Ik stop met werken als gastouder.

Ik stop met werken als gastouder.

9 februari 2018 8 Door Jeanet

De titel zegt het al, ik ga stoppen met werken als gastouder.
Inmiddels zijn alle vraagouders op de hoogte. En ook mijn volgers op Facebook, de mensen in mijn omgeving (en alle andere lezers) breng ik graag op de hoogte van dit moeilijke, maar op dit moment juiste besluit.

Geen verantwoording.
Eerlijkheid en openheid, dat is iets wat ik erg belangrijk vindt. En daarom vertel ik graag wat mijn reden is waarom ik heb besloten om te gaan stoppen als gastouder. Niet als verantwoording, want zo voelt het niet. Maar graag omdat ik eerlijk en open ben. Want alleen even zeggen dat ik stop is voor mij wat te kort door de bocht.
Voor sommige zal dit uit het niets komen en anderen hebben wellicht het al wel aanzien komen. Voor diegene die dichtbij staan én het niet aan hebben zien komen, ga eens na welke kleine aanwijzingen heb ik misschien al wel eens laten vallen of wellicht hadden we alleen oppervlakkige gesprekken en was er geen sprake van oprechte interesse of misschien hebben we elkaar al lang niet gesproken.
Het stoppen doe ik niet zomaar, is enorm lastig en zwaar. Een besluit wat ik niet zomaar heb genomen, enorm vaak heb over nagedacht, maar waarvan ik denk dat dit toch het allerbeste besluit is voor mezelf, maar ook voor mijn man en ons zoontje.

Waarom ik stop.
Er zijn diverse redenen waarom ik stop. Deze redenen wegen op dit moment zwaarder dan de voordelen die er zijn aan het werken als gastouder.
De reden dat ik stop is;
– Ons eigen zoontje een eigen plekje geven. We hebben in het weekend een andere zoon dan doordeweeks. Zijn speelgoed delen met andere kinderen vindt hij erg lastig en blijft hij erg lastig vinden. We hebben het idee dat dit hem belemmert in zijn spel. Mijn kind belemmeren in zijn ontwikkeling door mijn werk, wil ik niet.
– Weer écht mama kunnen zijn als ik met ons zoontje ben. De opvangkinderen gaan eigenlijk altijd voor, waardoor ons zoontje toch vaak moet wachten of net de aandacht niet kan krijgen die hij op dat moment eigenlijk graag wil van zijn moeder.
– Ons huis weer terug als huis en niet meer als werkplek. Niet elke dag het huis weer netjes en opgeruimd moeten hebben aan het einde van de dag. Maar de stofzuiger er ook wel eens halverwege de dag doorheen kunnen halen i.p.v. elke avond. Of dingen kunnen laten liggen om er de volgende dag weer mee verder te kunnen.
– Vrij zijn naar het werken. Niet meer schoonmaken, administratie, boodschappen, voorbereidingen e.d. na werktijd maar echt op de bank neer kunnen ploffen en vrij zijn. Niet meer in de Action lopen en denken ow dat kan ik ook wel meenemen om met de kinderen te knutselen. In mijn hoofd ben ik altijd bezig met het werk. En bij een nieuwe baan zal ik natuurlijk thuis ook wel wat dingen bedenken voor op het werk, maar dat is minder intensief dan ik nou doe.
– Minder werken, niet meer 4 volle lange dagen werken zonder pauze en de bijkomende dingen die er naast komen. Maar minder werken en meer tijd voor ons gezin, vriendinnen, sociaal leven en familie.  Ja dit betekend ook minder loon, maar ik heb het liever financieel krapper en meer tijd en energie voor andere dingen.
– Even voor de duidelijkheid. Ik ben NIET zwanger!

Andere opties i.p.v. stoppen. 
Diverse mogelijkheden heb ik nagecheckt en bekeken en bedacht. Zo gooide ik vorig jaar er een enquete uit naar ouders om te kijken wat de ouders van de mogelijkheden vonden die ik in gedachten had. De mogelijkheden ben ik na gegaan, maar helaas ze zijn voor mij  financieel niet haalbaar.
De mogelijkheden die ik in gedachten had was:
– Verbouwen. De garage verbouwen en daar mijn eigen opvang in hebben. Afgesloten van het huis zodat we echt woonhuis en werkruimte apart zouden hebben. In de zomer de garage meerdere keren leeggehaald en met schilderstape alles op de grond nagetekend. Diverse metingen gemaakt en ook een offerte laten maken.
De garage is te klein, ik kom minimaal 10m2 te kort voor de minimale vloeroppervlakte. Nou vind ik veel ruimte voor de kinderen belangrijk, dus wellicht kom ik dan wel 15m2 of meer te kort.
Daarnaast is het teveel oppervlakte om uit te breiden en weten we ook niet of dit mag. Maar financieel gaat dit ook nogal wat kosten en eerlijk is eerlijk zo’n dikke spaarrekening hebben we niet. Waardoor deze optie vervalt.
– Ruimte huren. Nagedacht en gezocht voor een andere ruimte. Maar een mooie ruime ruimte mét een mooie fijne buitenspeelruimte én betaalbaar. Heb ik niet kunnen vinden. Door een ruimte te huren was werk en privé echt gescheiden.
– Een dag minder werken. Met een dag minder werken blijft het werken in ons eigen huis, blijft Jarne zijn speelgoed moeten delen waardoor dit ook geen optie is.

