Zonder Boeren kunnen we niet leven!

Zonder Boeren kunnen we niet leven!

1 oktober 2019 0 Door Jeanet

Heel Nederland staat vandaag in het teken van onze Nederlandse Boeren. Boeren zijn niet weg te denken, hebben zware werkdagen en zullen we wat meer moeten waarderen!

Opgegroeid met Boeren. 
Ik ben opgegroeid in een dorp en ben van jongs af aan al in aanraking gekomen met het Boerenleven. Een kameraad van me vader was Boer, vrienden van me ouders hadden een Boerenbedrijf, een gezin waar ik werkte als oppas hadden een Boerenbedrijf, de Kinderopvang waar ik stage heb gelopen en werkte was op de Boerderij en zo kwam ik regelmatig op een Boerderij en kreeg ik een piepklein beetje mee van het Boerenleven.
Niet alleen mensen van buitenaf maar ook familie was en is actief in het Boerenleven. Mijn opa en oma waren vroeger Boer, mijn oom is nog steeds Boer, mijn ouders hebben weiland en dieren bij het huis die ze onderhouden met o.a. de eigen trekker. Mijn broertjes werken beide op/met de trekker en mijn zoontje speelt het liefst met trekkers. Van generatie op generatie wordt het doorgegeven en geleerd.
Ik mag graag genieten van de mooie dingen van het Boerenleven. Koeien die in de wei staan, lammetjes die in het voorjaar in de wei staan en in de stal bij de boer geaaid mogen worden, de geur van gemaaid gras, hooipakjes bij mooi weer in de zomer en de prachtige uitzichten die je hebt over de landerijen. Dingen waar ik vaak van kan én mag genieten, dankzij de Boeren. Maar ik ben me zeker heel bewust van dat het Boerenleven zwaar is, dat het elke dag zwaar werken is en er weinig verdiend wordt.
Dankbaar ben ik dat ik mag wonen in een dorp, dankbaar ben ik met de Boeren.

Boeren in protest.
Duizenden Boeren zijn vandaag op tractoren naar Den Haag geweest om te protesteren. De Boeren vinden dat politici, media en activisten de laatste jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst en dat ze ten onrechte zijn neergezet als dierenmishandelaars en milieuvervuiler.

Zonder de boeren kunnen we niet. 
Als je in de stad woont heb je wellicht totaal geen besef van het leven van een boer. Net zoals een Boer wellicht niet weet hoe het is om een kantoorbaan te hebben. We kunnen niet zonder de mensen op kantoren, maar ook zeker niet zonder de Boeren.
Neem maar eens een kijkje in de keuken. Melk komt van de koe vandaan, de koe leeft bij de boer én de boer verzorgd  én melkt de koe. Alle producten met melk, komen bij de Boer vandaag. Graan (voor o.a. brood en cracker), aardappelen (voor het avondeten en chips) en groenten groeien op het land en het land wordt weer onderhouden door de Boer. Zomaar een paar producten die we al niet kunnen hebben zonder de Boer.
Dierenmishandelaars? Boeren zorgen dag én nacht voor hun dieren. Slapen soms een nacht niet omdat er een van de dieren moest bevallen.
Milieuvervuiling? Laten we dan eerst maar beginnen dat we minder de auto gaan pakken en het openbaar vervoer gratis maken. De Boer kan het werk wel weer met paard én wagen gaan doen. Maar dat kost nóg meer tijd, tijd wat voor de Boer ontzettend kostbaar is. Want de Boer heeft geen vrije dagen, de Boer moet elke dag aan het werk.

Strengere wetgeving zorgt voor minder Boeren.
De steeds strengere wetgeving zorgt voor meer kosten én meer werkdruk voor de Boeren. Hierdoor wordt het voor Boeren steeds moeilijker en zwaarder om rond te komen. De dieren moeten gevoerd worden, maar de Boer moet zelf ook eten en zijn eigen vaste lasten zoals gas, water, licht en hypotheek betalen. Door de strengere wetgeving en de steeds hogere kosten die gemaakt moeten worden zie je dat er steeds meer Boerenbedrijven niet meer kunnen worden doorgezet door een opvolger.

Elke dag aan het werk.
De Boer is elke dag aan het werk. En als de Boer een dagje vrij heeft, zoals vandaag voor de boerenprotest dan is er veel wat geregeld moet worden zodat de Boer een dagje vrij heeft. Het werk van een Boer is niet zoals een kantoorbaan, waar de papieren wel kunnen blijven liggen en een dag later opgepakt kunnen worden. De meeste boeren moeten werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De werkdag van een Boer is vaak ook nog eens weersafhankelijk, kunnen er hooipakjes gemaakt worden van het gras of moet het toch kuilbalen worden omdat er teveel vocht in het gras zit. Kunnen de koeien naar buiten of moet er gras worden gemaaid omdat de koeien in de stal moeten blijven. Moet er water gesproeid worden, kan het mais al gehakseld worden. Zomaar een paar voorbeelden wat te maken heeft met het weer en de Boer dus niet kan plannen.

Yvon Jaspers maakte naast de programma’s Boer zoekt vrouw, ook een programma over het leven als Boer. Een interessant, eerlijk, open én leerzaam programma over het boerenleven.

Tijdens de Open Boerderijdagen, elk jaar tijdens Hemelvaart en Tweede pinksterdag, kan je een kijkje nemen op de Boerderij én diverse spellen doen. Wil je nou graag eerder een bezoekje brengen aan de Boer én van de Boer horen hoe het Boerenleven is, ga dan eens naar de Boer bij jou in de buurt én vraag wat je wilt weten en een oordeel over hebt.

Er zijn diverse soorten Boeren, elke Boer is belangrijk én elke Boer zorgt ervoor dat wij weer elke dag gezond kunnen eten én drinken. Boeren hebben zware werkdagen, maar hebben vaak wel plezier in het leven als boer. Laten we ze wat meer steunen, in plaat van veroordelen.