De verschillen tussen vroeger en nu.

De verschillen tussen vroeger en nu.

18 juni 2018 0 Door Jeanet

Vroeger klinkt zo ver, maar voor mij is vroeger toch echt toen ik wat jonger was. En wat is er veel veranderd in die jaren. Een aantal van deze veranderingen zette ik op een rijtje. 

Sociale contacten
Vroeger belde je elkaar om af te spreken, ging je spontaan bij iemand langs en sprak je nog met mensen in de supermarkt. Nu stuur je een appje en lees je social media al wat een ander bezig houd waardoor dat kopje thee vaak minder belangrijk is.
Best jammer vind ik zelf, maar ook zelf doe ik het vaak onbewust, al wordt ik er de laatste tijd wel bewuster van om het niet te doen. In de rij bij de kassa, kijk ik sneller op me telefoon dan dat ik een praatje maak met de persoon voor of achter me. Even bij iemand op de thee en gezellig bijkletsen gebeurd helaas ook steeds minder, maar dat komt vooral door de drukkere agenda’s.Maar ook door het vele online contact. Er is minder tijd én wordt er minder tijd genomen voor het contact in het echt. En een praatje is toch veel gezelliger dan kijken naar foto’s op social media?
Maar ook bied het social media wel weer voordelen. Op social media kan je nu meer zien van de mensen, waarvan je anders lang voor in de auto moest zitten of helemaal geen contact (meer) mee had gehad. Vele mensen heb ik al ontmoet en leren kennen door Facebook en Instagram.

Camera’s
Eerst had je de camera’s met rolletjes, daarna de digitale camera’s en nu gebruik ik mijn mobiele telefoon als camera. Geen gesleep met camera’s en de foto’s kan ik altijd aan anderen laten zien. Mijn telefoon heb ik tenslotte toch altijd bij me én voordat ik een nieuwe telefoon koop, kijk ik allereerst naar de camera van de telefoon.  
tv kijken
Tv
De tv’s waren zo dik, dat je er nog van alles op kon zetten, nu heeft bijna iedereen een dunne tv in huis. Maar niet alleen de vorm is veranderd, ook wat je er op kan zien. Er zijn nog weinig mensen die nu nog geen digitale tv kastje hebben. Er is nu een groot aanbod van zenders die je kan bekijken, i.p.v. alleen maar 1,2 en 3. Tv programma’s kan je nu opnemen op de harde schijf in plaats van op een videoband. Er zijn nu geen videobanden meer, maar dvd’s al zijn er ook steeds minder dvd’s doordat je kan opnemen én doordat je films en series kan kijken op o.a. Netflix.

Muziek luisteren.
Vroeger luisterde ik muziek via de radio of via cd’s die ik had gekocht. Nu zet ik Spotify aan en kan ik uit een groot muziekaanbod kiezen naar welke muziek ik wil luisteren. Of kies ik via de laptop een willekeurige radiozender die ik wil luisteren.

mobiele telefoon

Telefoons
De telefoons van tegenwoordig kunnen steeds meer en meer. Vroeger had je alleen een huistelefoon die je moest draaien, daarna een met knopjes en inmiddels ook draadloze huistelefoons. Sinds kort hebben wij geen huistelefoon meer, omdat we deze toch zelden gebruikten.
Maar ook de mobiele telefoons hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt. Eerst kon je er alleen mee bellen en smssen. Tegenwoordig kan je er mee internetten, appen, bellen, foto’s mee maken, gebruiken als navigatiesysteem en nog zoveel meer andere dingen.

Dat al die veranderingen nou alleen maar voordelen hebben, wil ik absoluut niet zeggen. Maar er is een hoop veranderd de afgelopen jaren. Niet alleen de tijd gaat snel, maar ook alle veranderingen.

Wat vind jij van al die veranderingen?