Natuurwerkdag: elke eerste zaterdag in November.

Natuurwerkdag: elke eerste zaterdag in November.

1 november 2019 0 Door Jeanet

De natuurwerkdag is een leuke, gezellige én actieve dag voor het gehele gezin. Daarnaast is het ook nog eens gezond, want je bent bezig in de natuur en dat is goed voor je lichaam én geest. En je zorgt op deze manier voor de natuur, planten maar ook de dieren die in de natuur leven. 

Natuurwerkdag
Tijdens de natuurwerkdag worden mensen gestimuleerd om samen groen vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier dragen mensen iets bij aan het landschap bij hun in de buurt.

Het Nederlandse landschap is van grote maatschappelijke waarde: om in te wonen, te recreëren, te ondernemen. Van ecologisch en economisch belang. Maar het landschap is niet vanzelfsprekend; er is onderhoud nodig, inzet, om de kwaliteit ervan te behouden. Om dit te onderhouden zijn veel vrijwilligers nodig, aangezien er weinig geld voor beschikbaar is. Dankzij de inzet van al deze vrijwilligers worden wilgen geknot, houtsingels onderhouden, excursies verzorgd, bezoekerscentra bemenst, lesprogramma’s verzorgd, weidevogelnesten beschermd, nestkasten opgehangen, poelen opgeschoond, broeihopen voor ringslangen aangelegd, en nog veel meer. Kortom, vrijwilligers zijn onmisbaar voor de instandhouding van het Nederlandse landschap.

Naar buiten is goed voor lichaam én geest.
Volgens diverse onderzoeken is het goed om tijd in de natuur door te brengen. Door in de natuur te zijn geef je je hersenen de kans om even uit te rusten, in plaats van het constante multitasken wat het moderne leven eist. Daarnaast hebben de bomen een positieve invloed op de mens, het is namelijk bewezen dat het stress vermindert en een hoge bloeddruk verlaagt. De geluiden van de natuur brengt de mens weer tot rust. De geuren van de natuur zorgen ervoor dat de ademhaling vertraagt en angst wordt vermindert.
Door samen in de natuur met andere mensen bezig te zijn, ontmoet je andere mensen waardoor het ook op sociaal gebied een fijne activiteit is.

Aan de slag bij jou in de buurt.
In elke provincie worden er op diverse plekken activiteiten aangeboden. Ook aan de kinderen is gedacht, ook voor hun zijn er diverse activiteiten waarbij ze mee kunnen helpen. Zo kan je met het gehele gezin lekker de natuur in.
Op de website van natuurwerkdag kan je bekijken welke activiteit er bij jou in de buurt is, of er nog plek is voor jullie én of je je van te voren had moeten aanmelden.

Wij hielpen in 2017 mee bij de Kuzemerkooi in Oldekerk.

Natuurwerkdag 2017Vandaag werd door heel Nederland de grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen…

Gepostet von Jeanetblogt am Samstag, 4. November 2017