Uitjes tijdens regenachtige en koude herfst- en winterdagen.

Uitjes tijdens regenachtige en koude herfst- en winterdagen.

21 december 2018 0 Door Jeanet

In de herfst en winter is het vaak wat lastiger om een uitje te vinden. Een uitje buiten is vaak gemakkelijker bedacht en gevonden. Maar ook binnen zijn er diverse uitjes die je kan doen. In deze blog vind je diverse uitjes die je kan doen tijdens herfstachtige en koude winterdagen gratis of onder de entreeprijs van €10,-. Want een leuk dagje uit is wel het leukste als het ook daadwerkelijk betaalbaar is voor het gehele gezin.

Naar de bibliotheek.
Naar de bibliotheek kan een uitje zijn waar je gerust de gehele middag mee bezig kan zijn. Bij de bibliotheek worden regelmatig activiteiten georganiseerd waar je vaak gratis aan mee kan doen. Neem een kijkje op de website van je bibliotheek om te kijken wat er bij jou bibliotheek wordt georganiseerd. Kinderen zijn gratis lid, het is natuurlijk ook erg leuk om niet voor een activiteit heen te gaan, maar om nieuwe boekjes uit te kiezen. Nadat je bij de bieb mee hebt gedaan met een activiteit, kan je daarna nog boekjes uitzoeken en de boekjes kan je dan thuis op de bank gaan lezen. Zo heb je een leuk uitje voor de gehele middag.

Kerstshows en kerstmarkten bezoeken.
Kan je niet wachten tot het kerst is en je alle kerstspullen weer in huis kan/mag zetten? Dan is een kerstshow absoluut een leuk uitje. Vanaf oktober beginnen zijn diverse tuincentra’s al in kerstsfeer. Versierde bomen, heel veel lichtjes, allemaal kleine huisjes en complete andere grote versieringen zoals bijvoorbeeld een rendier zijn er te bekijken. De kinderen (en volwassenen) kijken hun ogen uit. Niet alleen tuincentra’s maar ook worden er diverse kerstmarkten georganiseerd in heel het land, deze zijn vaak in december.
Verder zijn er ook diverse steden die worden omgetoverd tot kerststad, zoals Maastricht, Den Bosch, de grotten van Valkenburg en Deventer. Bekijk de krant, of via Facebook waar (bij jou in de buurt) een kerstmarkt wordt georganiseerd. Soms hoef je ook niet ver weg te gaan, vaak is er in het dorp/stad waar je woont ook diverse kerstversieringen te zien, loop een rondje of ga naar het winkelcentrum en bekijk daar de kerstversieringen. Het hoeft niet groots of ver weg te zijn om het leuk te hebben.

Binnenspelen.
Binnenspeelplekken is een uitje wat vaak wordt gekozen tijdens een herfst en/of winterdagen. Ballorig/Monkey town zijn 2 voorbeelden van een binnenspeelplek waar je kinderen kunnen spelen, rennen, klimmen en glijden. Dit zijn ook wel de plekken die niets voor niets krijspaleis worden genoemd. Vaak erg druk, veel lawaai en met teveel drukte heb je niet eens een zitplekje. Maar er zijn meer binnenspeelplekken die soms zelfs gratis te bezoeken zijn en rustiger zijn.

Dagje Schiphol. 
Schiphol is een uitje wat zowel in de zomer als in de herfst en winter gedaan kan worden. Ook al ga je niet zelf met het vliegtuig, op Schiphol kan je diverse dingen gratis doen. Je kan natuurlijk de vliegtuigen bekijken die vertrekken en komen landen, maar je kan er ook een speurtocht doen (! deze moet je van te voren uitprinten van de website).

Gratis aanwezig zijn bij het maken van een tv show.
Dit uitje zal je wellicht niet zo snel hebben bedacht. En hier moet je je van te voren ook voor opgeven. Diverse tv shows, zoals Wie ben ik, Jensen, RTL Late Night hebben publiek nodig. Zo kan in het publiek zitten en zelf mee maken hoe de tv show wordt gemaakt. Op de website kan je zien wanneer en bij welke tv shows je gratis aanwezig kan zijn.

