Bedankje voor de juf of meester aan het einde van het schooljaar.

Bedankje voor de juf of meester aan het einde van het schooljaar.

25 juni 2020 0 Door Jeanet

Het schijnt “normaal” te zijn dat de juf of meester aan het eind van het schooljaar een bedankje krijgen. Hier kwam ik achter toen mijn zoontje naar de peuterspeelzaal ging. Inmiddels zit hij op de basisschool en weet ik dat dit “hoort”. Alleen volgende week nog en dan begint in het Noorden de vakanties. In deze blog vertel ik je tips over welke cadeautjes je de leerkracht van je kind kan geven. Bij een aantal cadeautjes heb ik een bijpassende tekst voor op een kaart of tekening geschreven, alleen nog even kopen en dan ben je klaar. Het is niet verplicht om een cadeau aan de juf of meester te geven!

Controleer wel even van te voren of dit ook mag op de school van je kind in verband met de Coronamaatregelingen. Bij de basisschool van mijn zoontje mogen kinderen niet trakteren met hun verjaardag en las ik in de nieuwsbrief dat cadeautjes aan de leerkrachten ook niet mogen.

Het is geen verplichting!
Ik heb over de cadeautjes aan de juf of meester aan het einde van het schooljaar eigenlijk een dubbele mening. Aan de ene kant ben ik natuurlijk hartstikke blij en dankbaar dat ze het hele schooljaar mijn kind allemaal dingen heeft geleerd. Maar aan de andere kant, daar krijgt ze ook voor betaald. En er zijn tegenwoordig helaas genoeg gezinnen waarbij ouders geen geld hebben, die voor die ene euro liever een brood kopen dan een cadeautje voor de leerkracht.

Vorige jaar kreeg ik, toen ik er een bericht over schreef, van diverse juffen een reactie dat het lief is, maar het echt niet verplicht is. Leerkrachten krijgen vaak tijdens traktaties van het kind ook al iets, het is hun baan waarvoor ze betaald krijgen, dus echt het moet niet! Doktoren krijgen aan het eind van een behandeling van de patiënt ook geen cadeautje. De tandarts krijgt ook geen cadeautje als hij je gaatjes heeft gevuld. De diëtist geef je ook geen cadeau als je 20 kilo bent afgevallen. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden van beroepen die je geen cadeautje geeft, omdat ze hun werk doen. Voel je als ouder dan dus ook niet verplicht dat je het niet doet. En ga niet denken dat als je het niet doet je een slechte moeder bent, want dat is zeker niet waar.

Leerkrachten krijgen al regelmatig cadeautjes. Mokken, tassen, keycords e.d. zijn vaak cadeautjes waar ze de kast al mee hebben vol staan. Daarbij ben ik zelf erg aan het minimaliseren dus vind ik het zelf prettiger om cadeautjes te krijgen die op kunnen gaan bijvoorbeeld door op te eten of uit te lezen of uit te bloeien. En zoals het gezegde is ‘verbeter de wereld begin bij jezelf’, geef ik zelf minimalistische cadeautjes aan anderen.

Bloemen. 
Heeft je kind een juf, dan doen bloemen het eigenlijk altijd wel goed. De tekst die je er op een kaartje bij zou kunnen schrijven is: Bedankt juf dat je me/ons dit jaar hebt laten groeien en bloeien.
Bloemen geven kan je op diverse manieren doen als bedankje aan het einde van het jaar:
– Je kan er voor kiezen dat een van de ouders (bijvoorbeeld jij) van alle kinderen geld in te zamelen en dan van dat geld een bos bloemen kopen, om die vervolgens te geven.
– Je kan er voor kiezen dat elke kind zelf een bloem mee neemt naar school en de kinderen op school dan 1 voor 1 de bloem aan juf geven. Op deze manier kan elk kind iets aan juf geven. De juf kan de bloemen dan in een emmer water, of in een vaas, zetten en heeft op deze manier ook een bos bloemen aan het eind van de dag.
– Wil je niets gezamenlijk doen/organiseren, dan kan je er ook voor kiezen om een zonnebloem of zelf een bos bloemen voor juf te kopen. Bij de zonnebloem zou je ook nog als tekst, een zonnige vakantie toegewenst, op het kaartje kunnen zetten.
– Je kan er ook voor kiezen om een bloem te knutselen en een papieren bloem aan juf te geven. Op Pinterst staan diverse voorbeelden.

Eten.
Snoep is niet gezond, maar doet het vaak wel goed. Wel handig is het om van te voren te weten of de leerkracht allergieën heeft op op dieet is.
– Snoep, bijvoorbeeld drop (met de tekst het schooljaar zit d’rop).
– Bakmix, met de tekst het was een bijzonder jaar maar we hebben er iets moois van gebakken met elkaar.
– Heb je een juf of meester die op dieet is. Kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een aardbeienplant te geven.

Tijdschrift.
In de zomervakantie is er meer tijd om te lezen. Een tijdschrift of puzzelboekje is dan een optie om te geven.
Je kan ook geld inzamelen met de hele klas en een boekenbon geven, zodat de juf of meester zelf kan uitzoeken wat hij/zij wil lezen.

Cadeaubon.
 Het voordeel van een cadeaubon is dat de juf of meester zelf kan uitzoeken wat hij/zij wil en de juf of meester er dan ook echt wat aan heeft. Verzamel geld in van alle kinderen van de klas en overleg met alle ouders wat voor cadeaubon het gaat worden. Cadeaubonnen zijn er in diverse soorten. Bijvoorbeeld van bol.com, supermarkt, bladcadeau, Hema, Zalando, bioscoopbon of een van de andere cadeaubonnen. Cadeaubonnen kan je tegenwoordig ook gemakkelijk bij de supermarkt kopen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een cadeaubon te geven van een restaurant in de buurt.

Tekening of verhaaltje.
Een cadeau hoeft niet altijd duur te zijn, je kan je kind ook een tekening laten maken of een verhaaltje laten schrijven of het afgelopen jaar.

Uitwisbaar notitieboek.
Een uitwisbaar notitieboek is ongetwijfeld voor leerkrachten ook een enorm fijn cadeau. Ik kreeg dit als cadeau toen ik stopte als gastouder en ben er nog steeds onwijs blij mee. De notities schrijf ik gemakkelijk op en wis ik weer uit als ik ze niet meer nodig heb. Scheelt enorm veel papierafval!

 

Ben je al op zoek naar schoolspullen voor volgend jaar? Bekijk dan eens mijn blog die ik daar eerder over schreef. 
Op zoek naar uitjes voor in de zomervakantie? Kijk dan eens op mijn website uitjesinnederland.com