Cadeautips voor het hele gezin.

Cadeautips voor het hele gezin.

18 november 2019 0 Door Jeanet

Cadeau’s bedenken, iets wat soms best lastig is. Kinderen hebben al veel speelgoed én volwassenen hebben vaak ook al veel spullen. En kopen om het kopen is natuurlijk ook wel erg zonde. In deze blog vertel ik je over de 4 cadeautjes regel. Daarnaast heb ik ook een aantal cadeautips per cadeautjesregel neergezet voor kinderen maar ook volwassenen. Deze blog is handig voor in de decembermaanden, maar ook zeker als je voor een verjaardag nog geen cadeautje weet.

4 cadeautjesregel.
De vier cadeautjesregel heel eenvoudig, overgewaaid uit Amerika en heet oorspronkelijk ‘the four gift rule’ genoemd. Deze regels helpen je bij het bedenken van een cadeau.

1. Iets wat diegene wil hebben.
2. Iets wat diegene nodig heeft.
3. Iets wat diegene kan dragen.
4. Iets om te lezen.

Als je bijvoorbeeld met het gezin cadeautjes doet voor Sinterklaas of Kerst is dit helemaal handig, want zo heeft iedereen even veel cadeau’s. Kinderen kijken vaak naar de hoeveelheid cadeau’s en vergelijken met anderen, als een ander meer heeft kan dat voor teleurstelling zorgen. Kinderen zien namelijk niet dat sommige cadeau’s duurder zijn.

Cadeautips voor kinderen. 
1. Iets wat diegene wil hebben.
De meeste kinderen weten heel goed te benoemen wat ze willen hebben, dus dit is vaak wel gemakkelijk te vervullen. Vooral bij kinderen is deze regel wellicht te verdraaien naar iets om mee te spelen oftewel speelgoed.
Weet je kind het toch niet zo goed? Ga dan langs een speelgoedwinkel en bekijk wat er allemaal is. Of maak een verlanglijstje met plaatsjes uit een van de speelgoedboeken.
Een aantal cadeautips: duplo, lego, playmobil, klei, blokken, dieren, auto’s keukenspeelgoed, trein. Deze cadeau’s kan je elke feestdag weer uitbreiden, waardoor het langer mee gaat en voor langer speelplezier zorgt. Kinderen hoeven namelijk niet veel speelgoed te hebben, hoe minder speelgoed ze hebben, hoe meer spel er zal zijn.

2. Iets wat diegene nodig heeft.
Dit is soms een wat lastigere, maar wat had je anders ook gekocht?
Een aantal cadeautips, knutselspullen zoals papier, stiften en stickers, schoolspullen zoals een broodtrommel of drinkbeker voor naar school, fietsspullen zoals een fietslamp of een krat voor op de fiets, een sleutelhanger voor aan de fiets of sleutel.

3. Iets wat diegene kan dragen.
Kleding is ook een leuk cadeau. Dit kan bijvoorbeeld een lekkere warme trui, een pyjama, pantoffels of verkleedkleren zijn.

4. Iets om te lezen.
Een leuk prentenboek, een boek om zelf te lezen, een informatief boek bijvoorbeeld een atlas. Boeken zijn er voor jong én oudere kinderen. Ik heb diverse blogs geschreven over boeken. Leuke boeken die ik zeker anderen aan raad zijn het zoekboek De Gele ballon, Saartje wil een taartje het boek waar kinderen ook lekker bij mogen bewegen, Ssst de Tijger Slaapt een boek waarbij je samen moet blazen, aaien en zo helpt de tijger te laten slapen én het boek De spin die het te druk had het favoriete boek toen me zoontje nog wat jonger was. 

Cadeautips voor mannen.
1. Iets wat diegene wil hebben.
Mannen weten vaak helemaal niet wat ze willen hebben, dat maakt het vaak nóg lastiger. Wil je man niks hebben? Bedenk dan dat hij misschien wel iets nodig heeft. Cadeautips zie je daarom bij cadeautjesregel 2.

2. Iets wat diegene nodig heeft.
De meeste mannen zijn handig in huis én er is dan ook vaak wel een of ander gereedschap wat ze nog graag willen hebben voor al die klussen die ze doen. Of kan je man heerlijk én met plezier koken, dan is misschien een nieuwe pan een goed cadeau. Daarnaast hebben mannen vaak wel hobby’s zoals gamen, mountainbiken, vissen of boksen. Hierbij is er ook vast iets wat ze nog ontbreekt en wat je daarvoor nog kan kopen.
Andere tips zijn bier (of andere drank die hij graag drinkt), nootjes (of andere lekkernij die hij graag eet), fotoproduct met foto van jullie gezin of de kinderen zoals sleutelhanger voor aan zijn sleutelbos, een nieuwe broodtrommel voor mee naar het werk, een nieuwe tas voor mee naar het werk, een nieuw telefoonhoesje of een nieuw geurtje. Nog steeds geen idee? Dan is er wellicht nog iets wat hij kan dragen.

3. Iets wat diegene kan dragen.
Een strijkvrij overhemd, vrolijke sokken, een nieuwe trui, een nieuwe broek of nieuwe boxershorts. Mannen kopen vaak minder vaak kleding dan vrouwen, dus er is vast wel iets wat nodig gekocht moet worden voor de man.

4. Iets om te lezen.
Boeken sommige mannen vinden er niks aan, andere mannen lezen ze graag. Leest je man niet graag? Dan is wellicht een informatief boek of tijdschrift over zijn interesse een goed idee, zoals vissen, vogels, sport, koken of iets anders waarin de man is geïnteresseerd.

