Knutsel-, cadeau-, én activiteitentips voor moederdag.

Knutsel-, cadeau-, én activiteitentips voor moederdag.

29 april 2020 0 Door Jeanet

Moederdag 2020, een jaar waarin we geen knutselwerkjes van de kinderen krijgen die ze hebben gemaakt op school. Best jammer, want dit zijn naar mijn mening toch echt wel de allermooiste cadeaus. Hoe mooi zou het daarom zijn dat dit jaar de papa’s met de kinderen aan de slag gaan. Maar ik weet ook dat er vele papa’s zijn die dit niet zullen doen en we het daarom als moeder zelf moeten gaan doen. Ondanks dat het een commerciële feestdag is, zou het toch jammer zijn als er geen aandacht aan zou worden besteed. In deze blog heb ik tips voor een cadeau wat je door je kind kan laten knutselen, door je kind kan laten kopen en met je kind kan doen op moederdag. Je kan deze blog natuurlijk ook doorsturen als hint naar je partner.

Zorg voor gezelligheid, écht contact met elkaar, écht aandacht voor elkaar en maak mooie herinneringen. Aandacht is onbetaalbaar en niet te vervangen door materialen. Wees dankbaar dat je mama mag zijn én probeer niet alleen op moederdag maar elke dag dat je mama mag zijn te genieten. Moeder zijn is niet vanzelfsprekend, moeder zijn leer je door te doen en ja moeder zijn is soms ook énorm pittig.

Nu is het natuurlijk lastiger om met je kind naar de winkel te gaan. Er wordt afgeraden om met kinderen naar de winkel te gaan. Kies hierbij zelf wat goed voelt voor je wel/niet naar een winkel of kies voor een webshop en laat het thuis bezorgen.

Knutseltips voor een moederdagcadeau.
Helaas dit jaar geen knutsel vanuit school. Dus moeten we zelf aan de slag of enorm hopen dat iemand anders iets leuke gaat maken met je kind voor jou. Is je kind al wat ouder dan kan je ook aan je kind zelf vragen wat hij/zij wil maken en wat hij/zij daar dan voor nodig heeft. Eigen bedachte creaties zijn natuurlijk het allermooist.

1. Hart gevuld met tulpen of een kunstwerk.
Een gemakkelijk knutselwerkje met materialen die iedereen wel in huis heeft. We maakten dit al eerder, in het begin van de Coronatijd. Een hangt bij ons op het raam, een ander in het fotorek en we verstuurden er een aantal naar mijn zoontje zijn oma’s.
Knip een hartje uit een A4 papier. Je zou er ook voor kunnen kiezen om je kind verf of kleurpotloden/stiften te geven en op zijn/haar eigen manier het hart te versieren.
Voor de tulpen: Leg op een bordje verf neer, je kan er voor kiezen om een of meerdere kleuren te gebruiken en laat je kind met de vork in de verf gaan. De vork daarna op het papier neer zetten en er weer afhalen, net als met stempelen, dit is dan de bloem. Daarna met groene stift of wasco een lijn er onder tekenen als steel.

2. Canvas hart.
Hiervoor heb je een schildersdoek nodig. Op het schildersdoek kan je op diverse manieren een hart, de tekst mama of een andere vorm maken, met schilderstape of door er een sjabloon van papier op te plakken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen vorm te doen, maar het schildersdoek te laten zoals het is.
Doe je kind een verfschort aan en geef je kind  daarna de verfbenodigdheden. Natuurlijk is er bij een bord met verf en kwasten nodig, maar auto’s en/of ander voorwerpen erbij geven zorgt voor ander effect en zijn ook zeker aan te raden. Het is hier vaak een succes om te gebruiken met verven. Laat je kind zijn/haar gang gaan, beïnvloed hem/haar niet. Geef alleen extra verf als dat nodig is. Daarna laten opdrogen en daarna je sjabloon of schilderstape eraf halen. Nog even inpakken en klaar is je cadeau.

3. Tekening op textiel.
Een zelfgemaakte tekening van je kind op een t-shirt, kussensloop, keukenshort, ovenhandschoen of sokken. Hiervoor heb je textielstiften nodig en het textielobject waar je je kind op wil laten kleuren. Een t-shirt en kussensloop is voor jonge kinderen wat lastiger omdat het dun is en daardoor wat sneller beweegt/kreukelt. Een ovenhandschoen is wat dikker en daardoor wat gemakkelijker op te tekenen.
Je kan er ook voor kiezen om een wit kledingstuk, kussensloop, ovenhandschoen o.d. wat je al hebt in plaats van een nieuwe te kopen. Elke keer als je het aantrekt of gebruikt zal het je herinneren aan deze moederdag.

4. Tekening op servies.
Koop nieuw bordje, glas, mok zonder print in een witte kleur én koop de speciale stiften voor glas/proselein.
Laat je kind met de stiften een tekening maken op het desbetreffende stuk servies wat je gekleurd wil hebben.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om servies uit je kast te pakken, scheelt je weer kosten. Elke keer als je het gebruikt zal het je herinneren aan deze moederdag.

5. Waxinelichthouder
Bewaar een glazen pot of vraag in je omgeving om een glazen pot. Laat je kind deze glazen pot verven. Even opdrogen, waxinelichtje erin en zo heb je een waxinelichthouder met een uniek gemaakt kunstwerk van je kind.