Stampen in de plassen.
Trek de laarzen en eventueel een regenbroek/regenpak aan en ga springen in de plassen en tijdens de regen dansen in de regen. Daarna onder de warme douche of in bad, droge kleren aan en dan met een kop thee of warme chocolademelk aan tafel een spelletje doen of op de grond grote bouwwerken maken van bijvoorbeeld Grimms of Lego. Het plezier wat je samen hebt is onbetaalbaar en je hebt even écht tijd voor elkaar.  En even een frisse neus is voor iedereen even goed in plaats van de hele dag binnen zitten.

Zwemmen.
Zwemmen is een uitje wat soms regelmatig wordt gedaan door mensen. Kinderen worden op een speelse manier vrij in het water of onderhouden juist wat ze al hebben geleerd tijdens zwemlessen. Er zijn diverse zwembaden, elke met een andere entreeprijs en openingstijden. Kijk van te voren op de website wanneer ze open zijn, beetje zonde als je voor de dichte deur staat.

Een ritje met de trein en bus.
Maak (samen) thuis een lekker lunchpakketje, pak  vervolgens de trein en ga naar het hoofdstation. Op het hoofdstation kun je de diverse treinen bekijken, soms op een piano spelen én je lunchpakketje op smikkelen. Ga daarna met de bus weer terug naar huis. Kinderen vinden het vaak geweldig en zien van alles en reizen eens op een andere manier. Een groot avontuur, wat wellicht nog leuker is dan een pretpark.
Wat de kosten hiervan zijn, hangt af van je reis. Wist je dat kinderen gratis (met een persoonlijk OV-Chipkaart nodig) mee mogen met de trein?! De kosten en tijden van je reis kan je checken op de website van 9292.nl

Filmpje kijken in de bioscoop.
Even samen er op uit, telefoons uit en een leuke film kijken in de bioscoop. Wist je dat er ook regelmatig een kleuterbios en kidsweekend wordt georganiseerd? En in de ochtend is vaak goedkoper dan in de middag. Informeer bij de bioscoop bij jou in de buurt naar de acties.

Schaatsen.
Het allermooiste is natuurlijk schaatsen op natuurijs op de ijsbaan of door zelf een ijsbaan te maken in de achtertuin. Maar ook als er geen natuurijs is kan je schaatsen. In diverse steden zijn namelijk overdekte ijsbanen, ideaal als er geen natuurijs is. De entree per ijsbaan kan verschillend zijn, bekijk dit van te voren om verassingen te voor komen.

De natuur in. 
Kleed je lekker warm aan en ga even lekker buiten een frisse neus halen. Met de juiste kleding is het buiten prima te doen! Even het bos in, de diertjes voeren bij de dierenweide, spelen bij de kinderboerderij of gewoon even een rondje wandelen in het dorp. Even een frisse neus doet iedereen goed! Neem dan een kijkje op mijn website voor een leuk uitje bij jou in de buurt.

Naar het museum. 
Het museum is een leerzame uitje voor vaak het gehele gezin. De kosten verschillen per museum. Met de museumjaarkaart kan je diverse museums bezoeken. Door de eenmalige prijs voor de museumjaarkaart, kan je daarna gratis of goedkoper toegang krijgen tot diverse museums. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om een museum te bezoeken. Daarbij is een museum ook nog eens leerzamer dan een pretpark. 3 soorten museumjaarkaarten.

Oktober kindermaand. 
Elk jaar in Oktober worden er diverse activiteiten georganiseerd in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, tijdens de Oktober Kindermaand. Kinderen kunnen gratis mee doen aan deze activiteiten voor ouders wordt soms een bijdrage gevraagd. Op de website kan je kijken welke activiteit bij jullie in de buurt wordt georganiseerd.

https://www.instagram.com/p/BZ893VRj2is/

Meer (gratis) uitjes vind je op:
– deze website Jeanetblogt én op de website Uitjesinnederland.com,
– op de Facebookpagina Jeanetblogt én op de Facebookpagina Uitjes in Nederland,
– in de Facebookgroep Uitjes in Nederland
– op mijn Instagramprofiel.