Tips voor de 3 weken kerstvakantie

Tips voor de 3 weken kerstvakantie

15 december 2021 2 Door Jeanet

3 weken kerstvakantie dit jaar én ook nog een lockdown. Voor de een verschrikkelijk en geeft extra stress, gedoe, meer eenzaamheid en zorgen. Voor een ander juist erg fijn en meer gezelligheid thuis. Ik besloot om een blog te schrijven met inspiratietips voor de komende kerstvakantie. Om jullie te voorzien van leuke tips, jullie te kunnen informeren en te inspireren, want dat is waar ik energie van krijg en met veel plezier doe. Heb je zelf nog leuke tips, laat ze dan gerust weten in een reactie zodat we elkaar kunnen inspireren. 

Tips voor thuis:
1. Spelletjes doen, speltips lees je in deze blog.
2. High tea, samen lekkere hapjes maken en daarna lekker smikkelen.
3. Kaartjes maken en daarna rond brengen bij bijvoorbeeld klasgenootjes, buren, familie. Benoem er in wat je aan diegene hebt gehad dit jaar, een leuke wens voor komend jaar, een mooie herinnering of iets anders leuks/liefs waardoor het een persoonlijk kaartje is.
4. Knutselen, op Pinterest kan je diverse leuke (kerst)knutseltips vinden. Heb je ervoor niets in huis en zijn de winkels dicht, bestel online bij bijvoorbeeld bol.com zodat de pakketbezorger het bij je komt bezorgen.
5. Film kijken, lekker samen op de bank en samen een filmpje kijken.
6. Happy stones maken en daarna verstoppen in het bos. Ook al is dit niet meer zo’n hype als in het begin, mijn zoontje is elke keer weer blij als hij een steen vind.
7. Kasten uitzoeken. Voorraadkast uitzoeken, eten wat nog niet over datum is en jullie niet eten doneren aan de voedselbank of weggeven op de weggeefhoek van je dorp aan mensen die het goed kunnen gebruiken. De andere kasten uitzoeken, wat je niet meer gebruikt verkopen. En van het opgeleverde geld iets leuks kopen of iets leuks mee doen in de kerstvakantie. Of ook via de weggeefhoek van je dorp geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken, of ruilen voor iets uit de supermarkt wat je zelf nodig hebt.
8.Een trein/autospoor maken door het hele huis.
9. Dansen. Samen lekker dansen, positieve energie en alle stress er even uit. Kies om de beurt een lekker nummer om op te dansen en gooi je heupen lekker los.
10. Samen slapen in de woonkamer.
11. Kniepertjes, oliebollen en/of appelflappen bakken, helemaal passend bij oud en nieuw. Het recept van kniepertjes deelde ik al eens in een blog.
12. Gourmetten
13. Pizza’s maken, ieder een eigen, zodat iedereen zelf kan bepalen wat hij/zij erop wil hebben. Kan natuurlijk in de oven, of met een pizzarette.
14. Bedenk samen in huis een escaperoom. Ieder kind kan op zijn/haar slaapkamer een opdracht bedenken en daarna samen alle puzzels maken.
15. Challenge, laat elk gezinslid een challenge bedenken.
16. Tiktokfilmpjes opnemen.
17. Lezen, tijd genoeg om samen te lezen. Ieder een eigen boek of dat ene grote boek eens helemaal voorlezen.
18. Kleuren of verven, samen een stippentekening maken, placemats maken, schilderij voor aan de muur of wat anders leuks.
19. Wens/moodboard voor volgend jaar. Ga samen plaatjes zoeken of zelf kleuren welke wensen/dromen/verlangens/doelen je hebt voor komend jaar. En hang deze ergens op in het huis zodat je er het gehele jaar regelmatig aan zal worden herinnert.
20. Een legohuis of ander legokunstwerk maken met alle legoblokjes die je hebt.
Meer leuke tips lees je in de blog die ik al eens eerder schreef met inspiratietips voor de tijd thuis.

Vraag je kind wat hij/zij wil doen, vaak hebben kinderen erg leuke verassende ideeën. Vervelen, tot rust komen en even niks doen is ook totaal niet verkeerd en zorgt soms juist voor nieuwe ideeën en meer rust! Wees niet te streng en veeleisend voor jezelf, maar ook niet voor je kinderen. Geniet vooral van de (extra) tijd die je samen hebt.