Cadeautips voor vrouwen.
1. Iets wat diegene wil hebben.
Vrouwen weten soms heel graag wat ze willen hebben. Alhoewel er ook steeds meer vrouwen aan het minimaliseren zijn, waardoor het verlanglijstje steeds korter wordt. En als vrouw kopen we eerder wat voor de kinderen, dan voor ons zelf. Nu is het de tijd om na te denken én te kopen (mits het binnen het budget is) wat je écht graag zou willen.
Een aantal cadeautips zijn: een uitwisbaar notitieboek en/of post its van Bambook handig voor al die notities, het boek van Vertellis waar je elke dag op kan schrijven waar je die dag dankbaar voor bent, een leuke film op dvd of een netflix abonnement, airpods zodat er tijdens het luisteren met oordopjes in geen draad in de weg zit, lekkere reep chocolade, een fijne theemok of een heerlijke plaid voor op de bank. 

2. Iets wat diegene nodig heeft.
Het lastige is soms dat je toch iets kiest wat voor het gehele gezin ten goede komt in plaats van écht voor jezelf te kiezen. Want vaak zijn toch de vrouwen die voor het gehele gezin de cadeautjes kopen én ook voor hunzelf. Bedenk wat je eigenlijk al zou kopen, dan is dit het ideale moment.
Je favoriete geurtje die bijna op is, een dopper drinkfles voor tijdens het werken/sporten of onderweg, een thermosbeker voor thee in de auto naar het werk of een nieuwe agenda voor komend jaar. Er is vast wel iets wat je nog nodig hebt.

3. Iets wat diegene kan dragen.
Vrouwen kopen vaker kleding dan mannen. En de kledingkast van vrouwen is  dan vaak ook al overvol. Toch kan er altijd wat bij of je kiest ervoor om daarna het kledingstuk wat je eigenlijk niet draagt weg te doen. Een warme sjaal, een leuke trui, een badjas voor de ochtenden dat je nog even chill kan doen, sokken, sportkleding of lekkere warme sloffen voor in huis. 

4. Iets om te lezen.
Voor lezen moet je natuurlijk tijd nemen, écht even tijd voor jezelf. Ik heb diverse boeken gelezen die me in mijn persoonlijke ontwikkeling erg hebben geholpen én die ik anderen dan ook graag aanraad om te lezen.
Een tijdschrift kan je vaak gemakkelijk even pakken en lezen, een fijne optie ook voor als je weinig tijd hebt om te lezen.

Cadeautips waar het hele gezin wat aan heeft. 
Er zijn natuurlijk ook diverse cadeau’s waar het gehele gezin wat aan heeft.
Een gezelschapsspel zoals de Kroko Loko of als je wat oudere kinderen hebt Kolonisten van Catan.  Een dvdspeler, Netflixabonnement of Google Chromecast (die de filmpjes van de tablet doorstreamen naar de tv) voor vele uurtjes achter de buis. De Google Home Mini die alle vragen van je kinderen kan beantwoorden én muziek af kan spelen in het huis. 

Nog steeds geen idee?
Heb je nog steeds geen idee? Kies dan voor een cadeaubon. Een cadeaubon is wellicht minder leuk om te geven, maar een cadeau waar diegene die het krijgt niet blij mee is is nog minder leuk. Met de cadeaubon kan diegene zelf kiezen wat hij/zij wil hebben én heeft diegene ook echt wat aan zijn cadeau.

Inkooptips.

Als je iets leuks ziet, kan je dit natuurlijk ook vooraf al inkopen. Dit scheelt je vlak voor de feestdag een hoop inkoopstress. Door op de aanbiedingen te letten scheelt het je ook nog eens geld. Onthoud alleen wel wat je koopt, zodat je niet teveel of dubbele cadeau’s koopt.

De Kruidvat, Trekpleister, Lidl én Aldi verkopen regelmatig het gehele jaar door erg leuk speelgoed. Maar de Action, Hema,  hebben ook het gehele jaar erg leuk speelgoed in hun assortiment. Verder zijn er in diverse steden/dorpen leuke (unieke) winkels voor leuke cadeaus, zoals ToverboomSostrene Grene, Label en Zo, Educadora en Flying Tiger. In een blog die ik eerder schreef over Winkelen in Groningen, kan je ook nog diverse winkeltips vinden. 
Bol.com heeft natuurlijk online heel veel producten én diverse acties, hierdoor kan het zijn dat je alles in 1x gemakkelijk en snel besteld én geleverd hebt.

Maar kies niet alleen voor online winkelen, ga ook naar de stenen winkels. Want als we alleen maar online zouden kopen, dan zijn er over een aantal jaar steeds minder stenen winkels.

Tweedehands is wat mij betreft ook een prima optie. Er is veel wat in andere huizen teveel/over is, waar anderen nog veel plezier mee kan hebben. Op marktplaats, diverse Facebookgroepen, rommelmarkt én tijdens Re-cycle Sint kan je diverse tweedehands cadeautjes kopen. Vaak scheelt het je veel met de originele prijs én het is duurzamer doordat het wordt hergebruikt in plaats van weggegooid.

Er uit wat je niet gebruikt.
Bekijk regelmatig je huis wat wordt eigenlijk niet gebruikt en kan er wel verkocht worden? Door dit van te voren te doen, kan je dit een spaarpotje opleveren voor de cadeaus die gekocht gaan worden.
Minder spullen zorgt vaak voor meer rust in huis, wat weer zorgt voor meer rust in je hoofd.