Tips voor activiteiten die je thuis kan doen.

Tips voor activiteiten die je thuis kan doen.

9 oktober 2019 0 Door Jeanet

Diverse uitjes kan je vinden op mijn website. Maar thuis kan je ook diverse leuke dingen doen. Je hoeft namelijk niet altijd weg te gaan om een leuke dag te hebben. Soms is het best even lastig om te bedenken wat je dan thuis kan doen.  In deze blog vind je daarom tips die je thuis kan doen, met een tip er bij als je toch even de deur uit wil. Even naar buiten en een frisse neus halen is natuurlijk altijd fijner en beter dan de hele dag binnen zitten. 

1. Lezen. 
Voor de allerkleinsten is voorlezen al erg leuk én leerzaam om te doen. Voor de oudere kinderen is ook lezen zeker nog belangrijk om te doen. Lees elkaar voor of lees samen gezellig op de bank meerdere boeken. Even samen een rust momentje en toch een activiteit wat je samen kan doen. Voorlezen kan je zelf zo uitgebreid maken als je wilt. Je kan alleen het verhaal lezen, maar je kan ook verder kijken naar wat je ziet, stemmetjes er bij bedenken, elkaar dingen laten opzoeken op de afbeelding.
Of lees ieder een eigen boek/tijdschrift. De boeken die mij erg hebben geholpen bij mijn zelfontwikkeling kan je terug lezen in de blog op mijn website.

Wil je er toch even op uit? Dan is het wellicht leuk om van te voren naar de bibliotheek te gaan. Kinderen kunnen gratis lid worden van de bieb en gratis boeken lenen van de bieb. Zoek samen leuke boeken op en ga daarna thuis op de bank samen lezen.

2. Verven.
Verven kan voor jong en oud een leuke activiteit zijn. Voor de jongere kinderen kan verven met de kwast kan nog wat lastig zijn. Tijdens het verven stimuleer je het kind te ontdekken, te voelen en te ervaren. Je kan iedereen zelf laten verven naast elkaar ieder op een eigen papier, of samen op een papier verven. Verven kan je met kwasten, maar ook met auto’s, handen, een aardappel maar ook met een duploblokje of met je vingers. Door de kleuren te mengen, ontstaan er weer andere kleuren. Verven kan dus een activiteit zijn vol ontdekking, het is maar net hoe er een draai aan wordt gegeven. Mis je thuis nog een leuk kunstwerk aan de muur, dan is dit wellicht het moment om je kunstwerk samen met de kinderen te maken.

Wil je toch even de deur uit? Dan is het wellicht leuk om buiten eerst een wandeling te maken en spullen te zoeken waarmee geverfd kan worden. Voorbeelden van spullen waarmee je kan verven zijn eikels, bladeren, kastanjes. Maar je kan natuurlijk ook verven wat je gezien hebt.

3. Knutselen met diverse materialen. 
Een leeg wc rolletje, de krant van afgelopen week, het cadeaulint van een cadeautje, de lege shampoofles en nog veel meer schatten kan je vinden om te gebruiken tijdens het knutselen. Van 2 wc rolletjes en het lint kan je bijvoorbeeld een verrekijker maken. Van een oude schoenendoos, kan je een kijkdoos maken. Ga samen op ontdekking, laat je fantasie vrij en knutsel de mooiste knutselwerken.
Heb je geen afval in huis wat je kan/wilt gebruiken, dan kan je ook knutselen met strijkkralen, macaroniboogjes of gewoon met papier.
Even geen inspiratie? Dan kan je natuurlijk altijd even een kijkje nemen op Pinterest.

Wil je er toch even op uit?
Maak dan een wandeling en neem spullen mee waarmee je kan knutselen, zoals eikels, kastanjes, bladeren en takken.

4. Samen bakken. 
Samen lekker een cake of koekjes bakken, een brood of pizza, lekker toetje. Er zijn diverse lekkere dingen wat je samen met je kind kan maken en daarna lekker kan eten. Kijk naar wat je in huis hebt,  bedenk wat je er mee kan maken en ga daarna samen aan de slag.

Wil je er toch even op uit? 
Ga dan samen op de fiets of wandelend naar de winkel en bekijk in de winkel wat voor lekkers jullie gaan bakken.

5. Hut bouwen
Een hut kan je al gemakkelijk maken door over de eettafel een kleed te gooien. In de hut kan dan gespeeld worden. Maak de hut en de kinderen gaan vaak al wel op in hun fantasie. Is de hut hun huis geworden, of misschien wel het politiebureau en moeten ze de boeven vangen. Vergeet vooral niet te genieten van het spel als de kinderen heerlijk aan het spelen zijn, kijk vanaf de bank met een kop thee toe.

Wil je er toch even op uit? 
Ook buiten kan je een hut bouwen, met de bomen die in de tuin staan of onder de tuintafel.

