De boeken van Joseph Oubelkas, leren je hoe je dankbaar en gelukkiger kan zijn.

De boeken van Joseph Oubelkas, leren je hoe je dankbaar en gelukkiger kan zijn.

5 juli 2020 0 Door Jeanet

Joseph Oubelkas heeft 2 boeken geschreven namelijk het boek: 400 brieven van mijn moeder en het boek: Gezondheid, liefde, vrijheid. Ik heb inmiddels beide boeken gelezen en het is echt een aanrader voor iedereen om dit boek te lezen. Tijdens het lezen van deze boeken leer je dankbaar te zijn met de kleine dingen, zoals een bed, bank, de bloemen, de vogels en nog zoveel meer dingen die wellicht nu voor jou vanzelfsprekend zijn, maar die voor een ander totale luxe zijn. Door dankbaar te zijn, ontstaat er meer geluk waardoor je op een gelukkigere manier in het leven gaat staan. Meer over de boeken vertel ik kort in deze blog, want eigenlijk zou je de boeken gewoon moeten lezen. Het is eigenlijk niet in een blog samen te vatten hoe inspirerend en motiverend deze boeken zijn.  

De eerste keer dat ik het boek zag was tijdens mijn werk in de jeugdgevangenis. Een van de jongeren las dit boek en vertelde me erover. Het wekte mijn interesse en ik schreef de titel op. Toen ik thuis kwam te zitten kreeg ik van diverse mensen de tip om dit boek te lezen. Ik vroeg het aan bij de bibliotheek en nu ik ze heb uitgelezen komen ze op mijn verlanglijstje van boeken die ik nog wil kopen/krijgen voor op mijn eigen boekenplank. Zodat ik het boek gemakkelijk nog eens weer kan pakken en/of kan uitlenen aan een ander om een ander er mee te inspireren.

Beide boeken zijn dikke boeken van bijna 400 pagina’s, maar de boeken lezen fijn weg. Vaak moest ik me er toe zetten om te lezen (dat is bij elk boek zo), maar als ik dan eenmaal aan het lezen was wou ik het boek eigenlijk het liefst uitlezen. En toen het boek uit was, baalde ik ervan dat ik niet nog meer kon lezen. Boeken die me enorm hebben geïnspireerd, die zorgden voor een glimlach op me gezicht en een verandering in mijn mindset.

Het boek: 400 brieven van mijn moeder.
Joseph Oubelkas wordt op 24 jarige leeftijd zonder bewijs of onderzoek veroordeelt tot 10 jaar celstraf in Marokko. Ondanks de fouten in het vonnis en de conclusie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen enkel bewijs richting Joseph is, zit hij toch 4,5 jaar vast in de gevangenis in Marokko. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis krijgt hij prachtige brieven van zijn moeder. Zijn moeder steunt hem énorm, inspireert hem, motiveert hem en zorgt er voor dat hij ondanks zijn onterechte straf niet somber wordt. Door de brieven van zijn moeder, ontwikkeld Joseph zich op een prachtige manier en inspireert en motiveert hij hiermee ook andere gevangenen. Hij doet mooie dingen in de gevangenis en maakt een positieve indruk en verandering bij vele mensen.

De brieven heeft hij bewaard en in zijn boek kan je lezen hoe hij zijn leven in de gevangenis heeft geleefd, lees je de brieven die hij kreeg van o.a. zijn moeder en lees je hoe het komt dat hij in plaats van 10 jaar 4,5 jaar vast moest zitten.

Twee, van de vele, prachtige inspirerende teksten uit zijn boek:
Het liefde kent vele drempels die je over moet. Meestal word je ervoor gewaarschuwd. Maar ieder mens struikelt eens in zijn leven over een onzichtbare drempel. Daarna sta je op en loop je verder, en zie je tussen de donkerste wolken toch een stukje hemelsblauw en bloemen die bloeien in hun volle schoonheid.

Wie nooit vreugde heeft gekend, zal ellende en verdriet moeilijk de baas kunnen. Maar kind, onthoud ook: Wie geen ellende en verdriet heeft gekend, zal nooit weten wat vreugde is.

Het boek: Gezondheid, liefde, vrijheid.
In dit boek lees je hoe Joseph zijn leven leeft nadat hij vrij was. Hoe hij geniet van zijn vrijheid, zijn leven gaat leven en zijn levenslessen vanuit de gevangenis meeneemt buiten de gevangenis.  Joseph besluit zijn verhaal te willen delen, al is het maar om 1 iemand te inspireren. Inmiddels inspireert hij vele mensen met zijn boeken, maar ook met diverse lezingen.

Af en toe wordt er teruggeblikt naar een stukje uit het vorige boek erg fijn om dit even weer opnieuw te lezen en aan de positieve dingen te worden herinnerd. Maar je zou deze stukjes ook over kunnen slaan, als je bijvoorbeeld het vorige boek vlak daarvoor hebt gelezen.

Twee, van de vele, inspirerende teksten uit zijn boek:
De wereld is als een grote speeltuin waarin ik ongelimiteerd mag rondbanjeren zonder enige restrictie en zonder dat iemand vraagt waar ik naartoe ga. Ik ben vrij en mag weer gaan en staan waar ík wil. Ik mag weer doen wat ík wil. Zoveel keuze!

Iedereen jong en oud heeft een verhaal. Iedereen ondervindt weleens een moeilijk of ingrijpend moment in zijn of haar leven waar hij of zij niet om heeft gevraagd. dat het een dag is geworden, die als de dag van gisteren kan worden teruggehaald en in gedachten minuut voor minuut wordt afgespeeld alsof het is weer gebeurd, al is het een jaar, 10 jaar of nog langer geleden. door een ziekte, ongeluk, verlies, gevangenschap, scheiding of andere drastische verandering. Het kan iedereen overkomen. Dat maakt ons allen gelijk, ook al gaat ieder voor zich er anders mee om. Ik klop mezelf niet op mijn borst door te vertellen wat ik heb doorstaan. Het gaat namelijk niet om een ervaring die minder erg of erger is, het gaat om die intensiteit, om de gewaarwording, waardoor het voor die persoon een uitwisbare dag is geworden. Ik vertel hoe ik me ervan bewust ben geworden een sterke moeder te hebben die er altijd voor me is. Ik blijf ieder ander ook zo’n moeder heeft, of een collega, vriendin of ander familielid.
Anderen kunnen je inspireren, kijk hoe de ander iets heeft meegemaakt en daar sterker uit is gekomen. Blijf naar die bronnen van inspiratie zoeken, telkens opnieuw, want het leven is een continu leerproces. Tot aan de laatste dag van je leven heeft je geest inspiratie nodig, net zoals de dagelijkse verzorging van het lichaam heeft

Meer boeken die me hebben geïnspireerd lees je in de blog: Boeken die mij hebben geholpen mezelf te ontwikkelen.

Ik schreef al eens eerder een blog over het boek: 400 brieven aan mijn moeder. Maar aangezien ik ze nu beide heb gelezen, wou ik toch nog een nieuwe blog over beide boeken schrijven.