Gastblog: LOES, neemt de kinderen mee de natuur in.

Gastblog: LOES, neemt de kinderen mee de natuur in.

10 april 2018 0 Door Jeanet

Vandaag is het Nationale buitenlesdag.
LOES volg ik al een tijdje op Facebook en in het kader van de buitenlesdag heb ik hun gevraagd om een blog te schrijven over wat ze doen. In deze blog kan je meer lezen over hoe LOES de natuur in gaat met de kinderen.

Wie zijn LOES.
LOES bestaat uit twee dames: LOnneke en ESther.

Wat doet LOES.
LOES neemt kleine groepjes kinderen 
o.a. mee naar het Wad, het bos, op avontuur, naar de boerderij, een eiland, het strand of op Ontdekkingsreis. Kortom: LOES neemt je mee naar buiten! En waarom nemen wij kinderen mee naar buiten? Omdat buiten in onze ogen de allerbeste plek is om plezier te hebben, waar je samen kunt spelen, waar je je terug kunt trekken in je eentje, waar je kunt rennen, vliegen en vallen, waar je klein kunt zijn, waar je groot mag zijn, waar je vies mag worden, waar je alles kunt ruiken, proeven, voelen en zien! Buiten leren wij kinderen kijken, ook al denken kinderen dat er “niks” is. LOES houdt van “niks”, want dan moeten de kinderen (en wij ook) weer gaan fantaseren, buiten je eigen kaders denken en mogen we vrij bewegen.

Waar werkt LOES.
Onze bestemming verschilt per keer, dat is maar net waar we zin in hebben, wat de weersvoorspellingen zijn, hoe oud de kinderen zijn.

De kinderen kennen elkaar vaak niet, maar dat is geen probleem!
Het leuke van groepjes kinderen die elkaar niet kennen is dat ze elkaar moeten gaan ontdekken, er ontstaan prachtige vriendschappen voor een dag, je vindt overeenkomsten met een ander waar je anders misschien wel niet voor gekozen zou hebben.

Inspelen op wat de omgeving maar ook de kinderen te bieden hebben.
De sfeer in de groep is een belangrijke factor bij LOES. Wij kijken niet alleen naar wat de omgeving ons te bieden heeft, maar ook wat ieder kind ons te bieden heeft! De 1 verzint een leuk spel, de andere ontdekt alle mooie klimbomen en weer een ander zit constant te wroeten in de aarde op zoek naar beestjes! 

Ter plekke bedenken we wat we gaan doen. 
Bij LOES staat nooit van 
tevoren vast wat we gaan leren, wel hebben we van alles in ons hoofd wat we op die plek zouden kunnen gaan doen en leren. De enige vaste dingen die we mee hebben is de Ontdekkoffer met genoeg loeppotjes en de zoekkaarten. De loeppotjes vormen weer een veilige basis voor kinderen die liever geen beestjes aanraken, maar ze wel goed willen bekijken. Vaak worden de loeppotjes gevuld met hun eigen gevonden schatten! 

De natuur zien, ervaren en beleven. 
LOES vindt het belangrijk dat kinderen de natuur gaan zien en dat ze ervaren wat de omgeving hen te bieden heeft. LOES leert de kinderen van alles over beestjes, planten, bomen 
etc, maar ook wat je met de materialen kunt doen die je vindt (fantasie beesten maken, kleien, kleuren etc). We prikkelen de kinderen de hele dag door, maar zonder dat ze overprikkeld raken. 

Moe, voldaan en vol indrukken naar huis. 
Een dag is voorbij wanneer wij merken dat het genoeg is, een hele dag buiten is namelijk best vermoeiend! Moe, voldaan en vol energie voor een volgende 
LOESdag komen wij weer thuis! Niks is mooier dan kinderen met vieze handen, fysiek moe, maar met een grootse glimlach weer thuis afzetten! 

Wie weet tot ziens op een LOESdag!

Voor een impressie met foto’s kunt u naar onze Facebookpagina.

Groetjes LOES

*  Elke dinsdag plaats ik een gastblog. Om anderen ook een mogelijkheid te geven om anderen te informeren of te inspireren. Mensen kunnen mij berichten, maar zoals nu vraag ik ook wel eens mensen om een gastblog te schrijven.
Wil je ook graag een gastblog schrijven of weet je een leuke tag? Neem dan gerust contact met me op.