Een kijkje in onze tuin, met tips om je eigen tuin zomerklaar te maken.

Een kijkje in onze tuin, met tips om je eigen tuin zomerklaar te maken.

27 mei 2020 0 Door Jeanet

De tuin is toch wel de plek waar we tijdens mooie dagen het meeste zullen zijn. We hebben zowel voor als achter een tuin, maar zullen de meeste tijd in de achtertuin zijn. Inmiddels is de achtertuin klaar voor de mooie zomerse dagen. Een leuke achtertuin hoeft niet veel geld te kosten. Het is maar net waar je je spullen koopt en wat voor eisen je zelf stelt en wat je al in je achtertuin hebt staan.  In deze blog vertel ik je wat er in onze tuin te vinden is, waar je het kan kopen en hoop ik je hiermee te inspireren voor je eigen tuin. 

Zithoek
Onze tuinset heb ik via een weggeefhoek op Facebook voor bier kunnen krijgen.
De kussens, het tafelkleed, de tuinposters aan de schutting en het lichtsnoer kocht ik bij de Action. Alleen de posters zijn van dit jaar, de rest kocht ik vorig jaar al eerder. De posters geven net een wat gezelliger en vrolijkere uitstraling dan alleen de schutting. Eerder had ik hier plantenbakken op, maar een vogel had bedacht dat dit zijn voerbak werd, waardoor de plantenbak door hem werd leeggegooid op het terras.

De zithoek bevindt zich op de plek waar op het meeste gedeelte van de dag de zon schijnt. In de zomer misschien wat te warm, maar dan zouden we nog een schaduwdoek kunnen ophangen of een parasol kunnen kopen.

De tegels hebben we kortgeleden neergelegd, eronder ligt namelijk nog het gras. Geen vlak zandbed, wat je normaal wel zal doen als je een terras zou leggen, maar daar was ik eerlijk gezegd gewoon te lui voor.
De tegels kocht ik bij de Praxis (in de aanbieding) en zijn gemakkelijk in elkaar te klikken, waardoor ze ook gemakkelijk weer uit elkaar te halen zijn. Erg handig als ik ooit weer eens ga verhuizen of als ik toch besluit het mooi vlak te willen hebben en de ondergrond toch vlak wil hebben. Het nadeel van de tegels is dat ze zwart zijn, waardoor ze enorm warm worden door de zon. Te warm om er met je blote voeten over te lopen. Aangezien we veel op blote voeten lopen heb ik er twee tuinvloerkleden op gelegd. Deze kocht ik in de aanbieding bij de Kruidvat, maar zijn ook verkrijgbaar bij diverse andere winkels.

Overkapping. 
De overkapping met schuur stond er al toen ik hier kwam wonen. Ik zou eerder hebben gekozen voor de overkapping zonder schuur. De bijkeuken is namelijk groot genoeg om daar ook onze fiets neer te zetten en dan was de overkapping groter geweest. Maar het is absoluut fijn dat de overkapping er zit.

In de schuur hebben we wat tuingereedschap staan, onze fietsen, de schaduwdoeken en de grasmaaiers. En inmiddels zitten er ook diverse stopcontacten in de schuur, erg handig voor de grasmaaier en het opladen van mijn fiets. Tevens zit er in de schuur een deur waardoor we ook in het gangpad komen achter de woning.

De zandbak staat er zodat er ook tijdens regenachtige dagen in de zandbak kan worden gespeeld. Deze zandbak kocht ik vorig jaar bij de Praxis.

Er staan diverse bakken met speelgoed voor mijn zoontje. In de ene bak zitten diverse voertuigen en schepjes om in de zandbak mee te spelen. In de andere bak zit een springtouw, speeltouw, ringspel en pionnen. Het meeste van deze speelgoed komt bij de Action vandaan.

In de stellingkast staat de collectie aan Bruder, diverse tractors, karren en een shovel. Gemakkelijk te pakken en handig opgeruimd. Deze stellingkast kocht ik bij de Praxis. De Brudervoertuigen kocht ik tweedehands via marktplaats en een gedeelte heeft mijn zoontje op zijn verjaardag gekregen.
Verder staat er nog een bakje met stoepkrijt in, zowel het bakje (wasknijperbakje) als het stoepkrijt heb ik gekocht bij de Action.

In de grote bak zitten diverse houten planken en stokken. De houten planken worden vaak gebruikt voor een weg of parcours in de tuin. De planken had mijn vriend over, heeft hij in stukjes gezaagd en kan mijn zoontje nu mee spelen. De bak is officieel een bak voor tuinkussens, deze kocht ik vorig jaar bij de Praxis.

We hebben twee schommels. De ronde schommel wordt vaak gebruikt door mijn zoontje om lekker te kunnen chillen en eventueel een filmpje op de tablet te kijken. Deze ronde schommel kocht ik in de aanbieding bij de Lidl. De ronde schommel is ook zeker een aanrader als je jonge kinderen hebt. Tijdens mijn werk als gastouder hadden we ook deze schommel, wat bij alle kinderen een groot favoriet was.
De andere schommel is een plankjesschommel waar mijn zoontje, of ik zelf, op kunnen schommelen. Deze kocht ik via bol.com.

