Maandoverzicht van mijn werk als gastouder.

Maandoverzicht van mijn werk als gastouder.

12 februari 2018 2 Door

Elke week plaats ik op zondag al een weekoverzicht over hoe onze week was, wat we hebben gedaan en welke dingen ik op social media heb geplaatst. Elke maand maakte ik op mijn Facebookpagina voor mijn gastouderopvang ook altijd een overzichtje/verhaaltje met wat we hebben gedaan. Deze keer doe ik dat weer, maar dan vanaf mijn website en even wat uitgebreider.

Activiteiten
We hebben deze maand natuurlijk weer diverse activiteiten gedaan. Ouders betalen me natuurlijk niet om alleen maar de kinderen eten/drinken/schone luier te geven en een beetje te laten spelen. En daarnaast is stil zitten en niets doen met de kinderen, ook helemaal niets voor mij.

Er is veel gespeeld met de spullen uit de Coole Kids Box. We hadden een leuke box en hebben met bijna alle dingen gespeeld. Deze box was ook echt te gebruiken voor de jongere kinderen én de oudere kinderen.

Veel spelletjes hebben we gedaan niet alleen uit de Coole kids box, maar ook uit de kast. Zo hebben we ook het bordspel Boomgaard gespeeld, een spel wat ik kreeg als afscheid van een opvanggezin vorig jaar. Een erg leuk spel, waarbij het gaat om meedoen i.p.v. winnen of verliezen.

De doos met puzzels hebben we uit de kast gehaald en we zijn gaan puzzelen. Ik heb me verbaasd over een kindje die al heel goed kan puzzelen voor zijn leeftijd.

De klei is zeker favoriet voor zowel de jonge als wat oudere kinderen. Er dingen van maken, zoals een spinner of bepaalde vormpjes. Of er alleen aan voelen en ruiken, in en uit het doosje halen. Diverse ontdekkingen worden er gedaan met de klei en diverse dingen worden er mee gemaakt.

Scheerschuim is niet alleen voor mannen om een baard mee af te scheren. De kinderen kunnen er zich ook heerlijk mee vermaken en dit doen we dan ook regelmatig als activiteit. Dit keer deed ik er een auto en een wasmiddeldopje bij. De kinderen schepte het schuim in/op de auto, verstopte de auto onder het schuim, voelde er aan met hun handen, maakte geluid met hun handen en het schuim. Een leuke ruikende en tastbare ontdekkingsactiviteit.

Zoals de meeste weten, maken we hier bijna nooit knutselwerkjes. De ontdekking, het proces en de ervaring vind ik namelijk belangrijker dan het resultaat.
We hebben gekleurd met potlood, wasco en stiften. Hele kunstwerken zijn er gemaakt. Maar soms kwam er ook niks op papier, omdat de stift/potlood/wasco even goed werd bekeken, gevoeld, de dop er op en af werd gehaald of in en uit het potje werd gehaald. En ook dat mag, er hoeft niet perse iets op papier te komen te staan.
Verven hebben we gedaan met diverse materialen zoals met een wc rol, een auto, een wasmiddeldopje op papier. Met een kraal in de doos en met folie om de tafel heen. Soms best even gek en wennen, maar eigenlijk altijd voor iedereen een leuke ontdekking. Verven is ook echt favoriet bij de kinderen en doen we daarom ook regelmatig.

We hebben diverse verschillende liedjes gezongen, steeds meer en meer doen de kinderen zelf ook mee. Regelmatig zetten we de radio even aan en dansen we op de muziek en zingen we gezellig mee met de liedjes.

We hebben ook weer veel boekjes gelezen. Diverse boekjes, maar ook vaak het boek Ssst, De tijger slaapt, het prentenboek wat hoort bij de Nationale Voorleesdagen. Een erg leuk boek waarbij de kinderen actief mee moesten doen door op de neus te aaien, de ballon vooruit te blazen, de buik te kriebelen en een liedje te zingen voor de tijger.

Vrij spel
We spelen niet alleen maar samen, er is uiteraard ook ruimte voor vrij spel. De kinderen leren door te spelen en daardoor is vrij spel ook erg belangrijk, i.p.v. ze de hele dag te vermaken.

