Evenementen in oktober.

Evenementen in oktober.

26 september 2018 0 Door Jeanet

Ik zocht voor je op welke evenementen er o.a. georganiseerd worden in oktober. Er zijn natuurlijk veel meer activiteiten die er te doen zijn, maar om alles in een blog te zetten wordt wel heel veel. Heb je aanvullingen, laat het gerust weten in een reactie, zodat anderen er toch over geïnformeerd kunnen worden.

Activiteiten in oktober, die meerdere dagen gehouden worden.
– 3 t/m 14 oktober: Kinderboekenweek.
Tijdens de kinderboekenweek, worden kinderen extra gestimuleerd om vaker te gaan lezen. Tijdens het 10daagse evenement worden er diverse activiteiten georganiseerd, in de bibliotheek, boekhandels en op scholen. Bij besteding van €10,- in de boekhandel krijg je een kinderboekenweekgeschenkcadeau. Kijk op de website van je bibliotheek, informeer bij de boekhandel bij je in de buurt of kijk op de website van de kinderboekenweek om te weten te komen welke activiteiten er bij jou in de buurt georganiseerd worden.

– 13 t/m 28 oktober: Week van het landschap.
In heel Nederland wordt van 13 t/m 28 oktober, de week van het landschap gevierd. Voor jong en oud worden er diverse excursies georganiseerd, waar je je kan laten verassen en de natuur kan ontdekken dichtbij huis. Zo kan je een wandeltocht maken, maar worden er ook diverse themadagen en workshops georganiseerd en kan je mee met de boswachter. Op de website kan je lezen welke activiteit er bij jou in de buurt georganiseerd wordt.

– Gehele maand: Tweedehands kledingmarkten.
In oktober worden er diverse tweedehands kledingmarkten georganiseerd. De zomerkleding kan worden opgeruimd en plaats maken voor de herfstkleding. Voordelig én duurzaam is het dan om tweedehandskleding te kopen. Voordeel van tweedehandskleding is dat het vaak goedkoper is en niet iedereen in hetzelfde loopt.  In de groep Uitjes in Nederland, deed ik een oproepje om in de reacties te zien welke kledingmarkten er zijn in oktober.

– Gehele maand oktober: Oktober Kindermaand.
Tijdens de Oktober kindermaand kunnen kinderen gratis in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe naar het museum, theater of de dansschool. Er worden diverse workshops, spannende speurtochten en diverse voorstellingen georganiseerd. Op deze manier kunnen kinderen op een leuke manier kennis maken met kunst en cultuur. Op de website vind je meer informatie over welke activiteiten er georganiseerd worden bij jou in de buurt.

– Gehele maand: activiteiten georganiseerd door Natuurmonumenten en/of Staatsbosbeheer.
De herfst is inmiddels begonnen. Een heerlijke boswandeling en op zoek naar kastanjes, eikels, paddenstoelen is dan natuurlijk ook een aanrader om te doen. Neem eens een kijkje bij de gratis activiteiten die je altijd kan doen, zoals een natuurspeeltuin, natuurgebied of een kinderboerderij. Op de website van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer kan je ook diverse natuurgebieden vinden, en kan je vinden welke activiteiten er door hun worden georganiseerd. Ze hebben een divers aanbod van activiteiten waarbij de natuur centraal staat.Verder heb ik voor jullie een aantal activiteiten per week op een rijtje gezet. Heb je nog toevoegingen, laat het dan gerust weten in een reactie. Zodat anderen het ook kunnen lezen en we op deze manier elkaar kunnen informeren en inspireren. 

1 t/m 7 oktober. 
-1 t/m 7 oktober: Week van de opvoeding.
De Week van de Opvoeding staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Het thema van dit jaar:  Opvoeden is samenspel. Opvoeden doe je niet alleen. Het is een samenwerking tussen onder meer ouders,  kinderopvang, scholen, sportverenigingen en gemeente. Het opvoeden van kinderen en jongeren is belangrijk maar soms best lastig. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. Ouders, medeopvoeders en professionals ontmoeten elkaar en wisselen gedachten uit. Het gaat om het bewust worden en uitspreken van opvoedvragen en vragen rondom het ouderschap die veel ouders hebben. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? In heel Nederland kun je tijdens de week workshops, webinars, lezingen of andere activiteiten bezoeken. Op de website kan je lezen welke activiteiten er bij jou in de buurt worden georganiseerd.

-4 t/m 6 oktober: In de wolken festival.
Het in de wolken festival is voor iedereen die zwanger is en/of jonge kinderen heeft. Diverse stands met meer dan 100 verschillende merken, deskundig advies, leuke activiteiten, gadgets, kraamzorg, verzorging en nog veel meer wat te maken heeft met zwangerschap en baby kan je vinden op het festival in de RAI. Shoppen, advies krijgen, lezingen krijgen, ervaringen uitwisselen, het kan allemaal tijdens het In de wolken festival. Het programma kan je vinden op de website.

