Boek: 400 brieven van mijn moeder, geschreven door Joseph Oubelkas.

Boek: 400 brieven van mijn moeder, geschreven door Joseph Oubelkas.

16 januari 2020 0 Door Jeanet

Het boek 400 brieven van mijn moeder, is geschreven door Joseph Oubelkas. Toen ik nog werkte in de jeugdgevangenis, ontdekte ik dit boek. Een van de jeugdgevangene las dit boek. Ik vroeg hem waarover het boek ging en hij zei gelijk dat het een enorme aanrader was om te lezen. Inmiddels heb ik het boek zelf gelezen en is ook mijn antwoord dat eigenlijk iedereen dit boek moet lezen. Een boek over liefde en kracht. Meer over dit boek vertel ik je in deze blog.

Waar het boek over gaat.
Joseph Oubelkas wordt eind 2004 onterecht vastgezet in de gevangenis van Marokko. Op dat moment is hij 24 jaar. In 2009 is hij éindelijk vrij en kan hij weer genieten van zijn vrijheid. In die bijna 5 jaar heeft hij in diverse Marokkaanse gevangenissen vast gezeten.

In het boek lees je waarom hij wordt vastgezet, dat hij écht onterecht vastzit, hoe hij vecht voor zijn onschuld en uiteindelijk besluit er maar het “beste” er van te maken.

Joseph Oubelkas zijn moeder schrijft hem vele brieven, 400 in totaal. De liefde en steun is duidelijk voelbaar. Maar niet alleen krijgt hij steun van zijn moeder, vele familieleden en vrienden maar van volledig onbekenden krijgt hij veel steunbetuigingen.

Dit boek geeft je een kijkje hoe het gevangenisleven er aan toe gaat in Marokko. Joseph verteld over zijn dagen, over zijn privileges die hij krijgt door zijn goede gedrag en lees je over zijn strijd maar ook zijn doorzettingsvermogen.

Waarom ik het boek aanraad om te lezen.
Er zijn drie belangrijke pijlers in het leven: gezondheid, liefde en vrijheid. Zolang je deze drie hebt moet je de wereld aan kunnen. Valt er een weg, dan moet je zo goed mogelijk leunen op de twee overgebleven pijlers. Joseph focuste zich op wat hij wel wat én wat hij wel kon.

Joseph keek naar mogelijkheden in plaats van gefrustreerd te zijn omdat hij onterecht vast zat. Hij zorgde dat niet alleen hij, maar ook andere gevangenen een plezierig gevoel konden hebben en met plezier konden leven, in hoeverre dat natuurlijk mogelijk was in de gevangenis. Zo gaf hij les aan andere gevangen, leerde andere talen van andere gevangen, werd tolk voor de directeur van de gevangenis, had zijn eigen tuintje met bloemen, zorgde met veel liefde en aandacht voor poes Nika en hielp mee in de gevangeniswinkel.

Door zijn manier van leven in de gevangenis had hij diverse privileges én hadden vele mensen (zowel buiten als binnen de gevangenis) bewondering én respect voor hem.

Zijn moeder, maar ook andere familieleden, kennissen en onbekenden gaven hem veel liefde en steun, waardoor hij kracht bleef houden om door te gaan. Hartverwarmend, maar soms ook hartbrekend, om te lezen.

Het boek leest gemakkelijk weg en als je eenmaal leest, wil je dolgraag verder lezen. Een prachtig boek wat zeker een aanrader is voor iedereen.

Gelijk bestellen doe je via deze link.

Ik schreef al eerder een blog over boeken die je kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Dit boek voeg ik ook toe in de lijst. Een prachtig boek die je op een andere manier laat kijken naar het leven.

joseph oubelkas boek