6. Kliederen met scheerschuim.
Scheerschuim is erg geschikt om lekker mee te kliederen op de tafel. Voelen, auto’s doorheen laten rijden of in verstoppen. Een klodder scheerschuim op de tafel voor je kind en dan lekker voelen en ontdekken. Hier is het keer op keer een succes bij zowel de jongere als oudere kinderen.

Wil je er toch even op uit?
 Zoek dan kleine takjes waarmee je in het scheerschuim tekeningen kan maken.

7. Spel spelen. 
Spellen zijn er in diverse soorten en voor diverse leeftijden. Ga samen aan de keukentafel gezellig een spel doen. Pak juist dat spel die jullie vaak niet gebruiken. Spellen zorgen ervoor dat je echt even iets samen kan doen. Even samen de aandacht voor elkaar en met elkaar. Daarnaast zijn de spellen ook vaak leerzaam, waardoor kinderen op een spelende manier leren.

Wil je er toch even op uit?
In de tuin kan je ook leuke spellen doen zoals verstoppertje, voetballen, voetje van de vloer of tikkertje.

8. Vraag maar raak.
Ga met z’n allen zitten aan de keukentafel of op de bank. Maak kleine strookjes papier en schrijf  per papier een vraag op. Doe de papieren strookjes dichtgevouwen in een pot. Vervolgens mag 1 persoon er 1 vraag uithalen en deze hardop lezen. Daarna beantwoord iedereen deze vraag. Daarna mag iemand anders een vraag pakken, dit gaat net zolang door totdat alle vragen op zijn. Een activiteit wat leuk is voor vooral wat oudere kinderen en waarbij je elkaar beter leert kennen.

Wil je er toch even op uit? 
Maak samen een wandeling en bespreek 1 voor 1 wat iemand zijn aandacht trekt tijdens het wandelen, dit mag soms best even duren. Wat is de diepliggende betekenis van wat diegene zijn aandacht trekt. Zoals de bladeren die vallen van de bomen, kan betekenen dat diegene ook dingen aan het loslaten is. Je hoeft er niet teveel over na te denken, bekijk het, voel het, ervaar het en bespreek het samen.

9. Wat mist er?
Pak diverse voorwerpen en een theedoek. Ga met z’n allen op de grond of aan de tafel zitten, iedereen moet goed kunnen zien welke voorwerpen er zijn. Hoeveel voorwerpen er zijn is afhankelijk van de leeftijd. Iedereen krijgt de tijd om goed te bekijken welke onderwerpen er liggen. Daarna doet iedereen, behalve 1 persoon, de ogen dicht. De persoon met de ogen open haalt er dan iets weg. De anderen moeten daarna raden wat er weg is. Je kan ook de theedoek over de voorwerpen doen en dan iedereen laten voelen en daarna laten opschrijven wat het is. Deze activiteit kun je aanpassen aan diegene die er aan mee doen.

Wil je er toch even op uit? 
Maak een wandeling en verzamel de voorwerpen, zoals een takje, eikel, kastanje, die je kan gebruiken voor dit spel.

10. Samen spelen. 
Ga samen met je kind spelen. Speel met hem/haar mee, bouw samen iets met duplo, speel met de barbies of doe op een andere manier mee met het spel van je kind.  Aandacht voor elkaar is al fijn, je hoeft niet speciaal iets grootst te doen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je kind de ruimte krijgt om zelf te ontdekken en zelf te spelen, dus je hoeft echt niet de hele dag met je kind bezig te zijn. Genieten van je kind die heerlijk aan spelen en ontdekken is, kan ook al heel fijn zijn.

Wil je er toch even op uit? 
Maak samen een wandeling of fietstocht, bespreek wat je ziet en laat je kind de weg kiezen.

Zo zie je maar, ook thuis kan je diverse leuke activiteiten doen. Weet je nog meer leuke activiteiten voor thuis, laat het me dan gerust weten.

View this post on Instagram

Spelen met scheerschuim. Een van de activiteiten die je thuis kan doen is spelen met scheerschuim. Mijn zoontje vind het geweldig om te doen. Een paar auto's en de duplo tractor erbij en meneer vermaakt zich er prima mee. 😁 Toen ik nog werkte als gastouder deed ik het regelmatig als activiteit. Zowel de jonge als de wat oudere kinderen vonden het erg leuk om te doen. 😉 Niet geschikt voor ouders en kinderen die van "vieze" handen houden. Wel geschikt voor kinderen die heerlijk willen kliederen. 🤭 Naast dat het leuk is, is het ook nog eens goed voor de stimulering van de zintuigen en de fijne motoriek. En na afloop ruikt het heerlijk naar scheerschuim in je huis. 🤗 Wat voor binnenactiviteit is bij jullie favoriet ? . . . . #binnenspelen #activiteit #spelendleren #thuis #spelen #scheerschuim #auto #dreumes #peuter #kleuter #bassischoolkind #kinderen #gastouder #kinderdagverblijf #ouder #binnenactiviteit

A post shared by Jeanetblogt (@jeanetblogt.nl) on

Meer leuke uitjes kan je vinden op mijn website.