Smoothie een gezonde én fantastische start van de dag

Smoothie een gezonde én fantastische start van de dag

9 juli 2020 0 Door Jeanet

Sinds 1 april eet ik elke ochtend een smoothie ons ontbijt. Deze smoothies ben ik gaan eten door de 100 days of health en hapiness van Hormeaun. Door de smoothies heb ik in de ochtend al een grote hoeveelheid gezonde vitamines naar binnen en heb ik minder eetbuien op een dag. Daarnaast pak ik nu sneller een stuk fruit dan een koekje en ook mijn zoontje is meer fruit gaan eten. In deze blog vertel ik je meer over de smoothies én hoe je deze zelf ook kan maken. 

Smoothie als ontbijt.

Je hersenen hebben suiker (glucose) en zuurstof nodig om goed te functioneren! Je spiercellen geven ook de voorkeur aan suiker (glucose). Ja, lijf kan ook vetten en eiwitten omzetten in glucose als er niets anders voorhanden is, maar dat is eigenlijk een noodsysteem en belastend voor je lijf! Een smoothie is dé manier om suikers, anti-oxidanten en allerlei andere goede plantenstoffen binnen te krijgen. En daarom een gezonde én  fantastische start van de dag. Het lukt de meeste mensen ‘s morgens nog wel om een paar stuks fruit te eten, maar om ook een grote hand rauwe groene bladgroenten en kruiden te eten wordt lastig. Door er een smoothie van te maken is het gemakkelijker te eten en lekkerder dan alle en rauwe bladgroenten op je bord. Het klinkt gek en wellicht onwerkelijk, maar heb zelf ervaren dat ik door de smoothies veel meer groente, fruit en kruiden eet én veel meer energie heb.

Eet je smoothie op in plaats van op te drinken.

Het is belangrijk om je smoothie niet te drinken maar om deze echt op te eten met goed kauwen op ieder hapje. Dit brengt je verteringsproces op gang en zorgt ervoor dat je geen opgeblazen buik krijgt. Daarbij is een smoothie eten in plaats van drinken ook beter voor je tanden! Eet het daarom in een bord of schaal, doe er een topping van noten, zaden en fruit overheen zodat je echt moet kauwen.

Voordelen van smoothies.

Er zijn enorm veel voordelen aan de smoothies, ze zijn gemakkelijk te maken, gemakkelijk te eten maar ook enorm gezond.
5 andere voordelen van smoothies zijn:
– Fruit is onze brandstof vol energie, waardoor je op een dag gelijk een energievolle maaltijd hebt.
– Bladgroentes zitten vol vitamines en mineralen, waardoor ze functioneren als medicijn. Ze beschermen tegen chronische ziekten, verlagen het risico op hart- en vaatziekten en kunnen giftige stoffen in je lijf opruimen.
– Plantaardig eten verlaagd de bloedsuikerspiegel. De kcal uit maaltijden worden minder opgeslagen als vet, maar door het lichaam omgezet in energie en warmte!
– Plantaardig onbewerkt eten is onmisbaar voor een goede mondgezondheid. Als je veel mineralen binnenkrijgt en goed kauwt op je eten krijg je gezond speeksel wat de zuren neutraliseert.
– Vetrijk fruit zoals avocado’s worden makkelijk door je lijf verwerkt, veel beter dan vet uit vlees en ei. Mensen die geheel plantaardig eten, maar wel vet, slaan nog steeds minder vet op rondom de cellen dan slanke vleeseters.

Hoe maak je een goede smoothie?

Er zijn eindeloze combinaties mogelijk (niet allemaal even lekker). Als je je aan onderste 5 bouwstenen houdt, heb je elke dag een goede start van de dag. Probeer zelf uit welke combinaties je lekker vindt, of doe mee aan de 100 days of health en hapiness om lekkere recepten te krijgen.