Stoppen per april.
Op dit moment heb ik nog geen andere baan en ben ik dus druk aan het solliciteren. In december heb ik de knoop doorgehakt en ben ik dus inmiddels een maand aan het solliciteren. In eerste instantie wou ik eerst een baan hebben voordat ik ouders zou gaan inlichten. Maar het voelt voor mij niet fijn om dit achter de rug van de ouders om te blijven doen en heb daarom besloten om definitief per april te stoppen.
Een risico wat ik neem, net als het risico wat ik 3 jaar geleden nam om te beginnen als gastouder. Voor mezelf geen zekerheid dat ik in april een baan heb. Maar ik wil ouders graag een zekerheid bieden, al is dit op dit moment geen fijne zekerheid en tegelijkertijd ook een onzekerheid. Alleen aan ouders vertellen dat ik aan het solliciteren ben en het misschien wel volgende maand maar misschien ook wel over een halfjaar is, vind ik niet fijn en past ook totaal niet bij mij.

Tot april veranderd er voor de kinderen niets.
Het werk doe ik met veel plezier en nog steeds met de volle 200%. Ik ga nu echt niet ineens anders werken of geen activiteiten met de kinderen meer doen. Dat is niet de manier die bij mij past en dat zal me ook niet lukken om ineens alleen de kinderen alleen maar te voorzien van eten/drinken/schone luier. Ik zal er eerder gefrustreerd van worden als ik geen activiteiten doe met de kinderen, de wandeling naar de winkel, met dit zonnige weer naar buiten, boekjes lezen, liedjes zingen, kleuren of andere dingen die ik doe gaan vanzelf.  De kinderen hebben nou eenmaal zorg, liefde en aandacht nodig. De activiteiten die we doen horen erbij. Ouders betalen me voor de opvang, als ik op de bank zou gaan zitten met een tijdschrift terwijl de kinderen spelen dan waren jullie vast niet zo tevreden geweest als nu.
De kinderen zullen dan ook altijd zoveel mogelijk de aandacht, liefde en zorg krijgen die hij/zij nodig heeft, net zoals alle andere dagen die al zijn geweest.

Nieuwe baan.
Ik ben dus opzoek naar een nieuwe baan. Het liefst met kinderen, waar ik met net zoveel passie en plezier kan werken als nu. Het mooiste is een opvang met de werkwijze vanuit de visies Reggio Emilia en Pikler en bekend met het natuurlijk ouderschap, zoals ik nu ook werk. Maar dat is een lastige optie dus ik solliciteer op dit moment gewoon eerst op kinderopvang. Want het werken met kinderen is toch wel waar mijn passie ligt.
De blogs schrijven doe ik ook met veel plezier, maar hoe je daar je boterham mee kan verdienen heb ik nog niet ontdekt. Wie weet komt dat beetje bij beetje nu ik toch aan het bloggen ben. De blogs schrijf ik met plezier en blijf ik ook zeker de komende tijd nog wel schrijven.
Maar ik sta ook open voor een andere nieuwe baan waar ik met net zoveel plezier en passie kan gaan werken.
Dus mocht je iets weten, zelf opzoek zijn naar een pedagogisch medewerker of een andere nieuwe uitdaging voor me hebben, neem dan gerust contact met me op.

Dankbaar.
Deze beslissing maakte ik niet zomaar en is ook zeker niet gemakkelijk. Enorm dankbaar ben ik met de fijne mensen om mij heen.
Dankbaar met;
– mijn man die achter me staat en me deze keuze laat maken.
– mijn collega’s die er voor me zijn de afgelopen collega avonden maar ook via de app. Als gastouder lijkt het dat je geen collega’s hebt. Je werkt niet met collega’s, maar er zijn wel mede gastouders. Als je deze gastouders ziet als collega’s en niet als concurrentie kan je heel veel aan elkaar hebben en toch elkaars collega’s zijn.
– mijn vriendinnen én coaches voor het luisterend oor en de ondersteuning.
– het gastouderbureau Noorderlicht. Die gister aanwezig was voor de ouders, gister hebben geïnventariseerd welke gastouders beschikbaar zijn in het dorp. En nu keihard hun best gaan doen om alle kinderen weer een liefdevol plekje te geven.
– maar ook met de vraagouders. Hun begripvolle reacties doen me goed. Er is niemand die heeft lopen juichen dat ik stop, maar ze hebben allemaal begrip voor mijn beslissing.

