De Peuterspeelzaaltag

De Peuterspeelzaaltag

17 april 2018 0 Door Jeanet

Eerder vulde ik de Kinderopvangtag in. En nu kan je ook de peuterspeelzaaltag lezen. Malou bedacht de Peuterspeelzaaltag én vroeg of ik hem ook in wou vullen. Door de tag kom je meer te weten over waarom we hebben gekozen voor de peuterspeelzaal en hoe ons zoontje het op de peuterspeelzaal doet.

Waarom heb je ervoor gekozen om je kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan?
Toen ik hem opgaf voor de peuterspeelzaal werkte ik nog volledig als gastouder. Door mijn werk als gastouder, was ik altijd thuis en was hij altijd bij mij. Het leek ons daarom verstandig dat hij in een klein groepje alvast kon leren zonder mij te zijn.
Inmiddels ging hij ook 1 dag in de week naar het kinderdagverblijf, dat hadden we bij opgave nog niet bedacht namelijk. Maar toch vonden we het nog steeds handig dat hij naar de peuterspeelzaal zal gaan. Hij kon op deze manier alvast leren en wennen in een klein groepje, hoe het straks op school zal gaan.
Nu ik niet meer volledig werk als gastouder, blijf ik het nog steeds een fijne keus dat we hebben gekozen voor de peuterspeelzaal. Bij de peuterspeelzaal zijn meer leeftijdsgenootjes en leert hij alvast hoe het is om naar school te gaan. Zodat het straks hopelijk niet een hele grote stap is om naar de basisschool te gaan.

Hoe oud was je kind toen hij of zij voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging?
Hij was 2 jaar toen hij voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging.

Hoe vond je kind zijn of haar eerste dag?
De eerste dag mogen de ouders altijd mee kijken. Hij ging zijn gang, maar kwam af en toe wel even bij mij om te kijken of ik er nog was.
De eerste 4x moest ik hem weer ophalen rond fruit eten. Daardoor is er besloten om in plaats van November maar in Januari te starten. November en December zijn namelijk drukke maanden op de peuterspeelzaal, waardoor het niet handig is als er een kindje nieuw is en nog wat moet wennen. De leidsters hebben dan op dat moment niet de extra tijd en aandacht die een kindje dan nodig heeft én de kinderen zijn drukker aanwezig.
In Januari is hij toen weer opnieuw gekomen en sindsdien heb ik hem nog niet eerder op hoeven halen.

En hoe vond jij het?
Ik was vooral erg trots op hem dat hij gelijk zo lekker ging spelen. Nieuwe en onbekende omgevingen zijn vaak erg spannend en dan zoekt hij veiligheid bij mij.
Ik was erg teleurgesteld in de peuterspeelzaal, dat ze hem wel hebben laten komen maar er eigenlijk geen tijd en aandacht was voor een nieuwe aanmelding. De juffen kunnen hier niets aan doen, doordat de organisatie dit verplicht. Maar goed, het ene kind zou misschien geen probleem hebben en gelijk lekker mee kunnen draaien waardoor er dan toch wel gelijk gestart kan worden in November. Geen een mens is hetzelfde.
De eerste keren in Januari heb ik vaak gedacht dat ze me weer zouden bellen, maar vol trots kan ik zeggen dat dat niet meer nodig geweest.

Wat doet je kind het liefst op de peuterspeelzaal?
Tijdens het brengen mogen de kinderen altijd nog even iets doen samen met de (groot)ouder. Hij speelde in het begin het liefst met de klei, maar op dit moment zijn de diertjes favoriet.

Staat je kind vaak vooraan, of is hij of zij wat meer afwachtend?
Ik denk dat hij op de peuterspeelzaal wel afwachtend is. Maar eigenlijk heb ik geen idee hoe hij is tijdens activiteiten op de peuterspeelzaal als ik er niet ben.

Is je kind veranderd sinds hij of zij op de peuterspeelzaal zit?
JA! Hij heeft enorm veel geleerd, vol trots gaan de geknutselde werkjes mee naar huis. Zo leuk om te zien hoe hij de kinderen uit zijn groep met veel enthousiasme herkent als we ze tegenkomen in het dorp. De verhalen die hij verteld zijn erg leuk om te horen. En zijn jas kan hij ineens zelf aan doen, thuis wou hij dat niet van me leren.

Heeft je kind beste vriendjes of vriendinnetjes?
Zijn neefje zit ook bij hem in de groep. In het begin was het eerst zijn neefje zoeken en dan was het goed en klaar. Maar nu hoor ik hem in de ochtend ook andere namen benoemen met wie hij wil gaan spelen en is hij niet meer zo gefocust op zijn neefje. Vriendjes en vriendinnetjes heeft hij naar mijn idee wel.

Heeft je kind al een speelafspraakje gehad?
Begint dat al op de peuterspeelzaal? Uhm… nee dus. Maar als hij dat wil kan dat vast geregeld worden. Al vraagt hij wel eens, mama mag ik met (naam) spelen? Wie weet komt dat nog, maar naar mijn idee is dat bij ons op de peuterspeelzaal nog niet zo ter sprake.

Kijkt je kind al uit naar de basisschool?
Hij zit nog maar net op de peuterspeelzaal en gaat er altijd met veel plezier heen. Hij weet wel van de bassischool, doordat we er wel wat opvangkinderen heen brengen, maar er naar uit kijken is hij nog te jong voor denk ik.

* Tags zijn vragenlijstjes die door verschillende bloggers worden ingevuld. De kinderopvangtag, de Liebster Award en de Thuiswerktag vulde ik eerder al in. En zelf bedacht ik de Voorleestag, die ik natuurlijk ook invulde.
** Malou bedacht deze peuterspeelzaaltag. Haar antwoorden op de vragen kan je natuurlijk lezen op haar eigen blog.  Malou schrijft blogs over de dingen die ze doet met haar kinderen, hoe haar kinderen opgroeien en wat haar kinderen doen.  De blogs gaan dus grotendeels over haar kinderen.
Wil je ook graag deze peuterspeelzaaltag invullen, wel zo leuk dat je dan vermeld dat je via mij deze tag hebt gevonden én dat Malou deze tag heeft bedacht.
*** Elke dinsdag plaats ik een gastblog of een tag. Op deze manier kan je meer lezen van andere bloggers, door hun ingevulde tag te lezen of door hun gastblog bij mij te lezen. Door deze manier geef ik anderen ook een mogelijkheid om anderen te informeren of te inspireren.
Wil je graag een gastblog schrijven of weet je een leuke tag? Neem dan gerust contact met me op.

Gaat jou kind ook naar de peuterspeelzaal?