De hangmat heb ik vorig jaar gekregen van Tropilex. Een heerlijke hangmat die we met veel plezier gebruiken.
De hangmatstandaard kocht ik vorig jaar bij Kampeerhal Roden, ook bekend als De Vrijbuiter.

Spelen met water.
We hadden ook een zwembad in de tuin. Een kleine simpele opblaasbare, niet te diep maar prima voor mijn zoontje om in te spelen. Te koop bij de Action, waar ze er ook een afdekzeil voor bij kopen. Een aparte bak er naast, zodat eerst de voeten daar in gaan, om zoveel mogelijk het water schoon te houden. Maar helaas was dat niet zo’n succes.
De watertafel kocht ik vorig jaar bij de Action en heeft dit jaar al voor vele speeluren gezorgd. In de andere bak zitten wat plastic dieren en een paar gietertjes, ook verkrijgbaar bij de Action.

Tent in de tuin.
Het zwembad was er al uit, aangezien dit geen succes was. We kochten een geweldige tent en deze staan nu op de plek van het zwembad. Zo kunnen we deze zomer heerlijk kamperen in onze eigen tuin.

Springen en chillen op de trampoline. 
De trampoline kocht ik dit jaar toen we verplicht thuis moesten zijn vanwege de Corona. Een kleine maar zeer fijne trampoline. Eerder twijfelde ik nog of die niet te klein was. Maar inmiddels ben ik wel blij met dit formaat. Het is groot genoeg voor mijn zoontje om alleen op te springen. Ik til hem gemakkelijk op, zodat ik de trampoline kan verplaatsen onder de overkapping. Zodat er tijdens regenachtige dagen toch nog gesprongen kan worden. De trampoline neemt niet veel ruimte in beslag, waardoor we niet gelijk de helft van de tuin kwijt zijn en er nu ook nog een zwembad in kan. En de trampoline wordt ook zeer regelmatig gebruikt als chillplek door me zoontje waar hij dan met zijn tabletje een filmpje kijkt en bijvoorbeeld wat fruit eet. Doordat hij op de trampoline in plaats van op het gras eet, heeft hij ook geen last van de hond die eten ook veel te lekker vindt.

Was buiten laten drogen.
Achter de buitendeur en naast de trampoline is nog een klein hoekje over waar de was kan drogen. Twee hangrekjes aan de schutting en een staand wasrek waar de was op kan drogen. Ik heb geen droger, maar met een staand hangrek lukt dat prima. De dekbedhoezen laat ik drogen over de deur heen. Buiten droogt het vaak sneller waardoor dat helemaal ideaal is. En als dat niet mogelijk is dan heb ik nog een grote bijkeuken waar de was ook gemakkelijk kan drogen.

Tuin
We hebben een klein stukje gras, wat voor veel plezier zorgt bij mijn zoontje en mijn hond. Gras is toch echt wel fijn om te hebben in je tuin. Speelt en lijkt net wat anders dan alleen maar tegels.
In de tuin staat een grote bessenstruik, waar we hopelijk heerlijk van kunnen smullen komende zomer.
De bramenstruik heb ik helemaal kort geknipt, maar is al weer groot gegroeid, hopelijk komen daar ook dit jaar lekkere bramen in.
De hartjesbloem komt bij mijn oma uit haar tuin, ondanks de vele verhuizingen doet hij het super in deze tuin. Alleen de plek is achteraf gezien niet zo goed, dus in het najaar verpoot ik deze nog.
De gerbera kocht ik afgelopen weekend bij de Aldi.
Rucola sla kocht ik eerder al bij de Aldi en is al heerlijk aan het groeien.
Verder staan er diverse kruiden die ik gebruik in de smoothies en hoop dat ze verder gaan groeien in de tuin. Een groot gedeelte hiervan hangt in de plantenbakken, die ik bij de Action kocht. De munt en peterselie groeien wel, maar de bassilicum wil op de een of andere manier niet groeien.

Tips voor dingen aanschaffen in je tuin.
– Let op aanbiedingen.
– Koop tweedehands via Marktplaats, de kringloopwinkel of via een weggeefhoek bij jou in de buurt op Facebook.
– Tuincentra’s zijn vaak erg duur, er zijn goedkopere winkels zoals Action en/of Kwantum. Het is maar net hoeveel je er aan uit wil geven, hoeveel je te besteden hebt en wat voor kwaliteit je wil.
– Heb je te weinig budget? Bekijk dan eens wat je niet meer gebruikt en zou kunnen verkopen.

Favoriete winkels.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn mijn favoriete winkels Praxis en Action. Bij de Xenos, Kwantum, Leen Bakker en Ikea kun je ook leuke producten kopen met een betaalbare prijs. Verder kan je natuurlijk naar een van de tuincentra’s of andere leuke winkels terecht voor leuke dingen in je tuin.