Terugblik op 2018

Terugblik op 2018

27 december 2018 0 Door Jeanet

2018 is bijna ten einde. Een heftig jaar is dit geweest, diverse keuzes zijn gemaakt en ik mezelf nog meer heb ontwikkeld. In deze blog kijk ik nog even terug naar afgelopen jaar.

Bloggen
We begonnen het jaar met het online gooien van deze website.  De website is tussendoor nog wel eens aangepast, lay out is veranderd én nog mooier gemaakt dan die vorig jaar was.
Nog steeds blog ik met veel plezier én ben ik erg blij met de keuze dat ik de keuze naar een website in plaats van alleen maar Facebook heb gemaakt. De blogs zijn gemakkelijker terug te vinden, te lezen en te delen met anderen. Maar ook kan ik beter mijn lezersaantallen bekijken en er toch een klein beetje mee verdienen. Bloggen is zeker meer dan alleen een tekstje schrijven en er zitten vele uren in, erg jammer dat dat door velen onderschat wordt.
Steeds meer leer ik over het bloggen van andere bloggers én door me er meer in te verdiepen. Zo ging ik naar Blogger by Nature en zit ik in een groepje met andere bloggers.
De eerste samenwerkingen heb ik dit jaar gehad en met veel plezier gedaan, erg leuk om zo toch ook een beetje te verdienen aan het bloggen. Maar het is ook erg leuk om van lezers positieve reacties te lezen/horen over de blogs die ik schrijf, dat zijn toch wel vaak de grootste complimenten.

bloggen

Werken met kinderen is toch niet meer de juiste combinatie met het moederschap.
Een van de de meest ingrijpende gebeurtenissen en grote veranderingen dit jaar was toch wel het stoppen met mijn eigen gastouderopvang. Ik heb geen spijt van deze keuze, maar er zijn diverse dingen die ik er toch nog wel van mis. Ik heb er zeker van genoten en vond het geweldig om te doen. De mooie herinneringen zullen me altijd bij blijven.
Werken voor een baas is toch écht wel anders dan werken als eigen baas. Tijdens het werken in de kinderopvang, ontdekte ik bij mezelf dat werken met kinderen én mama zijn niet meer voor mij de combinatie was die me tevredenheid gaf en ben ik inmiddels volledig gestopt met het werken met kinderen. Ik ben druk bezig met solliciteren, maar een contract is er nog niet getekend. Hopelijk kan ik je binnenkort meer vertellen over een nieuwe uitdagende baan.

Persoonlijke ontwikkeling.
Ik heb grote stappen gemaakt afgelopen jaar qua persoonlijke ontwikkeling. In mei schreef ik hier al over en inmiddels ben ik verder gegaan en mezelf meer gaan verdiepen. Dankzij wat ik al had geleerd, maar ook door de mensen die er voor me zijn en door o.a. het boek Wakker (écht een aanrader om te lezen).
Ik leef meer vanuit mijn hart, ben dingen op een andere manier gaan bekijken en ben gelukkiger. Niet meer dingen doen omdat een ander dat wil of van me verwacht, maar leven zoals ik het wil en op de manier dat ik gelukkig ben. Dingen doen waar ik blij, enthousiast en gelukkig van wordt én stappen durven maken vanuit mijn hart i.p.v. ze niet te maken vanuit angst. De beste manier door dingen te doen, is ze te doen en te ervaren i.p.v. ze niet te doen omdat je bang bent voor de gevolgen. De gevolgen weet je niet, die ervaar je pas door het te doen.
Natuurlijk zijn er altijd wel dingen die niet leuk zijn, dingen die moeten, dingen die ik graag anders zou doen. Maar door daar een draai in te vinden, het te kunnen accepteren en er geen probleem of frustratie van te hebben is dat niet erg. Zolang je met meer plezier kan gaan leven, met de beren kunt gaan dansen in plaats van met ze te vechten wordt het leven echt een stuk gemakkelijker, mooier, liefdevoller en kan je veel meer genieten.
Het leven is  dan ook zeker mooier geworden en zie ik positiever in. Ik kan steeds meer genieten van de kleine dingen zoals de lucht, kijken naar hoe mijn zoontje speelt, de zonnestralen, een muzieknummer, bloemen in de tuin of een ander klein normaal dingetje in het leven. Ik heb meer rust en kan zelfs weer een boek lezen en ’s avonds tv kijken op de bank. En zelfs mijn telefoonverslaving is aan het minderen.
Er zijn mensen (weer) in mijn leven gekomen, er zijn contacten verbeterd maar ook contacten verwaterd of verdwenen. Juist nu merk en zie ik welke mensen er écht voor me zijn en écht interesse in me hebben. Ik ga geen tijd meer steken in contacten waarbij het contact van een kant komt. Maar wel in de fijne contacten, de contacten waarbij je beide interesse in elkaar hebt en het beide fijn en gezellig vindt om met elkaar af te spreken. We hebben het allemaal druk, maar een appje sturen of even met elkaar bellen is natuurlijk ook een optie om even contact met elkaar te hebben. Ik ben enorm dankbaar met de mensen die er wel voor me zijn, met de échte gesprekken en hun luisterend oor.