Er is veel gespeeld met de trein en er zijn diverse treinsporen gemaakt.

Met het Bruderspeelgoed van Jarne mag ook regelmatig gespeeld worden. En dit vinden de kinderen erg leuk. In de laadwagen van de tractor of in de bak van de vrachtwagen wordt van alles in gelegd als belading en er daarna met de kraan of heftruck weer uitgehaald.

We hebben een grote bak met duplo waar verschillende dingen mee gebouwd kunnen worden. Een lange trein, diverse voertuigen of blokjes op elkaar stapelen. Met duplo kunnen de kinderen zelf bedenken wat ze maken en hoe ze het maken, waardoor hun fantasie wordt gestimuleerd.

Onder de glijbaan hebben we een lege ruimte. De kinderen hebben dit regelmatig gebruikt als huisje. Samen er in zitten of liggen.

Het keukentje is favoriet bij alle kinderen. De oudste kinderen spelen restaurantje, de jongere kinderen maken lekkere dingen in de pan of zetten een kopje koffie en de allerjongste voelen en bekijken het speelgoed wat er in zit.

Buiten
Dagelijks gaan we even naar buiten om te wandelen. In de ochtend gaan we vaak even naar de winkel voor de boodschappen. In de winkel mogen de meeste kinderen helpen met de boodschappen pakken, in een mandje doen, op de band neer leggen bij de kassa. De kinderen helpen met veel plezier mee.

We wandelen ook regelmatig even door het park. Even een frisse neus halen en lekker bewegen. In het park bewegen de kinderen dan toch meer dan in de achtertuin, waardoor we sneller kiezen voor het park.

Tijdens de wandeling komen we van alles tegen, zoals een wiebeltegel, stoeprandjes waar we overheen lopen, waterplassen waar in gestapt moeten worden. En bij de kroeg was laatst een soort douche, de regenwater viel naar beneden uit de dakgoot, dit vonden de jongens wel erg interessant even voelen, bekijken en snel onder door lopen. Tijdens een wandeling waaide het hard en begon het te regenen. Wat een ervaring! De harde wind die we hoorde, dingen zagen wegblazen en voelde. En de regen die we voelde en waar we nat van werden. Het ene kind vond het niet erg, terwijl een van de andere kinderen het verschrikkelijk vond.

Maar ook in de achtertuin hebben we gespeeld in de zandbak, in het huisje en in de tuin op het fietsje of de tractor. En de modderpoel in het gras is ook favoriet om even in te scheppen met een schepje, in te stampen of om door heen te rijden/rennen/lopen.

Met de bakfiets zijn we ook op pad geweest. Diverse keren hebben we diertjes gevoerd, onderweg zagen we van alles en de kinderen samen benoemen we dit en kijken we ernaar. De diertjes vonden de broodjes weer heerlijk. We zijn ook met de bakfiets even naar een andere winkel geweest, samen in de grote kar zitten terwijl ik de boodschappen deed. Ook hebben we nog een bezoekje gebracht aan de dierenwinkel en de dieren bekeken.

Eten
Van al dat spelen krijgen de buikjes trek en dan moet er natuurlijk ook gegeten en gedronken worden.

Elke ochtend eten we uiteraard fruit. De kinderen krijgen elke dag diverse soorten fruit aangeboden, zodat ze verschillende fruitsoorten kunnen leren eten. De mandarijnen willen de kinderen graag zelf pellen en druifjes zijn echt favoriet op dit moment.

Tussen de middag eten we vaak brood, maar ook regelmatig een pannenkoek. De kinderen krijgen divers broodbeleg aangeboden, zo hebben ze nooit een broodje met bijvoorbeeld pindakaas. Maar bijvoorbeeld een broodje met, 1/3 kaas, 1/3 smeerworst en 1/3 jam. Elk kind mag vaak een soort broodbeleg uitkiezen, zodat ze ook zelf invloed hebben op wat er op komt. Door de verschillende broodbeleg, is er afwisseling en wordt de smaak gewisseld.

We bakken ook wel eens wat lekkers deze maand hebben we samen lekkere cakejes gemaakt. Het beslag mixen en dan in de vormpjes scheppen. En als ze klaar zijn natuurlijk lekker van smikkelen.

