg, maar bij BAQ kan je het ook bestellen en daar opeten.

Het Kadocafe, Folkingestraat 22.
Een kadowinkel met diverse cadeaus, streekproducten, woonaccessoires en een grote keuze aan thee. Achterin de winkel bevindt zich ‘De Theekast van Groningen’ waar meer dan 300 soorten losse thee te vinden is.

Ascoli, Folkingestraat 5
Ascoli is een cadeauwinkel met hippe en kleurrijke gadgets en diverse hebbedingen! Er is er maar eentje van in Nederland.

Primark, Westerhaven 44.
Een inmiddels bekende winkelketen. Goedkope kleding voor jong en oud.

Winkels en eetgelegenheden die we geen bezoekje hebben gebracht, maar ook erg leuk zijn:

Pannekoekschip, Schuitendiep 1017.
Dé plek waar je in Groningen pannenkoeken kunt eten. Een groot schip wat omgebouwd is tot restaurant en waar je kan smullen van pannenkoeken.

Asbran, Kleine peperstraat 10.
Een prachtige speelgoedwinkel. Een beetje verstopt in de stad, maar zeker het bezoekje waard! Prachtig houten speelgoed, mooie spellen, keukenspulletjes, treintjes en nog veel meer keuze aan mooi, duurzaam en bewust gekozen speelgoed kan je in deze winkel vinden.

A Littly company, Herestraat 17 en Astraat 16.
De huis- en kinderkamerdecoraties van Little Lovely kan je terug vinden én bekijken in deze winkels. Maar je kan er ook wat eten en drinken.
Er zijn maar 2 winkels én beide winkels zijn te vinden in Groningen.

Denderz, Westerkade 5
Een kindvriendelijk café met speelhoek én een winkel.
Een leuke plek waar je even wat kan eten en drinken, terwijl je kind even lekker kan spelen in de speelhoek.

En zo zijn er nog veel meer leuke winkels in de binnenstad van Groningen. Welke winkel mis ik nog volgens jou? Laat het mij, en de lezers,  dan gerust weten in een reactie. 

Parkeren
Als je komt winkelen en je komt met de auto is het natuurlijk wel handig om te weten waar je die kan parkeren. Je kan op diverse manieren parkeren in de stad Groningen, hieronder heb ik het even op een rijtje voor je gezet.

Parkeergarage
Parkeren kan je in het centrum in een van de parkeergarage’s, maar dit vindt ik echt erg duur en zonde van me geld.  Je betaald namelijk per 20 minuten of een gedeelte ervan € 1,00, dit komt dus per uur op € 3,-! Welke parkeergarages er zijn in Groningen kan je vinden op de website van parkeren in de stad.

P + R

Wij parkeren de auto daarom vaak bij de Ikea en gaan dan met de Citybus naar de binnenstad. Maar afgelopen keer duurde het erg lang voordat de bus kwam en zijn we gaan lopen. En eigenlijk was dit net zo prima, dus denk dat ik dit wel vaker ga doen, scheelt toch ook weer geld.
Er zijn nog meer parkeerplaatsen waar je dan met de citybus naar de stad kan, deze parkeerplaatsen worden ook wel P + R genoemd. Voor € 6,- kan je dan met maximaal 5 personen op en neer naar de stad en kan je je auto gratis parkeren op de parkeerplaats. Maar je kan ook met een eurokaartje of OV-chipkaart reizen. Waar nog meer van deze parkeerplaatsen zijn in Groningen kan je vinden op de website parkeren in de stad.

Openbaar vervoer.
Een andere optie is met de trein en/of bus. Vanaf het station loop je gemakkelijk naar de binnenstad. Of je gaat met de bus vanaf het station de binnenstad in. Via de site van 9292ov.nl kan je zien hoe je vanaf je woning met het openbaar vervoer kan en welke kosten dit voor jou zijn. Er zijn ook regelmatig kortingacties op treinkaartjes van bijvoorbeeld de NS, Kruidvat en Blokker, waardoor je goedkoop met de trein kan.

Fiets.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om met de fiets naar de stad te gaan. Iets wat ik komende zomer toch echt ook wel meer van plan ben om te gaan doen. De fiets kan je in de binnenstad parkeren, maar je kan ook gebruik maken van de gratis bewaakte fietsenstallingen.

Benieuwd naar meer uitjes in Groningen? Kijk dan verder op mijn website.