https://www.instagram.com/p/BpU0AnQiTAG/

Leuke dingen gedaan.
Veel leuke dingen heb ik dit jaar ook zeker wel gedaan. Zo ben ik twee keer in de Stadsschouwburg geweest, wauw wat een prachtig gebouw. De musical over het leven Jacques Da Cona heb ik gezien en Jacques Da Cona zag ik tijdens de het openluchttheater in Oldekerk in het publiek zitten. Ook was ik aanwezig bij Guus Meeuwis in de Stadsschouwburg, heel anders dan een concert maar ook erg mooi om bij aanwezig te zijn. Voor het goede doel deed ik mijn trouwjurk weer aan, super leuk om zoveel bruidjes bij elkaar te zien en om toch nog eens je trouwjurk aan te mogen hebben. Én inmiddels hebben we overnacht in de prachtige bruiddsuite!
Ik stapte in de luchtballon en beleefde hoe gaaf het is om in een luchtballon te zitten. Wauw wat een mooie gave beleving was dat. Diverse keren heb ik weer eens een film gekeken in de bioscoop, keer op keer indrukwekkende films en heerlijk om er even uit te zijn. De diverse soorten autocross gezien, ik kende eigenlijk alleen op het weiland. Maar heb ook gezien hoe het is op het asfalt en ontdekt dat de Bangers toch nog wel mooier zijn dan de gewone autocross.
En we hebben nog meer uitjes gedaan zoals naar Wildlands, Ameland, 112Groningendag, Blote Voetenpad Opende, Strand, Sprookjeshof, Naturij Drachten, Familiepark Nienoord en nog veel meer leuke uitjes. Maar ook gewoon een boswandeling, ijsjes eten, naar de speeltuin of een stuk fietsen.
Diverse foto’s van leuke dingen die ik heb gedaan, kan je terug zien op mijn Instagramaccount.

boswandeling

Kleine jongens worden groot. 
Natuurlijk is ook de kleine man het afgelopen jaar enorm gegroeid. Naar de peuterspeelzaal, nieuw vriendjes gemaakt én alvast een beetje aan het voorbereiden op school! Wil er nog niet aan denken, maar in november gaat hij toch écht naar de bassischool.
Op het kinderdagverblijf heeft hij het erg naar zijn zin en heeft hij ook zijn vaste speelvriendjes. Zo leuk dat als ik hem kom ophalen, dat een van zijn vriendjes laatst zei tegen mijn zoontje ‘Je mag nog niet naar huis’. Maar ook tijdens het brengen het enthousiasme dat hij er heerlijk gaat spelen en plezier heeft met de andere kinderen.
Kletsen doet hij enorm veel en ook best goed voor zijn leeftijd. Ik verbaas me regelmatig over de dingen die hij verteld, zegt en benoemd. Onvoorstelbaar wat zo’n klein jong jongetje al weet en kan vertellen. Ik kan genieten van zijn manier van spelen, de dingen die hij bedenkt tijdens het spelen zowel alleen maar ook met andere kinderen. Heerlijk, maar soms ook echt verbazend om te zien.
Maar het is ook een dikke boef en haalt me regelmatig het bloed onder me nagels vandaag. Even uittesten wat wel/niet mag en of mama wel of niet toe gaat geven en hij zijn zin krijgt. Enorm frustrerend soms, vooral als je zelf een kort lontje hebt. Maar als hij dan weer met z’n lieve woordjes komt en me knuffelt en troost, dan smelt ik wel weer en is de liefde wel weer terug. Gelukkig kan ik steeds meer van hem genieten.
Er zijn nog regelmatig draagmomentjes en ook borstvoeding wil hij ook zeker
Voor hem is er natuurlijk het afgelopen jaar ook veel veranderd. Mama die buitenshuis ging werken, hij die meer naar de opvang moest, papa en mama die niet meer samen wonen én wonen bij mama op een andere plek en met andere mensen. Maar ben onwijs trots op hem hoe hij het doet. Op dit moment heb ik de indruk dat hij het goed oppikt en er mooi in mee draait en er zo min mogelijk last van heeft.

https://www.instagram.com/p/BrCRI4ag04b/

Wat 2019 gaat brengen heb ik geen idee van en ga ik nu ook niet over nadenken. Wel lopen er een aantal dingen waar ik nu nog openbaar nog niets over kan zeggen. Maar als het allemaal door gaat is het wel supergaaf! Waar deuren dicht gaan, gaan anderen openen. Er zijn ook zeker wel een aantal dingen die ik anders wil én ga aanpakken in 2019, daarover wellicht later meer of dat merk je vanzelf.
Ik kan en durf dan ook wel te zeggen dat ik trots ben op mezelf. Trots op wat ik heb bereikt, stappen die ik heb durven maken en hoe sterk ik nu in het leven sta. En enorm dankbaar ben met de mensen die er voor me zijn, me steunen en me accepteren zoals ik graag wil leven. Natuurlijk heb ik ook zeker wel mijn dipjes en rottige dagen hoor, het leven is nou eenmaal niet altijd gemakkelijk.
Het leven loopt zoals het loopt en valt niet te plannen.  Ik had een jaar geleden ook niet verwacht dat ik in scheiding zou liggen, bezig zou zijn met ander werk en op deze manier in het leven zou staan. Maar het is zo gegaan en het is zo gelopen, we zullen zien, ervaren en beleven wat 2019 mij gaat brengen.

Ik wens iedereen een liefdevol, gezellig en knallend uiteinde toe. Maak er iets leuks en moois van en geniet van elkaar.