Stagiare
Op dit moment komt Sabina op donderdagochtend en vrijdagochtend stage lopen. Ze doet de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 bij Scheidegger en is in haar laatste jaar. Als ze haar opdrachten hier heeft kunnen doen is ze klaar met haar opleiding.

Nieuw in de opvang
We hebben de Wobbel360 mogen testen. De kinderen hebben er zoveel plezier mee dat ik heb besloten om hem te houden, daar waren de kinderen erg blij mee.

We hebben sinds kort ook de grote Grimms regenboog. Deze stond al erg lang op mijn verlanglijstje. Ik heb de regenboog met korting kunnen kopen bij de webshop Hout & plezier, binnenkort komt schrijf ik een blog over de Grimms regenboog en de webshop.

Griep en snottebellen.
De griep deed zijn intrede en diverse kinderen zijn ziek geweest. Zelf ben ik ook ziek geweest, maar dit was gelukkig in het weekend zodat Bart er voor Jarne was en ik ziek op bed kon liggen, goed geregeld van mijn lichaam. Jarne heeft een avond lopen overgeven, waardoor ik heb besloten om de opvang de dag erna dicht te gooien. Gelukkig konden alle ouders een ander plekje vinden voor hun kind die dag.
Veel snottebellen worden er dagelijks geveegd, een hardnekkig verkoudheidsvirus die volgens mij iedereen inmiddels wel heeft (gehad).

Cadeautjes.
Ik kreeg zomaar spontaan een cadeautje van een van de opvangkinderen. Een prachtig geverfd potje met lekkere theezakjes erin. Superlief!

Van de stichting Dorpsbelangen kreeg ik een thermosbeker met het logo van het dorp erop, als dank als vaste adverteerder voor het dorpsmagazine ‘De dorpsproat’. Erg handig en attent.

We deden nog veel meer
En zo zijn er natuurlijk nog wel meer dingen die we hebben gedaan, alles benoemen is gewoon teveel. De blog is al langer geworden dan ik in gedachten had, maar hopelijk vind je het leuk om te lezen.

Blogs
Deze maand plaatste ik een blog over; mijn werkdag als gastouder, wat verwacht jij van een gastouder, nationale voorleesdagen, zoekboek, Coole Kids Box, gebaren gebruiken bij de communicatie met je kind en gebaren gebruiken tijdens het boek ‘Ssst de tijger slaapt’.
De blogs die ik betrekking hebben op mijn werk als gastouder kun je terug vinden op mijn website. Alle blogs staan gecategoriseerd in diverse categorie. De de blogs die te maken hebben met mijn werk als gastouder kun je vinden door op de website te klikken op de categorie werk.

Instagram
De foto’s die ik op Instagram plaats over mijn werk als Gastouder, plaats ik altijd met een locatieherkenning Gastouder Jeanet. Zo kan je gemakkelijk de foto’s bij elkaar zien als je op de locatie zoekt.

Facebookpagina
Op Facebook deelde ik mijn nieuwjaarswens, de gratis thema avond communiceren via alle zintuigen (die inmiddels is geweest), dat we de Wobbel360 mochten gaan testen en het testverslag van de Wobbel360, promotie voor het WIJ beweeguurtje (wat helaas door te weinig animo niet van start kon gaan), een verslagje van wat we in de vakantie hebben gedaan,mijn blogs die betrekking hebben op mijn werk als gastouder, een nieuwe omslagfoto met de nieuwe kleur van de muur, de Facebookgroep met uitjes in Nederland, hoe je mijn berichten kan blijven zien in je tijdlijn op Facebook en de prachtige beker die ik kreeg van Dorpsbelangen.

Per april stoppen als gastouder.
Januari was ook de maand waarin ik zelf wist dat ik ging stoppen, maar ouders dit nog niet wisten. Voor mij voelde dit niet goed en ik besloot een datum te bedenken wanneer ik stop. Inmiddels zijn ouders op de hoogte gebracht. Meer over mijn besluit om te stoppen, lees je in mijn blog. Nu dus op zoek naar een vervangende gastouder!
Maar ik zal tot april met net zoveel liefde, passie, plezier en inzet blijven werken als gastouder! Mijn manier van werken wordt er niet anders van.