Cadeautips die je zelf door je kind kan laten kopen. 
Inmiddels ben ik minder materialistisch ingesteld en kijk ik met cadeau’s vaak of de ander er écht wat aan kan hebben of dat het op kan. Dus geen prulletjes, kopen om het kopen o.d.. Kijk bij een cadeau wat je al een tijdje graag wilt hebben, maar nog niet hebt gekocht of wat je nog écht nodig hebt. Het gaat voor mij niet om de prijs, maar om het verhaal achter het cadeau. Een cadeau kan je zo duur/goedkoop maken als je zelf zou willen.

1. Bloemen
Ga samen naar de bloemenwinkel en laat je kind een bloemen uitzoeken en vraag de bloemist er een boeket van te maken. Of ga naar de tuincentra en laat je kind daar bloemetjes voor in de tuin uitzoeken zodat je er nog lang naar kan kijken en samen van kan genieten.

2. Servies
Wil je nog gebaksbordjes, nieuwe theemokken of glazen? Laat je kind deze dan uitkiezen en laat je verassen over de keuze van je kind. Ook als dit niet je smaak is, accepteer de keuze van je kind. Elke keer als je het zal pakken, zal het je herinneren aan dat je kind het voor jou heeft uitgezocht.

3. Notitieboekje.
Notities we maken het enorm veel. Ik ben zelf erg blij met mijn uitwisbare notitieboek en de uitwisbare post-its van Bambook. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor eentje van papier. Kies eentje met een beschrijfbare voorkant en laat je kind de voorkant inkleuren.

4.Sieraad
Een nieuw armbandje, een bedel voor aan je ketting/armband of een ring. Ga samen naar de juwelier en laat je kind de sieraad uitzoeken. Tip, laat je kind kiezen uit 3 opties die passend zijn voor jou budget.

5. Gezelschapsspel
Een spel speel je samen. Laat je kind zelf een gezelschapsspel uitkiezen die je daarna samen kan spelen. Elke keer als je het spel speelt zal je herinnert worden aan dat je kind dit spel koos voor moederdag. Is je kind nog wat jong, laat hem dan kiezen uit bijvoorbeeld 3 spellen. Spellen die bijvoorbeeld leuk zijn om te kopen/krijgen zijn boomgaard, Mens erger je niet, Ganzenbord, Monopoly, Rummikub, Triominos of een ander leuk spel.

Activiteiten
1. Ontbijt
Een lekker ontbijt aan de eettafel of op bed is voor iedereen natuurlijk een cadeau. Laat je kind de lekkere dingen uitkiezen in de supermarkt en/of bij de bakker. En smikkel ze tijdens moederdag heerlijk samen op.

2. Bekijk samen foto’s.
Pak de fotoboeken, of de digitale foto’s, en bekijk samen de foto’s die er de afgelopen jaren zijn gemaakt. Haal samen herinneringen op.

2. Maak samen een kunstwerk.
Bijvoorbeeld een stippentekening of maak samen een tekening. Zo hebben mijn zoontje en ik in dit huis, maar ook in ons vorige huis (op deze foto zie je de lijst hangen) een lijst 4 tekeningen die we samen hebben gemaakt. Beide apart, sommige dingen samen. Uiteindelijk in een lijst gedaan waardoor het een gezamenlijk gemaakt kunstwerk is.
Het is niet belangrijk wat er wordt gemaakt, maar dat je samen iets doet.

3. Fotoshoot.
Een fotoshoot is nu wat lastiger vanwege de Corona maatregelingen. Maar er zijn diverse fotografen die op een alternatieve manier toch een fotoshoot maken. Ze komen dan bij je thuis, niet in huis maar voor op de stoep en maken een foto van jullie vanuit de voortuin. Zo heb je toch een herinnering aan deze bijzondere moederdag.
Natuurlijk kun je ook zelf thuis aan de slag gaan en samen een fotoshoot in je woonkamer maken.

4.Bak iets lekkers.
Duik samen de keuken in. Misschien nog handiger om de dag er voor eerst samen de winkel in te gaan (of online te bestellen). Maak samen een lekkere taart, brownies, wortelcake of gevulde koeken. Of maak samen wat lekkers voor het avondeten bijvoorbeeld sushi, pizza, lasagne, ovenschotel of wat anders lekkers. Ga gourmetten, barbequen, broodjes/marshmallows bakken boven het vuur, ga picknicken, pizza’s bakken in de pizzarette of doe iets anders gezelligs.

5. Maak tijd met elkaar.
Doe de dingen die je leuk vindt om te doen, waar je energie van krijgt, wat je blij maakt en heb écht contact met elkaar. Niet ondertussen bezig met allerlei andere dingen, maar echt even aandacht voor elkaar!  Maak een wandeling, lees boekjes, doe samen spelletjes, kijk een filmpje, ga samen kleuren, maak een puzzel, bak lekkere dingen of wat je ook wil doen. Wat je ook doet, heb écht contact met elkaar.

Andere blogs.
Andere blogs van mij die wellicht ook inspirerend en aansluitend zijn om te lezen.
Moederdag.
Cadeautips voor het hele gezin
Cadeautips voor een vrouw.
Vertellis Chapters, het boek wat je bewuster én gelukkiger maakt.
Boeken tips
100 activiteiten die je thuis kan doen.
Uitjes die je kan doen met de 1,5 meter afstand.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën die je kan doen. Je kan bijvoorbeeld zoeken op Pinterest.

Wist je al dat ik ook te vinden ben op Facebook, Instagram én Pinterest?
De uitjes vind je tegenwoordig op de website uitjesinnederland.com én op Facebook en Instagram.