 1. Fruit: in elke geval rijpe bananen en daarnaast mango, ananas, perzik, meloen, appel, kiwi, bramen, frambozen, blauwe bessen o.d..
  Per smoothie gebruik ik 2 rijpe bananen. Bananen zijn het lekkerste als ze rijp zijn. Zijn ze te rijp, maar heb je het er nog niet aan toe? Snijd ze dan in stukjes en doe ze per 2 in een bewaarbakje of zakje in de vriezer.
  Verder doe ik er een doosje diepvriesfruit is, ananas, frambozen, aardbeien o.d.. Deze doosjes koop ik altijd bij de Aldi.
  Daarnaast doe ik er ook regelmatig extra vers fruit als topping, zoals kiwi, aardbei, mango, blauwe bessen.
 2. Groene bladgroente: boerenkool, spinazie, andijvie o.d..
  Ik doe vaak per smoothie 200 gram in de blender, vaak is dit 2 handen vol.
 3. Kruiden: Basilicum, munt, peterselie o.d..Kruiden koop ik altijd in een pot, de pot poot ik vervolgens weer in de tuin.Vaak doe ik er een handje vol kruiden in.
 1. Zaad: Laat de nacht van te voren 1 lepel chiazaad en 1 lepel lijnzaad in een glas water wellen voor de vetzuren.
  Dit probeer ik minimaal 2x per week te doen. Het maakt de smoothie wat dikker en is natuurlijk nog gezonder dan zonder deze vetzuren. Maar ik vergeet het nog al eens om het de nacht van te voren klaar te zetten.
 2. Zaden/noten: Gebruik noten en/of zaden als topping, dit zorgt er ook voor dat je echt moet kauwen!
  Bij de Aldi haal ik deze noten en doe ik ze vervolgens in een grote weckpot van de Ikea. Voor 1 weckpot gebruik ik ongeveer 2 zakjes met een mix van zonnebloempitten en pompoenpitten, 2 zakjes pijnpoompitten en ongeveer 2 zakjes notenmelange. Even schudden of rollen, zodat alles goed door elkaar zit. En elke ochtend strooi ik dan met een lepel 2 á 4 lepels met zaden/noten over de smoothie heen.

De hoeveelheden die ik gebruik is voor 2 personen. Je kan er voor kiezen om dit te eten zowel als ontbijt als lunch. Maar je kan er ook voor kiezen om de ingrediënten te halveren. Bewaren kan ook, maar gaat wel ten koste van de voedingswaarden en moet minimaal binnen 24 uur worden opgegeten.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alles biologisch te halen bij een groenteboer, zelf te kweken in de tuin en/of van de markt te halen.

8 tot 10 stuks fruit per dag is niet gek, maar juist super goed! Je krijgt hier geen enorme suikerpieken van al dat fruit? Zelfs megazoet fruit geeft je een lagere bloedsuikerspiegel dan bijvoorbeeld brood.

Benieuwd naar lekkere recepten? Volg dan de 100 days of hapiness bij Hormeaun. Hier leer je meer over eten, krijg je lekkere recepten, ga je aan de slag met je manier van denken, wordt je nog meer bewust van je lichaam, lijf, denken, doen en eten. 100 dagen lang krijg je elke dag een opdracht om je leven gezonder en gelukkiger te maken. Meer over de 100 days of  health en hapiness lees je in de blog die ik er eerder over schreef.

Zorg voor een goede blender!

Een goede blender is trouwens wel een must, anders gaat je blender door het bevroren fruit al snel stuk.
De blender die ik gebruik is de Power blender van Bodin.
De blender die Hormeaun gebruikt is de blender Avance HR 3652/00 van Philips.

Het is soms even een werkje, maar elke dag vind ik het weer een feestje. Ik heb nog nooit heb ik zoveel tijd genomen voor me ontbijt. Maar inmiddels merk ik ook dat ik niet meer anders wil. Het geeft me meer energie, zorgt voor minder snoepen, het is enorm lekker en het is ook nog eens erg gezond.

Een tip voor een gezonde en lekkere maaltijd voor de lunch en/of avond eten is de Easy Peasy Pasta.