– 4 oktober, maar ook 6 oktober: Dierendag
4 oktober is het dierendag. Diverse dierenartsen, kinderboerderijen, dierenambulance en andere plekken waar dieren altijd in het middelpunt staan, organiseren activiteiten om de dieren even extra in het zonnetje te zetten en/of je een kijkje te laten nemen achter de schermen.
De meeste activiteiten worden georganiseerd op zaterdag 6 oktober.

– 6 en 7 oktober: Weekend van de wetenschap.
Het weekend van de wetenschap is hèt landelijke evenement voor wetenschap en technologie! Op 6 & 7 oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren voor iedereen die wil kennismaken met wetenschap en technologie. Dit is dé kans om backstage te gaan en de wonderlijke wereld van de wetenschap te beleven! Diverse evenementen worden georganiseerd door heel Nederland, op de website kan je kijken welke activiteit er bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

8 t/m 14 oktober.
– 13, 14 en 17 oktober: Volg het pad van Flonkeringen bij het Boomkroonpad.
Staatsbosbeheer organiseert een nachtelijke speurtocht met kleine lichtpulsjes die je de weg wijzen. Volg in stilte het pad van flonkering en laat je leiden door een uniek lichtkunstwerk in de Drentse natuur. Het lichtkunstwerk is geïnspireerd door bestaande patronen in de natuur: de groepsintelligentie van een zwerm spreeuwen of vuurvliegjes. Op drie locaties op je route ontvouwen zich losstaande kunstwerken, door een samenspel van vele lichtjes. Daar is het zeker de moeite waard om even stil te staan. Meer informatie over lees je op de website van Staatsbosbeheer.

– 14 oktober: Appelfeest.
Op zondag 14 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van Toentje in de Oosterparkwijk de tweede editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 11 tot 17 uur kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud. Meer informatie kan je lezen op de website.

15 t/m 21 oktober.
– 20 oktober: Gezinsbeurs in Heerenveen.
Op zaterdag 20 oktober 2018 vindt de tweede editie van de gezinsbeurs ‘Dragen, spelen en meer!’ plaats. Op deze beurs vind je voor ieder wat wils op het gebied van (natuurlijk) ouderschap, dragen, speelgoed, kleding, ambachtelijk gemaakte producten, antroposofische artikelen en nog veel meer! De entree is gratis.

22 t/m 28 oktober: Herfstvakantie
– 23 t/m 28 oktober: Mega Indoor Springkussenfestival.
In de herfstvakantie wordt MartiniPlaza in Groningen omgebouwd tot het Mega Indoor Springkussen Festival. Diverse springkussens, rodeo stier, stormbanen, voetbalspelen en nog veel meer voor veel plezier voor jong en oud. Want niet alleen de kinderen mogen hier springen, ook de volwassenen mogen hier even weer kind zijn.

– 23 t/m 25 oktober: Speelparadijs Rodenburg.
In de herfstvakantie kunnen de kinderen zich vermaken op diverse springkussens, een megastormbaan, opblaaspelen. Voor de kleinsten is er zelfs een speciale “peuterarea”. Een speelparadijs voor de kinderen in de Rodenburghal in Leek.

– 25 t/m 27 oktober: Doe ’s Gek.
Het Doe’s Gek, is hét alles-kan-evenement voor kinderen van 4 t/m 11 jaar! Doe’s Gek! is een nieuw, spetterend kinderevenement met maar liefst 15.000m² kinderplezier onder één dak. Een evenement waar kinderen kunnen spelen, ravotten, dromen, fantaseren, dansen en leren. Tijdens Doe’s Gek worden er 12 kinderwerelden gecreëerd. Elke wereld herbergt zijn eigen kinderbelevenis. De computer-spelletjeshal, kermisattracties, hindernissen, bioscoop, springkussens, dinosaurussen en live optredens zorgen ervoor dat de dag om zal vliegen. Ook de LEGO stenen ontbreken niet op dit knotsgekke evenement. LEGO club de Bouwsteen vult maar liefst 5.000 m² met de meest waanzinnige zelfgebouwde bouwwerken. Uiteraard kun je hier ook zelf spelen met de gekleurde steentjes.
Het evenement is in de Ijselhallen in Zwolle, meer informatie lees je op de website.

– 26 oktober: Coole kids nacht.
Tijdens de coole kidsnacht 2018 openen culturele instellingen in Friesland tussen 17.00 en 21.00 uur hun deuren voor ouders met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Dit tijdstip, na de reguliere openingstijden, zorgt ervoor dat de kinderen het rijk “alleen” hebben in de musea en andere instellingen. Spannend en cool! Dit jaar is het thema ‘Vriendschap’. Meer informatie én welke culturele instellingen mee doen, lees je op de website.

Ben je op zoek naar activiteiten die je altijd kan doen? Of stond er niets leuks tussen?
Neem dan een kijkje op mijn website bij de categorie uitjes, voor gratis en betaalde uitjes die je het gehele jaar kan doen.  Via het menu, kan je sneller zoeken in je eigen provincie.

Uitjes in Nederland