Tips voor er op uit te gaan. 
Of je er op uit gaat, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Er wordt natuurlijk wel gezegd, zoveel mogelijk thuis te blijven, maar na al zoveel maanden/dagen thuis zijn snap ik ook als je er even op uit wil. Een dagelijks frisse neus is echt voor iedereen belangrijk! Door de lockdown is er helaas veel gesloten, maar gelukkig zijn er ook nog wel mogelijkheden. In de winter is het frisser buiten dan in de zomer, maar warme kleding aan, warm drinken mee nemen (of halen bij een afhaalpunt) helpt al een hoop.
1. Wandeling in het bos, tips voor leuke wandelingen lees je op mijn website met uitjes.
2. Speurtocht door het dorp, het kan natuurlijk in de zomer maar ook in de winter kan je een speurtocht door het dorp maken.
3. Avondwandeling (of eind van de middag) door het dorp of stap in de auto en rij langs de diverse dorpen en bekijk alle mooie lichtjes.
4. Ga op bezoek bij vrienden/familie. Gezelligheid is wat we allemaal nodig hebben. Denk ook aan die ene vriendin/kennis die alleen thuis zit en zorg dat ze zich niet eenzaam hoeft te voelen.
5. Ga naar de speeltuin. Een speeltuin bij je in de buurt, een speeltuin in een ander dorp/stad of een natuurspeeltuin.
6. Maak een strandwandeling
7. Ga op vakantie, even uit je eigen omgeving of ruil van huis met vrienden/familie die ergens anders wonen.
8. Ga pokemons zoeken met de Pokemon Go app.
9. Ga op audiotour in Nederland.
10. Wandel naar Buitenmuseum ’t Eilân.
11. Ga met de auto op avontuur en ontdek leuke nieuwe plekjes, er zijn weer nieuwe routes beschikbaar.  Wij reden begin dit jaar een andere route, erg leuk om te doen en we ontdekten leuke plekjes! Meer daarover lees je in de blog die ik er over schreef.
12. Naar de bibliotheek, gelukkig kunnen we nog wel bieb boeken ophalen bij de bibliotheek.
13. Geocoaching, ga samen op zoek naar schatten.
14. Stap op de fiets en ga een stuk fietsen, volg bijvoorbeeld het fietsknooppunten netwerk en ontdek nieuwe plekjes in je omgeving.
15. Ontdek nieuwe plekjes, door uitjes te zoeken op internet via Instagram kan dat gemakkelijk door een # in te vullen, bijvoorbeeld #natuurspeeltuin. Maar op mijn website van uitjes in Nederland ka je ook diverse uitjes tips vinden.
16. Zwerfafval opruimen uit de natuur.
17. Zonsondergang of zonsopkomst bekijken.
18. Autopuzzeltocht rijden in de Provincie Groningen.
19. Oliebollen halen bij een oliebollenkraam.
20. Boodschappen doen en laat iedereen iets lekkers uit kiezen voor thuis.
Meer leuke uitjes tips lees je op mijn website UitjesinNederland.com

Meer tips lees je in de blogs:
– Gratis uitjes in Nederland 
– Leuke gratis wandelingen in het Noorden van Nederland. 
– Uitjes die wij al gedaan hebben. 
– Uitjes die ik graag (nog) eens wil doen. 
– Uitjes in de gemeente Westerkwartier.
– Activiteitentips tijdens de lockdown door Corona.
– 100 activiteiten die je thuis kan doen in Coronatijd
– Tips voor activiteiten tijdens een vakantiedag thuis. 
– Tips voor het zoeken naar een leuk uitje

Wandelroutes, natuurspeelplekken en natuurgebieden vind je o.a. op mijn website maar ook op de sites van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten. Verder kan je ook nog tips vinden en vragen in de Facebookgroepen Uitjes in NederlandUitjes met jonge kinderen in de 3 Noordelijke provincies en Alternatieve uitjes met kinderen.

Heb je zelf nog leuke tips, laat ze dan gerust weten in een reactie zodat we elkaar kunnen inspireren. 

Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak gewone momenten bijzonder! De herinneringen voor later maak je nu.
Maak er samen wat leuks, gezelligs en moois van. Niets is vanzelfsprekend en niemand weet hoe morgen er uit zou komen te zien, geniet van wat er wel mogelijk is. 

De blogs schrijf ik omdat ik het erg leuk vind om anderen te mogen en kunnen inspireren. Met het schrijven en delen van mijn blogs verdien ik niets. Het zou mij erg helpen als je anderen verteld over mijn website zodat mijn website bekender wordt. Daarnaast zou je me een piepklein beetje kunnen helpen om je bestelling via bol.com te doen via de banner of door te klikken op deze link, hierdoor krijg ik een kleine commissie over jou bestelling en kan ik daar een klein gedeelte van de benzinekosten en de kosten voor de website van betalen. Een kleine moeite voor jou, voor mij een groot beloning voor mijn inzet. Alvast enorm bedankt!

De laatste tijd zijn er wat minder nieuwe blogs online gekomen, vanwege diverse privéredenen zal dit voorlopig ook zo blijven. Op Instagram en mijn Facebookpagina plaats ik wel regelmatig nog berichten, aangezien dat minder tijd en energie kost. De eerdere geschreven blogs die op mijn websites staan kan je altijd nog terug lezen. De website en deze blog worden regelmatig bijgewerkt, waardoor er steeds meer uitjestips op komen te staan.