Yoga, sporten op een rustige manier.

Yoga, sporten op een rustige manier.

19 januari 2018 1 Door

Yoga, iets met rust en eigenlijk totaal niets voor mij. Tenminste dat dacht ik.  Maar inmiddels merk ik dat het toch ook wel anders is.
Ik ben naar een proefles mindfulness yoga geweest en heb ervaren hoe rustgevend yoga is.

Toen een vriendin van me vroeg om mee te gaan naar mindfulness yoga, sprak me dit wel aan. Mindfulness ben ik sinds het laatste jaar steeds meer mee bezig en ik merk echt dat het me meer rust geeft. Ja, Jeanet en rust, het blijkt toch ergens samen te kunnen 😉

Woensdagavond was de proefles. Mijn vriendin had wel gezegd dat het geen “gewone” yoga was, maar echt mindfulness yoga.  Geen idee wat ik me er bij voor moest stellen, maar ik was erg benieuwd.

In de zaal lagen al heerlijke dikke yogamatten klaar (top!), we konden een plekje zoeken en nadat iedereen er was ging ze beginnen.
De uitleg kwam aan het einde vertelde de instructrice, eerst mochten we mee doen en ervaren hoe het is.

Tijdens de les hebben we diverse in diverse houdingen gezeten. Elke houding moest je ongeveer 3 minuten vol houden. De houdingen zijn gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel, gewrichten en dieper liggende spieren.
Het klinkt alsof je niks doet, beetje stil zitten in een houding tja dat is natuurlijk lekker makkelijk sporten. Nou die houdingen vielen me soms best tegen om goed voor elkaar te krijgen én ook 3 minuten vol te houden. Maar tijdens het zitten in de houding is je lichaam absoluut wel bezig. Ik voelde me spieren ook echt wel.
Tijdens deze oefeningen had je je ogen dicht, zodat je je zo goed mogelijk kon ontspannen. Doordat ik me ogen dicht had, kon ik de anderen niet zien, waardoor ik een stuk minder bezig was met de anderen die ook aanwezig waren en me ook echt kon ontspannen.
De instructrice vertelde tijdens de oefening waar de houding goed voor was, bijvoorbeeld welke organen er aan het werk werden gezet en welke spieren er getraind werden. Maar ondertussen hielp ze ook als je een houding niet goed deed, zodat je echt op de juiste manier bezig bent.
Met mindfulness verbeter je je geheugen, concentratie, zelfinzicht en krijg je meer rust. Bij elke houding stelde de instructrice een of meerdere vragen, vragen over je gedachten die je had. Door de gedachten te nemen zoals ze komen en te accepteren zoals ze zijn, kijk je er op een andere manier naar. Hierdoor wordt je je  bewust van de gedachten in je lichaam, wat voor rust kan zorgen.
Aan het einde van elke houding, even navoelen door alleen te liggen op het yogamatje of op je knieën voorover. Nadat we alle houdingen van de gehele les hadden gedaan, moesten we even wat langer navoelen op de rug op het yogamatje en kregen we een doekje met lavendelolie op onze ogen, om echt even extra tot rust te komen.
Als afsluiting kregen we een kopje thee, gaf ze uitleg over deze vorm van oga en was er ruimte om vragen te stellen.

Ik vond het een mooie kennismaking met Yoga. Heb ervaren dat het best wel wat voor me kan zijn en erg rustgevend is. En dat Yoga een mooie rustgevende ontspannen manier van sporten.
Erg fijn dat een proefles de mogelijkheid bied om kennis te maken met een manier van sport en je er zo niet gelijk aan “vast” zit.