Gezocht een nieuwe gastouder, het liefst in Niekerk/Oldekerk!
En nu op zoek naar een nieuwe gastouder. Naja eigenlijk niet mijn taak, want het gastouderbureau is hier eigenlijk voor. Maar diegene die mij kent, weet dat ik het tot het laatst goed wil afsluiten. Dus graag help ik het gastouderbureau en de vraagouders.
Wil je graag starten als gastouder dan is dit de uitstekende kans! Als startende gastouder heb je dan het voordeel (door mij), dat je gelijk al opvangkinderen hebt (als de vraagouders je zien zitten als gastouder natuurlijk).

Wij, (ik, het gastouderbureau en de vraagouders) zijn op zoek naar één of meerdere gastouders die:
– In Niekerk/Oldekerk wonen, alle ouders wonen in Niekerk/Oldekerk waardoor dit eigenlijk wel de belangrijkste vereiste is. Sommige gezinnen willen eventueel uitwijken naar Zuidhorn.
– Per april beschikbaar zijn.
– In bezit zijn van kinder EHBO of deze z.s.m. kunnen behalen bij bijvoorbeeld Livis.
– In bezit van het juiste diploma.
– Beschikbaar zijn op maandag, woensdag, donderdag én vrijdag. Of alleen op maandag, woensdag en donderdag. Of alleen donderdag en vrijdag. Dit zijn namelijk de dagen wanneer er dezelfde kindjes komen.
– Met veel liefde, plezier en passie werken met kinderen.
– Actief bezig willen zijn met de kinderen. Ouders betalen je dus dan doe je ook wat met de kinderen en dan zet je ze niet gelijk na schooltijd voor de tv. Ga met ze er op uit en dit kan al een wandeling naar de winkel zijn. Niet alleen leuk voor de kinderen maar ook voor jezelf. De hele dag binnen zitten is voor niemand goed. Wees ook binnen actief met de kinderen door met ze te kleuren, verven, boekjes lezen, liedjes zingen, samen spelen.

Herken je jezelf hierin of lijkt het je leuk om als gastouder aan de slag te gaan? Neem dan contact op met gastouderbureau Noorderlicht.

Mijn “eisen” aan een nieuwe gastouder
Ouders zijn gewend aan mijn manier van werken. Daarom toch ook even mijn “eisen” aan een nieuwe gastouder. Voldoe je hier niet aan is dit natuurlijk geen ramp! En wellicht kan je hier ook nog in groeien en ontwikkelen, net zoals ik de afgelopen 3 jaar mezelf heb ontwikkeld tot wie ik nu ben.
De “eisen” zijn:
– Denken aan de verjaardagen van ouders door hun kind een knutsel/tekening te laten maken, die jij omtovert tot een cadeau.
– De verjaardagen met de kinderen vieren, ook als ouders geen traktatie mee geven.
– Open speelgoed in huis. Dus geen speelgoed met geluid, maar speelgoed waar de kinderen meerdere dingen mee kunnen doen en hun fantasie wordt geprikkeld.
– Zo min mogelijk tv aan. Als kinderen achter de tv zitten, spelen kinderen niet meer en worden ze zombies. En hier staat ook echt wel eens de tv aan, maar niet standaard elke dag. Ook de kinderen die thuis tv kijken gewend zijn, spelen hier prima met het speelgoed. Of we doen samen even een spelletje of activiteit. Daarnaast is teveel tv gebruik niet goed voor de ontwikkeling van kinderen.
Reggio Emilia en Pikler zijn de visies waaruit ik mijn werkwijze heb laten ontstaan. De kinderen zelf laten ervaren en ontdekken. De ontdekking en de ervaring is belangrijker dan het resultaat. Geen thema’s en kant en klare knutselwerkjes. Maar ook vrij spel, kinderen zelf laten spelen en hun fantasie laten gebruiken en ontwikkelen. Dat een duploblokje dat bijvoorbeeld een auto is, is prima en kan dan hoeft het kind niet perse een auto in de hand te krijgen gedrukt omdat een duploblokje geen auto is.
– Kennis en/of ervaring met het natuurlijk ouderschap, wat ik toch ook grotendeels uitvoer. Wil je hierover meer lezen lees dan eens artikelen van KIIND.
– Het liefst geen jonge kinderen. Ouderschap en een baan als gastouder is best pittig, niet alleen voor jou maar ook voor je kind(eren).  Maar dat is natuurlijk mijn ervaring, dat kan voor jou heel anders zijn.
– Een aparte ruimte voor de opvang, zodat je werk en privé gescheiden kan houden.

Wil je eerst een dagje mee draaien om te zien of het wat voor je is en hoe ik werk? Dit kan! Neem dan even contact met mij op. Ik wil zo graag net zo’n fijn liefdevol plekje voor alle lieve kindjes! Zodat ik het met een gerust hart ook af kan sluiten.

Heb je nog vragen met betrekking tot de vacature als gastouder kan je het beste contact opnemen met het gastouderbureau Noorderlicht.

Help je mee met zoeken? Door mijn bericht op o.a. facebook te delen, mogelijke geïnteresseerden te taggen of dit bericht aan hun door te sturen?! De kracht van social media is groot dat is al meerdere keren gebleken, en helpt hopelijk ook om de kinderen een nieuwe liefdevolle opvangplek te vinden.